Reklama

Reklama

American Horror Story - Freak Show

(série)
  • USA Freak Show (více)
USA, (2014–2015), 10 h 44 min (Minutáž: 44–61 min)

Hrají:

Jessica Lange, Sarah Paulson, Evan Peters, Finn Wittrock, Kathy Bates, Michael Chiklis, Denis O'Hare, Angela Bassett, Emma Roberts, Naomi Grossman, Mat Fraser (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(13)

Obsahy(1)

V pořadí čtvrtá série s názvem Freak Show je zaměřená na jedno z mála posledních panoptik v Americe 50. let. Vypráví příběhy lidí a příšerek, kteří spolu putují po státech a vystupují, aby v tehdejším světě vůbec přežili. Lidé jim za vystoupení sice platí, zároveň jimi ale opovrhují a myslí si o nich jen to nejhorší, což jim dávají najevo především, když je potkají na veřejnosti. Právě lidé se mnohdy ukážou být většími netvory než samotné příšerky. Kromě tohoto životního údělu čelí ještě dvěma podvodníkům, kteří mají v plánu je zabít a vydělat si na prodeji jejich těl do muzea kuriozit a bohatému rozmazlenému psychopatovi, který je posedlý touhou získat pro sebe siamská dvojčata, která se k panoptiku nedávno přidala, a je pro to ochotný udělat cokoliv. Freak Show oproti prvním třem sériím sice funguje spíše na stinných stránkách lidské povahy, ale i tak zde nalezneme prvky nadpřirozena a dvě vyloženě duchařské epizody. (Bohnice05)

(více)

Recenze (171)

Kothy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tématem poslední série je obludárium. Odehrává se v cirkuse na Floridě v 50. letech. Párkrát zavítáme i do 30. let v Německu. Opět se tu objevují staří známí herci. Děj je poněkud kolísavý. Ale pořád to neztrácí na kvalitě. Hezky to odráží americkou konzervativní společnost v této době. Zrůdy vystupují v cirkusu kousek od města a snaží se přežít. Ten vede Elsa Mars, která se snaží strhávat pozornost hlavně na sebe. Místní je ale nemají moc rádi, protože jsou jiní. Po jisté události se všechno změní a lidi začnou chodit. Trochu mě štve časté umírání postav. Asi nejlepší díly byly ty s Edwardem Mordrakem. Líbí se mi provázanost se 2. sérií. Ale trochu jsem to tušil, když je to jen 10 let od sebe. Část děje je i v 60. letech. Neil Patrik Harris tam měl zajímavou, ale krátkou roli. Závěr mě poněkud překvapil, protože jsem čekal něco naprosto jiného. Taky nemuselo umřít tolik postav... Každopádně smekám před Ryanem Murpheym, protože je to vážně skvělý scénárista. "Jsi ta největší zrůda!" ()

Bonaparte. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

4. série je zatím nejvíce melodramatická, naopak prvky horroru se jaksi vytratily. Opět velmi originální prostředí, žel stejně jako každá série postupem děje ztrácí na své atraktivnosti a závěrem je dějová linka poměrně vleklá a zmatečná (alespoň do posledních dvou dílů, až tam si režisér vzpomněl, že už mu moc dílů nezbývá a posledním dílem to de facto vyřešil). Freak Show se nám snaží nabídnout co největší rozsah postav, výsledkem pak jsou kvalitou střídající se díly a empatie k nějaké postavě se nedostává. I když v paměti mně zůstane díl o Pepper, který nám krásně prováže dvě různé série. No jsem zvědav, co předvede AHS v další sérii... už to chce nějakou pořádnou horrorovou podívanou a dostát svému názvu. ()

Reklama

Michi88 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Don't call us freaks!" Popravdě u téhle série jsem dost v rozpacích. Z jedné strany se mi líbilo téma a i některé postavy jsem si celkem oblíbil, na druhou stranu mě to kolikrát ani nebavilo a nakonec mi bylo celkem jedno, jak to dopadne. Rozhodně se z přehlídky zrůd se dalo vytěžit mnohem více. Všechny ty ukázky byly lepší než seriál samotný. I když nemám hrůzu z klaunů, tak z Twistyho jsem nemohl dojít ani do postele. Takovou radost, jako když ho po pár dílech odpráskli, jsem už dlouho neměl. Zároveň to bylo pro mě překvapení, protože jsem si myslel, že bude hlavním záporákem série. Nejlepší postavy tu pro mě jsou Pepper, Ma Petite, Desiree a Eve. I přesto, že jsem Dandyho nesnášel, tak musím uznat, že Finn Wittrock ho zahrál skvěle. 70% - 4. nejlepší série ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když jsem se dozvěděl, že 4. série AHS ponese podtitul "Freak Show", tak jsem si hned vzpomněl na kultovní horor Zrůdy ze 30. let, na který se vlastně celá série hodně často odkazuje, ať už zápletkou, charaktery, či celkovou atmosférou. Hned po 2. sérii jde pro mě osobně o nejlepší oddíl AHS, který jsme doposud dostali a to z mnoha důvodů. Zaprvé se mi líbilo situování příběhu do cirkusu pro zrůdy, ze kterého se dalo hodně vytěžit, a taky tomu tak bylo. Zadruhé byla tato série plná nezapomenutelných postav, které se mi hluboce zaryly do paměti - ambivalentně se chovající Elsa Mars, výborně technicky a povahově vytvořená siamská dvojčata Bette a Dot, či slizký a nechutně přesvědčivý psychopatický sociopat Dandy. Vedle nich stojí za zmínku navrátivší se Pepper, jejíž linie byla dokreslena a dotažena na maximum, či nejroztomilejší charakter v podání Ma Petite. Čtvrtá série obsahuje též úžasně přezpívané covery známých songů, a to zejména moji srdcovku Gods and Monsters od Lany Del Rey, která uvádí na plac další zajímavou postavou, a sice Edwarda Mordrakea. Zatřetí bych se rád obrátil vůči názorů mnohých s tím, že mi rozhodně nepřišlo, že by séria byla nekonzistetní, a že postavy byly odfláknuté, protože jejich příběhy z minulosti, současnosti i budoucnosti mi přišly dostačující. Na konci série mě snad jen překvapila podivně krátká účast N. P. Harrise, který to tam přišel snad jen pročistit. Zkrátka za sebe mohu říct, že se mi 4. série velice líbila, jak námětově, tak scenáristicky, je plná úžasných charakterů, náhlých zvratů a nezapomenutelných scén. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Návrat k jádru úspěchu AHS. V kulisách šapitó v němž chřtán ďábla požírá osudy a životy (zkažených) lidí, zrůd a skutečných monster si to perfektně pohrává s USA kulturou zábavy (tradiční vs. moderní), vnímáním krásy/ošklivosti a umírajícím časem jednoho cirkusu. Dandy je Amerika ze vším všudy ;) . Má vzhled, peníze, krutost a chuť zabíjet na všechny způsoby. Některé epizody jsou velmi silné. Závěrečný díl výborně poukazuje na fenomén masových vražd. Co bych vytkl je úplné zakončení. Tam se vyměklo, přitom se dal vytvořit očistec jako bič...! Nevadí, celkově je to velmi dobré. 83%. PS: Songy jsou chytlavé. ()

Galerie (456)

Zajímavosti (19)

  • Jyoti Amge, ktorá stvárnila postavu Ma Petit, sa vo veku 18 rokov zapísala do Guinessovej knihy rekordov ako najmenšia žena na svete. (Carol Pifková)
  • Edward Mordake, známy aj ako Mordrake, ktorý sa objavil v tretej a štvrtej epizóde, naozaj trpel diprosopiou. Išlo o jedinca so zdvojenou tvárou. Jeho druhá tvár, ktorá sa nachádzala na zadnej časti hlavy síce nedokázala jesť či hovoriť, dokázala sa však smiať a plakať. Mordrake prosil doktorov, aby mu druhú tvár odstránili, pretože mu vraj našepkáva strašné veci. Nikto mu však nevedel pomôcť a vo veku 23 rokov spáchal samovraždu. (Carol Pifková)
  • Tato série je propojena se sérií Roanoke (2016) skrze rodinu Mottových (Finn Wittrock a Frances Conroy), jelikož je nám v ní představen jejich dávný předek Edward Philippe Mott (Evan Peters), stavitel slavného domu, po němž pravděpodobně Dandy sdělil své násilné sklony. (hansel97)

Reklama

Reklama