Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když zaměstnanec železnic Canko Petrov najde na kolejích obrovské množství peněz, rozhodne se celý obnos vrátit na policii. Netuší však, jak fatální soukolí událostí tímto bohulibým činem dává do pohybu. Vděčný stát jej odmění novými náramkovými hodinkami. Pragmatická kariéristka Julia v čele PR oddělení Ministerstva dopravy mu však mezitím omylem ztratí jeho vlastní hodinky, které pro něj mají značnou emocionální hodnotu. A právě zde začíná zoufalá Cankova snaha získat zpět nejen své staré „Slavy", ale i svou důstojnost. (Film Europe)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (102)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vidieť v našich končinách bulharský film je veľká vzácnosť. A ak ten film nie je časovo ukotvený a s istými obmenami by sa mohol odohrávať v každej krajine ostblocku, lebo všade bola a niekde aj pretrváva mentalita a systém, tak sa nemusím rozpakovať nadeliť mu štyri hviezdičky. V dobre vystavanom príbehu sa od nálezu peňazí všetko odvíja sériou neodvratných udalostí, ktorých výsledkom je depresívny pohľad na spoločnosť, ktorej príslušníci musia v takomto marazme žiť. Okrem predátorov, ktorým naopak systém mimoriadne vyhovuje a sú naň dokonale adaptovaní. Nemožno sa čudovať, že im hodnoty, akými sú otcom darované hodinky, smädné zajace a práca za 350 leva nič nehovoria. ()

RUSSELL 

všechny recenze uživatele

Glory se mi bleskurychle zarylo pod kůži. Nádherná ukázka toho, že k natočení filmového veledíla není třeba obří rozpočet a CGI, ale že základním stavebním kamenem je kvalitní scénář. Glory oplývá tak dobrým scénářem, že si ani nevybavuju, kdy jsem naposled zhlédl novější film, který by byl takhle skvěle napsaný. Krása filmu spočívá také v jeho nepředvídatelnosti. Vždy, když jsem si myslel, že vím, jakým směrem se bude děj ubírat, tak přišel moment, který jsem absolutně nečekal. Film mě dostal i po emoční stránce – s hlavním hrdinou jsem soucítil, pochopil jsem ho a fandil mu. Zářný příklad toho, jak dokáže dnešní doba člověka jednoduše semlít a je jedno, že jeho úmysly jsou čisté a šlechetné. Do prekérní situace se dá zamotat lehce, cesta z ní už ale procházkou růžovým sadem není. Závěrečná scéna je geniální třešničkou na dortu, vůbec jsem to nečekal a přitom to tak moc dává smysl. Klidně se to mohlo jmenovat „Canko Petrov: Řada nešťastných příhod“. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tohle nám mohli říct už Němci nebo Američané (a samozřejmě i Češi), a nechodit kolem toho jako kolem horké kaše a nechávat to na Bulharech. V podstatě je to ale jedno, ti to pojednali s velkým nadhledem, vlastně udělali i spoustu práce za jiné. Příběh je jednoduchý, stejně tak jako poslelství o současné (konzumní a globální, kontzumní před globální) společnosti: Inteligentní, byť vadou řeči postižený, Canko Petrov, provádějící kontroly předpětí kolejnicových šroubů přijde (samozřejmě ve smyslu přijít k něčemu v důsledku chůze) k penězům. Dále to už jen zobecníme: Prostý člověk s určitým životním stereotypem a starostí či poviností (v tomto případě především o králíky) se dostane do spárů byrokracie (ať už politické, mediální, úřední - od obecní po finanční, policejní či doktorské). Chybou potom je, dožadovat se něčeho (majetku, cti, rehabilitace) zpět. Nejlépe je spočítat ztráty a vzít kramle, dokud to ještě jde. Pozn. 1: Canko nebyl až tak inteligentní, jak jsem ho na začátku označil, dělá stále více chyb (ty by ale nedělal, kdyby se nedostal tam, kam se dostal) a ta poslední je naprosto fatální. Pozn. 2: Z mých oblíbených recenzentů hodnotilo pět a všichni za pět. Pozn. 3: Plakát fuj! Славы měly jiný design a datumovku! Žádné Glory, jak se tento film uvádí v USA, Británii, Německu, Řecku, Itálii, Norsku, Švédsku; ani Gloria, v Portugalsku a Rumunsku. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Společenská kritika po bulharsku. 1) Film výstižně zobrazuje lhostejnost, sobectví, velkopanskou povýšenost, ignoranci. Přesně takové chování jsem v Bulharsku opakovaně zažíval (vedle pozitivních zážitků). 2) Nejhorší je vědomí bezmoci a bezvýchodnosti situace. Ministrovi a spol. ani opozici na poctivosti nesejde. Zloději kradou...ale s platem 350 leva (cca 4 500 Kč) měsíčně bych kradl taky. Není východisko. 3) Spoiler. Ponaučení, které plyne z filmu, je nabíledni. Najdeš-li peníze, rychle je seber a užij si je. Když lidi kolem tebe kradou, zúčastni se také anebo přinejmenším oslepni. A když máš vystoupit na veřejnosti, nenech si vzít své hodinky za žádnou cenu. A pak se můžeš nerušeně věnovat svým králíkům. 4) Film je to působivý. Ale už ho nechci znovu vidět. Ze zobrazovaných skutečností se mi dělá špatně. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Už dlouho se mně nestalo, že by tak pomalu plynoucí příběh utekl takovým fofrem. To svědčí o skvělém zpracování. Tu babu jsem od samého začátku chtěla minimálně uškrtit, prostě všechny moje negativní emoce si na ní vybít. Margitě patří pochvala, hrála jí excelentně. Stefan toho zatím za sebou po herecké stránce moc nemá, ale tady byl výborný a o závěru ani nemluvě. S tím jsem byla maximálně spokojená. Je úsměvné, že na režii a scénáři se podílela právě žena:) ()

Galerie (41)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno