Reklama

Reklama

Oklamaný

  • USA The Beguiled (více)
Trailer 1
USA, 2017, 93 min (Alternativní 90 min)

Režie:

Sofia Coppola

Předloha:

Thomas Cullinan (kniha)

Scénář:

Sofia Coppola, Irene Kamp (původní scénář) (více)

Hudba:

Laura Karpman
(další profese)

Dusno až k zalknutí. Tak lze nejlépe charakterizovat atmosféru v izolované dívčí internátní škole, kde se znenadání objeví muž. Jediný široko daleko. Za zdmi izolované dívčí školy zuří americká občanská válka, ale její studentky a učitelky probíhající konflikt neberou na vědomí. Dokud nezaklepe na jejich dveře. Těžce zraněného nepřátelského důstojníka Johna McBurneyho (Colin Farrell) se ujmou v aktu křesťanského milosrdenství, aby ho, hned jak se trochu postaví na nohy, vydaly „svým" vojákům jako válečného zajatce. Jenže John si postupně omotá kolem prstu nejen mladičké studentky v čele s krásnou Alicií (Elle Fanning), ale i jejich staropanenskou učitelku Edwinu (Kirsten Dunst) a především ředitelku školy (Nicole Kidman). Ve všech se díky němu probouzejí emoce, které ještě nebo už dlouho nezažily. O to jsou ničivější a nebezpečnější, protože John si neuvědomuje, že se ocitl uprostřed bitvy, která je strašlivější než všechny boje probíhající války. (CinemArt)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (210)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Sofii Coppolu mám rád a i přes absenci dechberoucích projektů v poslední, ehm, dekádě se na každý její kousek těším. To byl i případ Oklamaného, komorního historického dramatu o událostech, které se prostě musejí stát při příchodu mladého muže do čistě ženské komunity. Jako poctivý buran neznám knižní předlohu a ani jsem neviděl čtyři dekády starou adaptaci s Clintem Eastwoodem, troufám si ale říct, že přesně tohle je téma, které Sofii dost sedne. Podobně jako ve Smrti panen i zde představuje plejádu ženských postav, z nichž každá svým jedinečným způsobem dokazuje, že jí přítomnost nevinně se tvářícího Colina Farrella není lhostejná. Je sympatické, že řevnivost mezi hrdinkami spočívá spíše v nevyřčených náznacích než teatrálních scénách, jak se ostatně na sešněrované 19. století i sluší. Ve vzduchu je cítit hutná atmosféra a vy jen napjatě čekáte, jakou katarzi si Sofia skrze své precizně vykreslené charaktery nachystala. Ta nakonec není tak emocionálně zdrcující jako u Ztraceno v překladu či děsivě osudová jako v případě Smrti panen, ovšem i tak budete odcházet z kina s trochu vyděšeným přemítáním, co že to v sobě vlastně máme. Chlapi i ženský. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Sofia Coppola natočila vizuálně podmanivý film, kterému asi není moc co vytknout do stylizace, kostýmů a výpravy, čemuž ještě pomáhají herci, kteří svoje party zvládli skvěle, hlavně Kirsten mi tu přišla krásně v pozadí, taková skoro hloupá, což mi k ní nesedí, ale přitom to zvládla skvěle. U Nicole se tomu ani nedivím. ()

Reklama

Vědma 

všechny recenze uživatele

Chápu vlažná hodnocení, ale já na tomto filmu neshledávám žádnou chybu. To co Sofia chtěla filmem říci, řekla podle mě dokonale. Absence hudby, barev - vizuál jemně kolorované sépiové fotografie a zdrženlivé jižanské krásky ve světlých šatech - a pod povrchem láva. Nikol Kidman se vrátila z Cold Mountain v roli jemné, ale silné ženy (odvaha je dělat v danou chvíli co je třeba) a Elle Faning se našla zase v roli malé kurvičky. Ne Oklamaný, ale Oklamané. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Sofia Coppola to má pořád v ruce, podejť by ne, když je z tak slavného rodu. Škoda, že netočí častěji výraznější filmy, jelikož něco tak komorně atmosferického jsem už dlouho neviděl. Sice jsem si nějak dle traileru vsugeroval, že nás čeká nějaké mysteriózno a stále jsem čekal, kdy už to konečně přijde. Nakonec je Beguiled "jenom" erupcí lidských emocí, intriků a žárlivosti, která v druhé polovině vygraduje do neskutečných rozměrů a o to překvapivěji poměrně zlehka končí jedním krásným záběrem. A funguje to. Funguje to opravdu neskutečně i díky hřejivé a stejně tak komorní hudbě a vzájemné sympatie Kirsten Dunst a Colina Farrella jsem si užíval každou minutu. A na příští rok bych si dal hned takovou pecku znovu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý okrem iného vyjadruje myšlienku, že absencia pravidelnej súlože človeku tlačí na mozog, nemôže dostať priemerné hodnotenie. Ale vážnejšie. Predlohu som nečítal, prvú adaptáciu nevidel, a tak som netušil, akým smerom sa film uberie. A je dobré zistiť, že ma slušne prekvapil jeden zásadný zvrat a dokonca ma prekvapil aj ten záverečný. Možno aj preto, že som odignoroval názov filmu a radšej sa nechal unášať dejom. Určite by sa mal vyzdvihnúť aj krásny vizuál, kde máte pri záberoch exteriérov dojem, že ste sa ocitli v raji. Zdanie však môže klamať. Každopádne tu nejde o nejaký pomer viny či moralizovanie, ale vo svojom jadre o najmä ľudskú prirodzenosť v jej najobnaženejšej podobe. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (14)

  • Počas nakrúcania mali tvorcovia k dispozícii lektora historickej rekonštrukcie občianskej vojny. Dohliadal na presnosť pri podávaní základnej zdravotnej pomoci tej doby. (classic)

Související novinky

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

Colin Farrell v nové gangsterce od Ritchieho

01.12.2018

Herec Colin Farrell, který se v posledních letech objevil v impozantním sledu filmů jako Vdovy, Oklamaný, Zabití posvátného jelena nebo Humr, se čerstvě připojil k obsazení chystané gangsterky Toff… (více)

70. ročník MFF Cannes

70. ročník MFF Cannes

28.05.2017

Jubilejní 70. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes byl završen vyhlášením nositelů prestižních ocenění v neděli 28.5. Na festivalovém plakátu je letos vyobrazena herečka Claudia… (více)

Reklama

Reklama