Reklama

Reklama

Mustangové

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve snaze zachránit své manželství s Marilyn Monroe napsal dramatik Arthur Miller scénář filmu Mustangové, jehož realizaci nabídl Johnu Hustonovi. Před pětačtyřiceti lety z něj vzniklo poutavé drama o jedné ženě, třech mužích, divokých mustanzích a hledání štěstí, ve kterém se po boku křehké plavovlasé divy objevili Clark Gable, Eli Wallach a Montgomery Clift. Milostný příběh stárnoucího kovboje Gaye a bývalé striptérky Roslyn, kteří se s přáteli vydávají po stopách divokých koní, odkazuje k typicky millerovským situacím, představujícím všednodenní hrdiny, kteří se navzdory prožitým trápením snaží zachovat si aspoň zbytky iluzí. Navzdory vynikajícím hereckým výkonům, fascinující kameře Russella Mettyho (Dotek zla, Spartakus) a sugestivnímu hudebnímu doprovodu se Mustangové v době vzniku nestali diváckým hitem; snad i proto, že na upřímné pokusy bořit mýty amerického západu prostřednictvím poněkud ponurého příběhu a rozporuplných postav se fronty nestojí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (115)

andrii 

všechny recenze uživatele

"Neplač, nenaříkej." Přemokré slzy tam vysoko v horách zůstaly. Tam honáci koňských stád "zmoudřeli." Tam svůdně posmutnělá a soucitná Marilyn záchranným lasem štvaný dusot kopyt uklidnila. Nalezené podkovy budou znovu zvonit. Zavři, odlož, anuluj ten tápavý, tesklivý "sňatek z rozumu," ten neromantický způsob života na lovu. Postavy chřadnou, souží se v oblasti, pro kterou nejsou zrozeny, která by neměla být jejich chlebem. Nespojitelné blízké duše, samouci, snažící se vysmeknout z vlastní smyčky úzkostí. Čtyři klasikové, ikoničtí kazatelé za soumraku přesných, prašných vírů, postradatelných zlatých věků. Čtvero zamyšlení nad hledáním tvářnosti. Zasloužilé charisma barda Clarka v čele. Eli, místní tlučhuba, zasažen válečným traumatem, ztrátou své manželky, dětské panenky. Vonná pivoňka i schvácená purpurová růžička Marilyn tančí, nechává se zasypávat polibky ztracených iluzí, žádostmi oněch bijáků, které nelze odřeknout, které nezevšední. Montgomery, poznamenán vášní, obráží rodea, od nevidím do nevidím, odtud až do míst bez výsluní, v nichž tok řeky divoké pramení. Očekávaný východ slunce osvobozuje, noc z okovů tmy, jež se rozplyne? Odjíždíme... ()

roorybacky 

všechny recenze uživatele

Příběh o naprosto čisté, realitou nezkažené krásce, která soucítí se všemi a se vším a je uvrhnuta na chvíli do světa lidí, kteří se živí způsoby, kterými ona právem opovrhuje. Postava Monroe je jednou z nejpůsobivějších dobraček, co jsem kdy ve filmu viděl a když se k tomu připočítá její odzbrojující krása a půvab, působí bez přehánění jako bohyně. Ostatní herci za Marilyn ale nijak nezaostávají a všechno tu zkrátka funguje tak, jak má - výborně napsaný scénář s dialogy plnými zajímavých a originálních životních postřehů a Hustonova pevná režijní ruka. Jednoduše řečeno zatraceně silný film, kterým se Marilyn, a vlastně i Gable, důstojně rozloučili se svou hereckou a životní dráhou. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Velmi zdařilý film. Kdo má rád koně, pro toho to muselo být i bolestné u srdíčka. Film pojednává o kšeftování s koňmi, potažmo chytání divokých mustangů a jejich následném prodeji. Ale něco zajímavého k filmu: nejprotivnějším protagonistou filmu byla Marilyn MONROE. Chodila pozdě na natáčení, měla neustále špatnou náladu a migrény, což otravovalo již tehdy velmi nemocného Clarka GABLEA. (Koneckonců zemřel 2 měsíce po ukončení filmů na srdeční infarkt ) což velmi vyčítali M.M., že to bylo jejím neukázněným počínáním, že museli na ni ostatní herci čekat mnohdy ve 40.stupňových vedrech než se jí uráčilo přijet. No, kdoví, jestli by totéž nepotkalo Gablea, ikdyby Marilyn byla disciplinovaná. Sám měl vědět, zda tato náročná role v náročném přírodním prostředí jemu samotnému nezhorší zdravotní stav. Ale zahráli to všichni bezvadně. Jo, film stojí za zhlédnutí. ()

danoo 

všechny recenze uživatele

Aj napriek neodškriepiteľným kvalitám (réžia, scenár, herci) sú M u s t a n g o v i a vcelku nekohézni, majú poslabší sujet a za pozoruhodných ich z dnešného pohľadu môžeme považovať len vďaka skvelej kamere. Zvlášne je, že v úvode som bol takmer nadšený, pretože ten alkoholický večierok mal niečo z grandióznosti Felliniho SLADKÉHO ŽIVOTA, no s postupujúcou millerovskou existenciálnou demontážou a demytologizáciou môj záujem opadával a nemohli ho naštartovať ani zručne natočené sekvencie na púšti v závere. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Krehká blondínka veľkomestská nájde útočisko v náručí ,,divochov", ktorí jej ukážu obrátenú stránku života, bezstarostnú, energickú a vášnivú, aby jej pokojne ubiehajúci život bol znovu pochovaný krutými maniermi Divokého západu. Slávne ikony filmového neba si zahrali v príjemnej romantickej konverzačke, kde sa až v druhej polovici filmu zoznamujete so skutočnými povahovými črtami postáv, nie zrovna očakávanými. Som zaťažená na sladký úsmev Clarka Gablea, ale inak sa mi film chvíľami nepríjemne vliekol, záverečná polhodina však stála za to. ()

Galerie (80)

Zajímavosti (34)

  • Monroe si později dávala za vinu infarkt Clarka Gablea, jelikož se k němu při natáčení nechovala moc hezky. (Pavlínka9)
  • Marilyn Monroe měla už dávno zničené vlasy odbarvováním a stylingem a při natáčení musela používat blonďatou paruku. Po její smrti Marilynin vizážista Allan Snyder splnil slib, který jí dal před deseti lety. Slíbil jí, že pokud ona zemře dříve než on, upraví její tělo na pohřeb. Marilyniny vlasy byly po její smrti velmi nepoddajné a Snyderovi se nedařilo učesat je do požadovaného tvaru. Vyžádal si proto paruku, ve které herečka natáčela film Mustangové. U posmrtné úpravy Marilyn byla i Snyderova snoubenka Margaret. Když oblékli Marilyn její oblíbené šaty, všimla si, že její tělo vypadá, jako by nemělo prsa. Pitevní řez ve tvaru Y, kdy patolog rozpůlí hrudník a rozevře ho na obě strany, se na jejích křivkách nepěkně podepsal. Margaret přišlo nemyslitelné, aby Marilyn odešla ze světa plochá. Se Snyderem roztrhli polštář a výplní z něj prsa vycpali. Aby nebylo nic poznat, hrudník herečky částečně zakryli šálem. (Rollo_Tomasi)
  • Mustangové představují první Millerův filmový scénář, který dal jako dárek z lásky své tehdejší ženě Marilyn Monroe. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama