Reklama

Reklama

Volný den Ferrise Buellera

  • USA Ferris Bueller's Day Off (více)
Trailer

Všechno, na co se jen bojíme pomyslet, Ferris udělá během jednoho dne... Předčasně zesnulý americký scenárista, režisér a producent John Hughes (1950-2009) se v polovině osmdesátých let prosadil jako tvůrce autorských komedií, v nichž přesně vystihl chování, mluvu, starosti i radosti tehdejších teenagerů. Asi nejlépe se mu to podařilo v dnes už klasické veselohře Volný den Ferrise Buellera (1986), kterou napsal údajně během šesti dnů a která líčí osudy geniálního záškoláka při jedné z jeho eskapád i marný boj ředitele školy Rooneyho přistihnout konečně nezbedníka při podvádění. Dokonale vypointovaný scénář a především přirozené herecké výkony nejen hlavních ale i vedlejších představitelů jsou největšími devizami filmu. V titulní úloze září Matthew Broderick (předtím se proslavil obdobnou postavou studenta, který pronikne do počítače Pentagonu, ve filmu Válečné hry), v jehož stínu se trochu ztrácejí Alan Ruck (Ferrisův nejlepší kamarád Cameron) i Mia Saraová (Ferrisova dívka Sloane). Svůj mimořádný smysl pro komické načasování tu v roli ředitele ukazuje Jeffrey Jones, nedoceněný herec charakterních rolí (např. císař Josef II. ve Formanově Amadeovi). I na menším prostoru se tu dobře uplatnila Jennifer Greyová jako Ferrisova trpící sestra Jeanie; její definitivní průlom mezi hereckou elitu nastal už v příštím roce v Hříšném tanci. Pozoruhodný výkon v jediné scéně na policejní stanici také předvádí tehdy prakticky neznámý Charlie Sheen, jenž tu hraje (jak jinak!!) mladíka zatčeného kvůli drogám. Snímek se stal diváckým hitem, při rozpočtu šest milionů dolarů vydělal při svém prvním uvedení v amerických a kanadských kinech víc jak desetinásobek této částky. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (172)

viperblade 

všechny recenze uživatele

Upřímně? Čekal jsem od tohoto snímku víc. Po naprosto parádním snímku The Breakfast Club jsem chtěl vidět další filmy od Johna Hughese a proto jsem prvně sáhl po klasice všech klasik (alespoň co se týče Ameriky, schválně se podívejte na hodnocení tady a na IMDb) a těšil jsem se. Nemůžu říct, že by mě tenhle film zklamal, nebo nepobavil, ale bylo to takové jiné, hlavně když to porovnám s výše zmíněným The Breakfast Club, ve kterém nejenže bylo dost komických momentů, ale taky ty postavy působily reálně a uvěřitelně. Tady mi některé postavy přišly zbytečně moc ujeté a skečové. Tohle byl můj největší problém s tímto jinak vcelku povedeným filmem o jednom klukovi, který nechtěl promarnit jeden moc pěkný den. 70 %. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Potěšení z podvratné, čtvrtou stěnu bořící teenagerské komedie (která si ze vzdělávací instituce dělá nepokrytou prdel), mi brzy zkalilo zjištění, že titulní "vodvázaný" záškolák se ponejvíce chová jako egoistický nezodpovědný fracek a já spíše fandím smolařskému vynervovanému řediteli, jenž se ho snaží načapat. :-) Většina fórků mi také přišla vcelku předvídatelná, v současnosti již zprofanovaná. Jak snímek ke konci zabrnkal na vážnější notu, hodně toho dohnal, byť k Ferrisovu potrestání zbaběle nepřistoupil, když celou linku s veřejnou sbírkou zametl pod koberec. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě nenapadlo, že existuje film, ve kterém bude Broderick docela v pohodě. Volný den Ferrise Buellera je pro mě naprosto utajená komediální pecka, u které divák zamačkává slzičku, protože zaprvé dnes se takové pohodové filmy prostě netočí a zadruhé John Hughes nám toho evidentně dal v minulosti mnohem víc než Kevina samotného doma a Snídaňový klub. Twist and Shout v nejvíc sexy filmové verzi všech dob. 75% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Výborná "teen" komedie 80. let, kde nám permanentní ulejvák a hvězda školy, ukazuje co to znamená mít perfektní den za školou. Nechybí projížďky ve sporťáku, návštěvy luxusních restaurací, simulace nemocí a neústupný ředitel za zadkem. K tomu všemu ona nezaměnitelná "osmdesátková" atmosféra, hudba a mladičký Matthew Broderick. ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Charlie Sheen bol vo svojej malej roličke omnoho viac cool, zaujímavý a v pohode než ten blbeček Bueller, ktorého z nejakého dôvodu všetci milovali. Takže: Túto hyper-otravnú a nudnú sračku s absolútne NEZNESITEĽNÝM hlavným hrdinom (tento druh postáv fakt nenávidím do morku kostí) že natočil autor geniálneho Breakfast Club? No, tak s týmto kultom kamoš nebudem. Utrpenie. ()

Galerie (170)

Zajímavosti (53)

  • Scéna přehlídky „Twist and Shout“ byla natočena během oslav dne Von Steubena. Jde o každoroční významnou událost v chicagské oblasti. (darek kartac)
  • Ferrari Cameronova otce (Lyman Ward) není skutečné Ferrari, jelikož zapůjčení tohoto sporťáku by enormně zatížilo rozpočet filmu. Namísto toho byly vyrobeny tři repliky se sklolaminátovou karoserií. (darek kartac)

Reklama

Reklama