Reklama

Reklama

Co se stane, když se vysokoškolská psychologická studie šokujícím způsobem zvrtne? V tomto napínavém psychologickém thrilleru natočeném podle skutečné události se Billy Crudup představuje v roli profesora Stanfordské univerzity Dr. Philipa Zimbarda, který v roce 1971 obsadil 24 dobrovolníků z řad studentů do rolí vězňů a dozorců v simulovaném vězení, aby zjistil, z čeho pramení zneužívání ve vězeňském systému. Výsledky ohromily svět, protože účastníci se během několika dní změnili ze středostavovských studentů v sadisty opojené mocí a submisivní oběti. Film, který získal dvě ocenění na festivalu Sundance, včetně ceny za nejlepší scénář, a na jehož vzniku se úzce podílel sám doktor Zimbardo, je mrazivý, napínavý thriller o temných stránkách moci a dopadech věznění. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (177)

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Byť téma a celý problém, "kde se v lidech bere zlo" je závažnou věcí a tenhle experiment o lecčems napovídá, tak zpracování místy spíš připomínalo předhánění se v tom, jak ponížit člověka ještě více. Dovedu si představit úplně jiné zpracování, a ony i jsou, i když nevím, jestli podle mých představ. Prostě tenhle snímek u mě zůstal někde v polovině, a protože jsem se úplně nenudil, tak dávám tu horní hranici půlky. ()

Anchi 

všechny recenze uživatele

Mi to přišlo kolikrát až hloupě vykonstruovaný a i když to all in all bylo promyšlený, především chování dozorců a naddozorců, řekněme, tak to bylo celý zároveň divně nedotažený. Možná mi chyběl bližší psychologický rozbor zneužívané strany účastníků experimentu. Jak moc jsou skutečně v háji, jak moc se jim prostředí zarývá pod kůži, jak moc jsou nad věcí, co na koho hrajou, co přehrávaj... Nebavila jsem se. Což je vlastně možná dobře...? Co mě ale bavilo, byiy scény s Ezrou, ofc, toho já můžu. // Scénář: Talbott... Tak to vysvětluje hodně :) ()

Reklama

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Potenciál mohol byť ešte využitejší, emocionálny a psychologický dopad tu vyznieva skutočne tak, že v podstate sa nič až také hrozné nedialo. Devastačnosť, ktorá z toho mala vyjsť je tak prítomná iba v hudobnej zložke. Herci ale hrajú ako diví a samotní film len málokedy nudí. Aj keď prestrihať by mu nezaškodilo... ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film za to ani nemôže, no najviac zo všetkého sa mi nepáčil samotný experiment. Nešlo o väzenský experiment, ale o šikanovací experiment. Aj ja ako mierny človek by som už na druhý deň niekoho prizabil. Vo filme úplne chýbalo, prečo a v čiej hlave vznikol manuál na šikanovanie, alebo aká mala byť oficiálne náplň činnosti na celé dni pobytu. Absurdity ako návšteva rodiny vo "väzení" alebo absolútna ignorácia pravidiel robili z vedeckého experimentu niečo celkom iné. –––– Myslel som si, že ty jediná pochopíš, o čo ide v mojom väzení. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„PROČ SE CHCETE PODÍLET NA TÉTO STUDII? “ /// Jeden z nejznámějších a nejkontroverznějších experimentů se zřejmě nevokouká… Tenhle novej kus sází na bezproblémový obsazení a skromnou filmařinu, která je (asi) věrnější podobou původních událostí, než ten film s Brodym. Sledujeme jemnější formu šikany, která (už dneska) neříká o nás lidech (i bez experimentu) nic nevyzkoumanýho a víc prostoru dostávají reakce autora, psychologa Philipa Zimbarda. Ti, co chtějí jít v útrapách vo level vejš, nechť navštívěj Uwe Bolla. Vo co je to míň experiment, vo to je to víc drsnější. Tohle totiž (spolehlivě) splní „jen“ výzkumnej účel. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „The Lucifer Effect: Understanding How Good People Turn Evil“, kterou v roce 2007 napsal Philip Zimbardo, číst nebudu. 2.) Zjistím, proč dr. Zimbardo obhajoval Ivana „Chipa“ Fredericka. 3.) Thx za titule „UniCorn“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v Kalifornii a v kanadskej provincii Saskatchewan. Celkovo trvalo iba 21 dní. (MikaelSVK)
  • Psycholog a autor experimentu Philip Zimbardo vyprávěl, že byl ze dne na den z experimentu nadšenější, dokud mu manželka neřekla, že pokud experiment nezastaví, tak od něj odejde. Teprve poté mu došlo, co spustil. (sator)

Reklama

Reklama