Reklama

Reklama

Mustangové

Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve snaze zachránit své manželství s Marilyn Monroe napsal dramatik Arthur Miller scénář filmu Mustangové, jehož realizaci nabídl Johnu Hustonovi. Před pětačtyřiceti lety z něj vzniklo poutavé drama o jedné ženě, třech mužích, divokých mustanzích a hledání štěstí, ve kterém se po boku křehké plavovlasé divy objevili Clark Gable, Eli Wallach a Montgomery Clift. Milostný příběh stárnoucího kovboje Gaye a bývalé striptérky Roslyn, kteří se s přáteli vydávají po stopách divokých koní, odkazuje k typicky millerovským situacím, představujícím všednodenní hrdiny, kteří se navzdory prožitým trápením snaží zachovat si aspoň zbytky iluzí. Navzdory vynikajícím hereckým výkonům, fascinující kameře Russella Mettyho (Dotek zla, Spartakus) a sugestivnímu hudebnímu doprovodu se Mustangové v době vzniku nestali diváckým hitem; snad i proto, že na upřímné pokusy bořit mýty amerického západu prostřednictvím poněkud ponurého příběhu a rozporuplných postav se fronty nestojí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (115)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi by si Mustangy zaslúžili objektívne plný počet. Je to dosť náročný film na sledovanie, kde je dej v poradí dôležitosti až za postavami. A že tie sú veľmi zaujímavo napísané. Každá má svoj charakter, svoju minulosť, ktorá nepôsobí vôbec tuctovo a najdôležitejšie mi pripadalo, že keď sa na týchto slávnych a krásnych hercov pozriete zblízka, vidíte už, že svoje najlepšie dni majú za sebou a evidentnú únavu. Skvele to korešponduje s ich postavami a ich charaktermi. Každý dialóg je dôležitý, častokrát ponúka zaujímavé myšlienky, je nad čím rozmýšľať a Houston si potrpí aj na detaily. Napríklad si všimnite, že Roslyn sa s Gayom zoznámi prostredníctvom psa, čo sa ukáže neskôr vzhľadom na ich postoje k životu ako veľmi jemná symbolika. Záverečná pasáž je skutočne strhujúca a okrem napínavosti ponúka Houston aj krásne zábery prírody. Pokiaľ teda dokážete spustiť oči z Marilyn. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Podľa komentárov, ktoré som si tu prečítal, som od "The Misfits" čakal trocha viacej. Žiadna hlboká romantická dráma sa však nekonala. Priznám sa, že som sa miestami aj trocha nudil. Zdalo sa mi to akési zdĺhavé. Clark Gable bol charizmatický chlapík a Marilyn Monroe bola vskutku nádherná žena. V tomto filme im to spolu výborne ladí. A práve ich herecké výkony sú najväčším kladom tohto čiernobieleho snímku. *** ()

Reklama

Slasher 

všechny recenze uživatele

Herecky hvězdná a netradiční vztahovka z prostředí nevadské pouště, napínavá v závěrečných scénách uhánění divokých koní. Příběh je volnější a vedlejší, hlavní je psychologie čtveřice nezávislých, sebelítostivých postav. Nedávno se našla hambatá scéna Marilyn, vystřižená z finální verze filmu, tak prosím, sem s ní. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Útlu knižôčku Arthura Millera som si kúpil krátko po tom, ako som premiérovo videl film nakrútený podľa nej. Bol som primerane nadšený, pretože vo vtedajšej filmovej distribúcii takéto dielo pôsobilo ako zjavenie. Dnes po polstoročí už moje pôvodné nadšenie opadlo, ale pocit mimoriadneho filmu samozrejme ostal. Prispel k tomu nielen samotný, pomaly sa rozbiehajúci, ale výborne gradujúci príbeh, ale aj skvelá derniéra dvoch výnimočných postáv amerického filmu, množstvo skvelých dialógov, vynaliezavá kamera, hudba, ktorá sa netlačila do popredia a predovšetkým nezabudnuteľná záverečná polhodinka o love zvyškov divých mustangov a beznádejnej snahe obrátiť tok času. Mierne depresívny film o osudoch neprispôsobivých jedincov v meniacom sa svete ostane natrvalo v mojej pamäti, aj keď som bol nútený mu jednu hviezdičku ubrať. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Snímek natáčený v otřesných podmínkách, s neustále opilým Hustonem, zdrogovanou Marilyn. Snímek, po jehož dokončení za pár dní zemřel Clark Gable. Přesvědčivý, strhující, typicky millerovský portrét životem zmítaných samotářů, kterým nevyšly předchozí vztahy, kteří se izolovali od lidí, od života, od lásky. Beznadějně egoistický Wallach, nedospělý, nerozhodný Clift, zdánlivě povznesený, tak opuštěný Gable a Marilyn jako žena, jíž lze za minutu rozbrečet, za pět minut svést a do níž je nemožné se po prvním pohledu nezamilovat. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (34)

  • Během natáčení v Nevadě pozval Frank Sinatra, účinkujicí v nedalekém Las Vegas, štáb na večírek. "Štábem" měl Sinatra na mysli herce a režiséra a další VIP osoby. Clark Gable chtěl, aby si všichni lidé pracující na filmu v těžkých podmínkách odpočali, proto s díky nabídku přijal. Když se však posléze dozvěděl pravdu o "štábu", vzkázal Sinatrovi, že on příjde buď se všemi nebo vůbec. I když se tak počet hostů zčtyřnásobil, se skřípáním zubů Sinatra souhlasil. (kenny.h)
  • V dokumentárním filmu o natáčení filmu Eli Wallach (Guido) vypráví historku o tom, jak John Huston natáčel scénu s Gayem Langlandem (Clark Gable) a Guidem u baru. Domníval se, že Wallach hraje opilce nepříliš realisticky a pověděl mu, že se včera opil jako nikdy v životě. Wallach užasl, protože ten den Huston vypadal naprosto střízlivě. Vyučování spočívalo v tom, že se Wallach jako opilý pokusil zahrát střízlivého. Poté to už šlo. (SeanBean)
  • Vzhledem k náhlé změně hlasu Clarka Gablea se diskutovalo, zda nemá rakovinu plic. (Kulmon)

Reklama

Reklama