Reklama

Reklama

Jak básníkům chutná život

  • angličtina How Poets Are Enjoying Their Lives (více)
TV spot
Československo, 1987, 102 min

Režie:

Dušan Klein

Kamera:

Josef Vaniš

Hudba:

Zdeněk Marat

Hrají:

Pavel Kříž, David Matásek, Eva Vejmělková, Jana Hlaváčová, Rudolf Hrušínský, Míla Myslíková, Joseph Dielle, Karel Roden, Václav Svoboda, Tomáš Töpfer (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Po úspěšné promoci se čerstvý doktor Štěpán Šafránek vrací do rodného města, aby, vybaven znalostmi a maminčinými radami, nastoupil v místní nemocnici na internu. Úsměvná studentská léta skončila a Štěpán se seznamuje s novým životem a prostředím. S přísnou primářkou, záletným kolegou Sahulákem, kolegyní Tupou i nevrlou uklízečkou. Podaří se mu rozzuřit primářku, když k její prominentní pacientce přidělí na perfektně vybavený dvoulůžkový pokoj paní Hubáčkovou. Na druhou stranu se ovšem díky tomu seznámí s její půvabnou dcerou Alenkou. Což je sice hezké, ale draze zaplacené. Pro své postoje a zásady totiž brzy narazí a je při nejbližší příležitosti přeložen na místo venkovského obvodního lékaře do Bezdíkova. Tady se musí v malé ordinaci s kamny na uhlí a výřečnou zdravotní sestrou Toničkou vypořádat nejen se zástupy čekatelů na razítka a různá potvrzení, ale také s odpoledními návštěvami u pacientů. A opět se setká s Alenkou, která žije na místním zámku s rodiči, kteří tu pracují jako kasteláni. Když v televizi zahlédne bývalého spolužáka a spolubydlícího Mirečka, nyní delegáta mezinárodní zdravotnické organizace, spojí se s dalšími spolužáky Venošem, Honzou a Vendulkou a společně ho unesou na flám do Venošova sklípku. Stále více času však Štěpán věnuje Alence, které začne říkat Píšťalka. Zamiluje se do ní, přestože je zasnoubená s přízemním učitelem Hájkem, který má život naplánovaný do nejmenších podrobností. Nakonec dá Píšťalka Štěpánovi přednost před Hájkem, i když než se tak stane, musí překonat ještě spoustu překážek. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (279)

lekr 

všechny recenze uživatele

Další Kleinova trapnost.....po dvojce už film působí opravdu dost směšně jelikož Kříž se nezměnil a podobně je to i s námětem filmu..jen jedno jestli je to student gymplu, medicíny či už vystudovaný doktor..v každých jeho filmech jde o to samý a dívat se na jehi románky co mají stejný průběh a ničím se neliší od toho co hrdina prožil v předchozích dílech a do toho poslouchat jeho filosofický a básnický kendání který je furt stejný je ohromná filmová nuda..... ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Svatá prostoto...! Kleinova série elegantně opouští žánr teenagerské komedie a zve diváka k dalšímu částečně úspěšnému pokusu připravit o nevinnost hrdinu, který je schopen vysypat spatra efektivní básnický útvar přesně v okamžiku, kdy se rýsuje šance zasunout. Přestože je strašně hubenej a ošklivej. Zákonitě je to menší sranda, ale jen o trochu, protože ještě o tolik nejde: Matku bere žlučník, ale je výdělečně činná a mamahotel k dispozici. Nadřízený vás přinejhorším doporučí jako nejlepšího. Nástěnku pořeší filmový architekt Boris, funkční auto pořídíte za pět klacků a na výjezdech vám cpou do brašni domácí potraviny. Nebo rovnou do huby obří kozy, kterými pohrdnete, protože jejich nositelka není dost poeticky inspirativní. Když rozmrdáte pod sedmnáctiletou Slovenou se sexy vokálem Zlaty Adamovské cennou zámeckou postel, nikoho nenapadne, že by to mohl být problém (ani z jednoho z obou dobrých důvodů). Legraci Klein citlivě podbarvuje čím dál zřetelnější melancholií, která v podobě dobře zvolené sychravé výpravy ohlašuje, že básníkovu mladí zvoní hrana. Zbytek série si vybavuji už jen jako různě dobře maskovaný cynismus. → Každého už zajímají jen ty koláče. ()

Reklama

Andronikos 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná kritika pomerov v zdravotníctve, v malomeste (resp. snáď na vidieku?), medzi starými (kedysi dobrými) spolužiakmi, platná nielen pre 80. roky, ale v jadre i pre dnešok, pre mňa zaujímavá, hoci povrchná štúdia nástupu dezilúzií po vstupe do "života"... Pretože ma prvý ani druhý "básnický" film neupútali - to say the least -, pristupoval som k tretiemu bez očakávaní či v horšom prípade s očakávaniami najhoršieho a dokázal som si tento v rozpore so svojím komediálnym odórom vcelku vážny film užiť, a to aj napriek snahe tvorcov získavať divácku sympatiu pomocou starých známych (rádoby dobrých) figúr, hoci aj v niektorých prípadoch už iba s jednou nohou, a napriek trestuhodnému poškodzovaniu historického nábytku v zámockom múzeu. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale mě básníci seděli jako studenti. Ovšem jejich osudy po ukončení studia už mi nepřijdou tak zajímavé a zábavné. Nějak se prostě vytrácí celé to kouzlo. I Štěpánova nová láska mi nějak moc nesedí. Ale i přesto je to pořád ještě solidní dílko, ale tímto filmem měli básníci skončit. Protože to, co přišlo pak, už je k pláči. Nicméně tohle je ještě rozhodně koukatelné, básnici zvážněli a vyspěli, už to ale nejsou ti věční snílci, tak jak jsme je měli rádi. 3 hvězdy. PS: Nové vedlejší role jsou opět povedené, tak jako v každém dílu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Naznačovaný mierny pokles kvality sa dostavil aj z mojej strany. Ale naozaj len mierny, takže trilógiovskí básnici majú ešte skvelú formu, ale týmto putovaním a predieraním sa v mladom živote mohla táto púť kľudne skončiť a myslím, že by sa nikto nenahneval. A to je pomerne prekvapenie, pretože dosadením toľkých osobností v roličkách s toľkým potenciálom sa toho dalo čakať oveľa viac. Ale bude to asi tou stratou poetickosti. 70%. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (23)

  • Při prohlídce zámku doktorovi řeknou, že průvodce chodí pouze se skupinami 10 a více turistů. Jednotlivec by tedy mohl jít sám, což je praxe dost nereálná a nebezpečná, protože hrozí, že by tak mohl někdo snadno ukrást exponát. (DexMASTER094)
  • V tomto díle je ve scéně příchodu na hon na Konopišti vidět jméno Kendyho na průkazce, kterou se prokazuje u vstupu. V celé trilogii jeho jméno nikde nepadne. Kendy se jmenuje Leoš Marek. (lonedog)

Reklama

Reklama