Reklama

Reklama

Moje tlustá řecká svatba

  • USA My Big Fat Greek Wedding (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Je jí třicet, je svobodná, má kila navíc a úžasnou rodinu! ... Nemožné se stalo skutečností a film, který stál jenom pět milionů amerických dolarů, překročil hranici tržeb 240 milionů dolarů, za kterou se nedostanou mnohé z hollywoodských megaprojektů! Za úspěch může i oscarová hvězda Tom Hanks, který zaštítil svou produkcí vtipný scénář doposud nepříliš známé kanadské herečky řeckého původu Nii Vardalosové. V divadelní hře, která se stala podkladem pro scénář, prostě jen popsala svou svéráznou rodinu. Každý její člen má strach o Toulu (Nia Vardalosová), které je třicet, není zrovna štíhlá jako proutek a doposud je svobodná. Pracuje v řecké restauraci, kterou vlastní její rodiče Gus a Marie. Toula je schopna udělat všechno, jen aby nemusela zbytek života strávit v restauraci. Chodí do večerní školy a najde si práci v cestovní kanceláři… a potká Iana Millera, učitele na střední škole. Ian je vysoký, hezký, ale rozhodně není Řek. Toula si není jista, co zraní jejího staromódního otce víc, jestli to, že je Ian cizinec, anebo to, že je vegetarián… V postavě Iana uvidíme Johna Corbetta, kterého si mnozí diváci pamatují ze seriálu Sex ve městě jako Carriina milence Aidana. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Moje tlustá řecká svatba je jen romantická komedie a patří k tomu nejlepšímu z daného žánru. Stačilo vyhnout se všem druhovým stereotypům, přeslazené načechranosti a slaboduchým melancholickým blábolům a zaměřit se na jemné rozdíly odlišného kulturního prostředí. Řecké společensko-kulturní prostředí je mi blízké a rád podléhám jejímu živočišnému temperamentu v obrazech života. Film má svůj přirozený šarm, široký radostný úsměv a celkovou optimistickou náladu. Není to sice převratné dílo, ale svou upřímností a nenucenou elegancí se staví na špičku, byť o tom milovníky přestrojených a lacině vydírajících hollywoodských cajdáků nikdo nepřesvědčí. Hlavní postavou roztomilého filmového výtvoru je svobodná Toula Portokalo (zajímavá Nia Vardalos, která je též autorkou scénáře, jako malá Marita Zouravlioff a jako nejmenší Christina Eleusiniotis) v mírně bezradné situaci pod neustálým nátlakem vlastní rodiny i osobních nároků na život a štěstí. Hlavní mužskou postavou je decentní a kultivovaný Ian Miller (sympatický John Corbett) z prominentní rodiny. Dvě zcela rozdílná životní prostředí přináší příběhu tu správnou příchuť a život s nadhledem sám přináší čas rozvernosti, napětí i životního štěstí. Důležitou postavou je otec Touly, hlava rozvětvené rodiny a restauratér Kostas "Gus" Portokalos (zajímavý Michael Constantine), který s nedůvěrou i trpělivostí přistupuje k dceřině vážné známosti. Z dalších rolí: starostlivá a snaživá Toulina matka Maria (příjemná Lainie Kazan), přejícná a ochotná teta Voula (sympatická Andrea Martin), hýčkaný bratr Nick Portokalos (Louis Mandylor), šťastně vdaná starší sestra Athena (půvabná Stavroula Logothettis, jako mladší Sarah Osman), zdrženliví a překvapení Ianovi rodiče Harriet (Fiona Reid) a Rodney (Bruce Gray), nejbližší sestřenice Nikki (Gia Carides) a bratranec Angelo (Joey Fatone), či Ianův kolega a učitel Mike (Ian Gomez). Rozdíly jsou od toho, aby je jedinci překonávali a vnášeli svěží vítr do vlastního pojetí životního štěstí. Je to romantická komedie, která má své nenapodobitelné kouzlo přirozené nenucenosti, se kterou baví svojí odlišností, lidskostí, jemně laskavým humorem a optimistickým rázem. ()

necisty 

všechny recenze uživatele

Tahle podivná komedie mě moc nenadchla. Do detailu je probrána celá řecká rodina, ale vztah těch dvou moc propracovaný není, ze začátku se to hodně táhne a naopak druhá půlka je strašně rychlá. Je pravda, že se jedná o klasickou romantickou komedii s tím nejlepším koncem, vždyť odpověď nám dává hned název, ale mě tam prostě chybí spousta detailů, takhle to není věruhodné. Tvůrci se snažili, aby žádná žena ve filmu nebyla hezčí než hlavní postava, takže můžu v klidu říct, že jsem v žádném filmu neviděl tolik škaredých ženských. Hlavní Řekové vypadají jak z Adamsovi rodiny, alespoň těmi účesy. Chápu, že se ve filmu snaží ukázat šílenou svatbu, ale mě tolik šílenosti už spíš štvalo, než bavilo. Zhrzený tatínek byl zahrán vcelku dobře. Zdrhající babka po trávníku je taky super, ale už jsem to někde viděl. Pak mě pobavilo několik hlášek, bez nich bych šel s hodnocením ještě níž... Iene, my tě zabijeme... a jak vlastně poznáme co se děje? To netuším. ()

Reklama

Reckon 

všechny recenze uživatele

Když jsem projížděl komenty, tak jsem narazil u někoho, že psal, že je to milý film o šílené řecké rodině. Já bych slovo šílené nahradil slovem normální. Pro některé je Moje tlustá řecká svatba nejspíš bláznivá komedie, pro mě to je vtipný dokument z prostředí řecké rodiny žijící na americkém kontinentu. Skoro všechno je tam jak přes kopírák z mojí rodiny. My třeba přišli na to, že slovo hokej je taky z řečtiny. Jediný, co jsem teda ještě nezažil, je to plivání na nevěstu. Řecko je ale velká země, tak to na Mykonosu může být jiný než u Soluně. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Toľko ospevovaný, toľko navštevovaný a tak zbytočný film. Mal som nutkanie dať 3*, kvôli šarmantnej Nii Vardalos, ale lineárny príbeh bol taký slabý, že som si až hrýzol nechty. Absolútne nič prekvapivé sa nudeje, ani len náznak zápletky. Je to milé a celkom sympaticky sa to vyhýba klasickému klišé romantických komédii, ale celkovo je to len rutinné odrozprávanie o stretnutí sa dvoch ľudí. Sranda z cudzej kultúry na amíkov zrejme zaberá, ale mňa tento film vôbec nepresvedčil... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Milý, pozitivně laděný snímek o multikulturním soužití, který sází na bezprostřednost a autenticitu díky obsazení autorky scénáře Nie Vardalos do hlavní role a obsazení většiny postav méně známými, nicméně typově zajímavými neokoukanými herci. Scénář je autobiografický, Vardalos v něm popsala zážitky se svou vlastní rodinou a tím se vyhnula obvyklým nedůvěryhodným scénáristickým konstrukcím. Humor ve filmu obsažený není nijak vyjímečný, ale příjemný - zkrátka romantická komedie o lásce a toleranci. Mimochodem, tenhle malý, nízkorozpočtový snímek slavil na americkém trhu obrovský úspěch. Podle mého díky tomu, že jde v pozitivním smyslu slova o průměrný film vyrobený s taktikou oslovit co nejširší diváckou obec. Pro všechny pochopitelný, ale ne laciný. Snímek, na který půjdou všechny věkové kategorie a diváci s nejrůznějšími zájmy a povoláním. Celkový dojem 75 %. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (22)

  • Film vychází z původní divadelní hry, u jejíhož zrodu stála hlavní propagonistka Nia Vardalos. (Elisebah)
  • Postavě Touly má být 30 let, herečce Nia Vardalos však při natáčení ve skutečnosti bylo skoro o deset let více. (hansel97)
  • Podle Nii Vardalos nebyl během natáčení žádný problém s cateringem. Kdekoli se film natáčel, posílaly místní řecké restaurace na plac spousty jídla zadarmo. (Elisebah)

Související novinky

Jste připraveni na další řeckou svatbu?

Jste připraveni na další řeckou svatbu?

12.11.2014

Moje tlustá řecká svatba byla před 12 lety totálním zjevením. Z pětimilionové indie se vyklubala nejvýdělečnější romantická komedie všech dob, aniž by se film byť jedinkrát dostal do čela amerického… (více)

Můj další řecký příběh

Můj další řecký příběh

23.06.2006

Existuje mnoho příběhů o ženách či dívkách, které z ošklivé kačeny se změnily na krásné labutě. Za všechny třeba Ošklivka Betty, Když jedna bota sedí, Popelka (a všechny ty filmy na ní založené,… (více)

Reklama

Reklama