Reklama

Reklama

Oklamaný

  • USA The Beguiled (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Voják Severu držený ženami jižanské dívčí školy. Je to ale on, kdo je vězněm? ... Během americké občanské války v roce 1863 se raněný desátník Unie John McBurney (C. Eastwood) ocitá na odlehlé jižanské dívčí škole v Mississippi, kterou vede Martha Farnsworthová (G. Pageová). Ta chce Johna co nejdříve vydat konfederačním vojákům, nakonec se ovšem rozhodne jej napřed u sebe ponechat pod přísným dohledem, než se uzdraví. K vězněnému nepříteli se nejprve dívky chovají obezřetně, během svého pobytu si ale John získává jejich důvěru stejně jako jejich náklonost. Když Johnovi začne podléhat jedna dívka za druhou, svým jednáním přivolá nad školu nebezpečný mrak žárlivosti… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Maq 

všechny recenze uživatele

Ve stejném roce s populární fraškou Dirty Harry natočil Siegel s Eastwoodem ještě jeden kousek, méně známý, a je to docela jiná třída. Drama o lidské vilnosti, které odsýpá a rychle směřuje ke svému vrcholu. --- Musím se výslovně vzepřít komentářům o snové, pohádkové atmosféře, „neurčitému“ pocitu, že „něco“ je špatně, ba dokonce že McBurney na to šel chytře. Nic takového. Příběh je zcela přímý a doslova archetypální: mlsný kocour mezi nadrženými děvami. McBurney na to šel lehkomyslně, a tedy hloupě; chytře to zvládal třeba takový Karel Gott. --- Sex je tuze silná a tedy nebezpečná substance. Ženy v tomto příběhu vyhrály, ale to neznamená, že jsou větší potvory než muži. Obě pohlaví mají své metody, sexuální soutěž je drsná a nemilosrdná. Tenhle film ji ukazuje pravdivě, není na něm nic snového ani vyfabulovaného, a právě pro to, že mnoho komentářů zde ukazuje zřejmý zmatek diváků, vřele doporučuji jeho pozorné shlédnutí. Důležitý a pro život doslova užitečný film! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Růže mezi trny? Trn mezi růžemi? Zajímavý portrét muže mezi ženami, které kvůli válce tento "element" takřka vůbec neznají. Oklamaný zároveň skýtá pozoruhodný exkurz do psychologie obou pohlaví, který vyustí v takové finále, jenž je pochopitelné ze strany Eastwooda i z pohledu dámského kolektivu. Řekl bych, že tento snímek nemá vyloženě záporné postavy, nýbrž největší "potvorou" tu jsou lidské pudy a potřeby, které vyvolávají jednání, jenž může mít (a také má) fatální následky. Za vyhrocením stojí žárlivost, nevěra, touha přežít a afektované chování, ovšem prvočinitelem je válka - v tomto příběhu spíše na pozadí - avšak svými důsledky značně dramatická, neboť způsobuje nedostatek mužů ve společnosti, což je zde částečně nastíněné a představuje roznětku pro ústřední zápletku. ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Už Cimrmani ve hře Vizionář řekli: "My nesmíme ani naznačovat". Krásně černý film s Clintem Eastwoodem o přeměně žen z holubic na káňata, jak se zpívá v závěrečné písni, a to při záchraně jednoho zraněného unijního vojáka v dívčí škole. Režie - Eastwoodův dvorní režisér Don Siegel. Trailer nenalezen. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Vynořují se mi téměř asociace s antickými dramaty. Zcela zvláštní atmosféra nenormálnosti, tajemna, nepředvídatelnosti, ale na druhé straně zase naprostá pochopitelnost a logika v jednání všech postav. Přitom stěží uhodnete, kudy se bude vyvíjet příští sekvence, natož pak samotný závěr. Při vší zdánlivé nepravděpdobnosti člověk musí připustit, že takhle svět ve skutečnosti opravdu funguje. Hvězdičku má nutkání ubrat pro, zdálo se mi, přece jen pomalejší rozjezd, ale měl bych pocit, že tím filmu křivdím. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Méně známé, ale hodně zajímavé drama s výborným Clintem Eastwoodem v hlavní roli (na rozdíl od filmů s drsným Harrym uvidíte "trošku" jiného Eastwooda, který si roli i mnohačetnou dámskou společnost/přesilovku náramně užívá). Výborný scénář, kamera i hudba a asi nemá cenu psát více a spoilerovat. Já sám jsem také v průběhu myslel, že už vím "wo co go" a stejně jsem nevěděl, takže si to sami patřičně užijte až do úplného konce :-) ()

Galerie (27)

Zajímavosti (22)

  • Jedná se o nejoblíbenější film Dona Siegela ze všech, které kdy natočil. (StarsFan)
  • Quentin Tarantino neskôr o filme napísal, že tento film je dielom, kedy sa Siegel dostal najbližšie k možnosti vytvoriť umelecký film, avšak podľa neho neuspel. Dokonca uviedol, že Siegel je pre film najhorším obsadením: ​​"Film prináša Siegelove najhoršie štylistické impulzy. Tá jeho záľuba vo freudovských obrazoch, jeho doslovnosť v príbehu, ktorý kričí po dvojznačnosti. Film ožíva len vtedy, keď sa zameriava na Eastwooda."  (Arsenal83)
  • Film sa mal pôvodne natáčať v štúdiách, ale režisér Siegel uprednostňoval, aby sa natáčal priamo na reálnom panstve. Film sa potom natáčal v Baton Rouge a Geismare (Louisiana, USA), hlavne v historickom dome postavenom v roku 1841. (Arsenal83)

Reklama

Reklama