Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Před čtyřmi lety, na natáčení komedie Spikea Jonzeho V kůži Johna Malkoviche, začíná vyprávění, jehož hrdinou je scenárista Charlie Kaufman. Po úspěchu filmu nemá Charlie o pracovní nabídky nouzi: nakonec přijme adaptaci non-fiction bestselleru spisovatelky Susan Orleanové Zloděj orchidejí. Protože však jde o knihu, která se nevyznačuje klasickým přehledným příběhem, dostává se Charlie do problémů, které rychle přerůstají v mučivou tvůrčí krizi. Situaci nevylepšuje ani Charlieho dvojče Donald, které bratrovi začne fušovat do řemesla: absolvuje totiž příslušný kurz a hravě napíše scénář komerčního thrilleru o sériovém vrahovi s mnohačetnou identitou, který Hollywood okamžitě nadšeně koupí. Do rohu Charlieho tlačí i stále komplikovanější platonický vztah k autorce knihy a jejímu protagonistovi Johnu Larocheovi, takže není divu, že vznikající text se stále výrazněji odchyluje od zadání: k prosté adaptace se mění v příběh o scenáristovi v krizi a o fantómech, které ho pronásledují.

Hollywoodský scenáristický zázrak Charlie Kaufman se po filmu V kůži Johna Malkoviche už podruhé spojil s režisérem Spikem Jonzem, aby opět rafinovaně smísil realitu s fikcí. Hrdinou vyprávění tentokrát udělal sám sebe: sluší se však podotknout, že Kaufman ve skutečnosti nemá žádné dvojče a že se v realitě nijak nepodobá Nicolasi Cageovi. Zároveň je však pravda, že Charlie Kaufman získal cenu BAFTA za scénář (pod nímž je však podepsán s Donaldem Kaufmanem!), Chris Cooper za svůj herecký výkon obdržel Zlatý glóbus a Oscara, Meryl Streepová byla oceněna Zlatým glóbem a Spike Jonze si odvezl Stříbrného medvěda z MFF v Berlíně. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (366)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasická poučka praví: ,,žák překonal mistra" - Woody Allen musí dnes Charlie Kaufmanovi závidět jeho neotřelou scenáristickou genialitu plnou intelektuálního pochybování o sobě samém, ironických postřehů a sarkasmu, autobiografické inspirace a umění vyváznout ze zrádných osidel složitě (postmoderně) koncipovaného scénáře s dokonalou a smysl dávající pointou a vyzněním... A navíc - ta absolutní sebereflexe...Charlie Kaufman je buď génius, nebo šílenec... Výjimečný scénář, výjimečné ztvárnění, výjimečná režie, výjimečný film! Podobné filmy: Synecdoche, New York, Věčný svit neposkvrněné mysli ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Zacalo to velmi zaujimavo, pretoze V KUZI JOHNA MALKOVICHE (1999) sa mi velmi pacil. Prva polovica filmu ma trosku tazsie zamotavala do deja a bal som sa, ze to zrazu skonci a nebude to mat ani hlavu ani pätu, ale nastastie sa scenar vyvinul tak, ze to zacalo byt stale viac zaujimavejsie i vdaka Charliemu bratovi Donaldovi, ktory pisal scenar o vrahovi, ale i vdaka skvelej Meryl Streep a Chrisovi Cooperovi, ktori pridali poslednej polhodine smrnc na napäti. Cage to taktiez nemal jednoduche, ked si musel zahrat dvojulohu a vypravat sa sam so sebou. I preto film dominoval na Oscaroch skor v hereckych kategoriach, z nich jediny Chris Cooper dostal Oscara za herca vo vedlajsej ulohe. Nicolas Cage si urcite nominaciu zasluzil, ale sosku mu vyfukol v roku 2003 Adrien Brody za dramu PIANISTA (2002) a Meryl Streepovej zase Catherine Zeta-Jones za vedlajsiu ulohu v muzikali CHICAGO (2002). Adaptace mala este jednu nominaciu a to za adaptovany scenar... 06.04.2010 ________ Nicolas Cage - (Charlie Kaufman / Donald Kaufman) +++ Meryl Streep - (Susan Orlean) +++ Chris Cooper - (John Laroche) +++ Tilda Swinton - (Valerie Thomas) +++ Roger Willie - (Randy) +++ Doug Jones - (Augustus Margary) +++ Curtis Hanson - (Susanin manžel) +++ Maggie Gyllenhaal - (Caroline Cunningham) +++ Produkcia: Jonathan Demme, Charlie Kaufman +++ Hudba: Carter Burwell +++ ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ujetost z pera Kaufmannova. Tentokrát o něm samém. Aneb jak napsat film o adaptaci knížky a využít přitom všechna "hollywodská" klišé. Jen by mě zajímalo jaká osobnost je asi Charlie ve skutečnosti. Jediné co tomu chybí je "ujetější" režie, prostě Jonzova je až příliš obyčejná a nenápaditá. Ke Kaufmannovým věcem se tento styl vůbec nehodí (aneb Gondry to jistí). Pro mě až třetí nejlepší snímek dle jím sepsaného scénáře. PS - Vyplatí se počkat na dva dovětky po titulkách. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Já se klaním panu Kauffmanovi. Já se klaním jeho mozku. Já se klaním tomuto scénáři. Vrchol filmové mystifikace, musím se přiznat, že doted nevím, co je nakonec pravda. Existuje ta knížka? O čem je ta knížka? Má Kauffman bratra (ano, má, to jediné vím)? Existuje ten guru filmového scénáře? Ani tyhle otázky stejně ve mě nekazí celkový dojem z celého filmu. Film je geniální jak ve své výšce, šířce, ale i hloubce. Snímek komplikovaný jako samotná španělská vesnice, nakonec je v podstatě pouhou obžalobou vlivu hollywoodské produkce na kvalitní scénáře, a to zejména na Adaptace knižních bestsellerů. Cage si vystřihl perfektního životního tragéda, který neměl štěstí ani ve svém nemožném bratru. Konec filmu je už pouze zlomením vazu mým mozkovým buňkám, které jsou už tak vytíženy celým filmem. A tak se naposledy ptám. Je to dokument nebo film? ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Genialita, v níž Charlie Kaufman dokazuje, že je scenáristický bůh (a nutí mě se v nejbližší době znova podívat na Věčný svit neposkvrněné mysli, který mě napoprvé kdo ví proč nezaujal), a Nicolas Cage podává skvělý herecký double-výkon. Za kamerou by to možná chtělo nějakého dravějšího tůrce, no jakkoli Spike Jonze úžasnému scénáři nepomáhá, tak mu ani neubližuje. Adaptace je zkrátka skvělý film, který jsem dlouhou dobu nespravedlivě přehlížel. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (75)

  • Fotograf na zadnom obale knihy "The Orchid Thief" je Howard Shur, asistent Spika Jonzea. (Pat.Ko)
  • Keď Susan (Meryl Streep) hovorí s Johnom (Chris Cooper) vo svojej hotelovej izbe, je jasne vidieť kábel, ktorý vedie z jej telefónu. Ale keď rozhovor pokračuje a Susan leží na zemi, kábel zmizol. (Pat.Ko)

Související novinky

Spike Jonze a jeho noční můra

Spike Jonze a jeho noční můra

14.07.2008

I Terry Gilliam, obvyklý terč různých katastrof (posledně mu uprostřed filmovačky umřel Heath Ledger), by si zřejmě už dávno vpálil kulku do hlavy, kdyby se nějaký jeho projekt potýkal s takovými… (více)

Reklama

Reklama