Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dospělý Štěpán Šafránek už ztratil mnohé ze svého mladistvého elánu. Už nerecituje dívkám básničky a jeho vzdor vůči nejrůznějším nepořádkům má příchuť hořké ironie. Když Kendy natáčí v nemocnici reportáž, sestříhá Štěpánovy odpovědi tak, že vyzní jako výsměch velmi ctižádostivému řediteli nemocnice. Samozřejmě se to neobejde bez následků. Štěpán je vyhozen z práce a vrací se do rodného Hradiště. Zatímco jeho přátelé, známí a bývalí spolužáci se úspěšně zabydlují ve světě podnikatelských aktivit, on jen s obtížemi hledá vhodné zaměstnání. Setkání s jeho bývalými láskami mu přináší řadu zklamání, jeho jedinou útěchou je sympatická lékárnice Ute. Poprvé ji potkal na slavnosti místního Sokola, kde asistoval jako lékař, podruhé v lékárně, kam přišel pro léky mamince. Odměřená žena si ho však nepouští příliš k tělu. Jeden z bývalých spolužáků mu sice dohodí skvěle placené místo na soukromé klinice, kde se léčí bohatí pacienti se sexuálními poruchami, Štěpánovi se však taková práce nelíbí a brzy odejde. Jediné peníze, které vydělá, jsou za nápady, kterými zásobuje reklamní agenturu svého bývalého soka v lásce, Emila Nádeníčka. Nakonec se zdá, že i on konečně najde, co hledá. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (267)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Ani nová práce ani velká láska s bezdíkovskou kráskou Píšťalkou Štěpánovi Šafránkovi (Pavel Kříž) nevydržela, a tak se vrací zpět do rodného městečka, aby zde našel své štěstí. Na poli pracovním mu pšenka moc nekvete - nabídky se sice hrnou, ale ani jedna z nich nevyhovuje jeho etickým zásadám. To na poli lásky je vše veselejší - a všesokolském sletu poznává krásnou Ute (Tereza Brodská), se kterou jsou naladěni na stejnou vlnu .. K charakteristice filmu stačí jediná věta - je nejslabší z celé básnické série (i pětka byla lepší, ale o tom zase jinde). Pavel Kříž už není ten "správný" Štěpán Šafránek, a celkově vypadá tak o dvacet let starší a jeho herecký výkon-nevýkon je tak trochu k pláči. Jeho příhody v rámci tohoto dílu jsou bez ladu a skladu naházeny za sebe, aniž by dávaly nějaký hlubší smysl - a náhled na novodobý kapitalismus v praxi mi taky moc nesedl.... ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Čtvrtý díl básníků není nejhorší, na pětku nic v tomto nemá, ale nejlepší dvojce a skvělé jedničce a trojce se už nic prostě nevyrovná. Ač stále dobří herci a snaha o vtip vládnou filmem, dojem jako takový už to nenavodí. Je to docela dobré, ale ve srovnání s předchozími díly tento film dost zaostává a na ně prostě nemá... ()

Reklama

Radyo 

všechny recenze uživatele

Normálně bych takovému filmu dal jen dvě hvězdičky, ale pro básníky mám slabost, takže i když se tenhle díl povedl ze všech nejméně, dostane "z piety" i třetí hvězdu. Pravdou ale je, že Pavel Kříž už tady vypadá docela životem unaveně, přestože potkal zřejmě svou životní lásku v podobě Terezy Brodské. Ani toho slavného inteligentního humoru už zde není tolik jako v předchozích dílech, přesto jej ještě místy můžeme "vystopovat". Suma sumárum, jako celek jsou Básníci zábavnou podívanou, ale obávám se, že příští generace už to tak neocení. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Porevoluční zmrtvých vstání Básníků mi moc nesedlo. Především atmosféra původních tří dílů zmizela a nahradila ji právě ta porevoluční. Možná to vcelku dobře vystihlo danou dobu, ale k Básníkům se mi to prostě nehodilo. Stejně jako se nehodila poezie do začátků devadesátých let. Postavy mi téměř všechny tentokrát přišly nesympatické a pár povedených scén a dialogů čtvrtý díl jako celek nezachránilo. K opakování se nechystám a doporučení je spíš - vyhněte se tomu. ()

Tommassi3 odpad!

všechny recenze uživatele

"Štěpáne, že se nestydíš !! Takhle se ožrat v sokolským kroji !!" - "Maminko, kdybych to věděl, tak sem se svlíknul.." ;) To spíš Dušan Klein, který je pro mě nyní už jen takhle klein, totiž co se jen vejde na dva centimetry mezi palec a ukazováček, by se měl stydět !! Štěpán ztratil péro, Klein veškerou soudnost a Ladislav Pecháček nejspíš asi rozum, protože tahle uplakaná reflexe polistopadového Česka irituje snad ještě víc než ohyzda Tereza Brodská, která nakonec mezi ty výborně obsazené Štěpánovy lásky-krásky vůbec nepasuje, či místy naprosto diletantsky odvedené řemeslo, s postrodukcí v čele.. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (12)

  • Ačkoliv to ve filmu zůstává nerozřešeno, představitelka Píšťalky (Eva Vejmělková) v jednom z rozhovorů přiznala, že dítě, které v tomto filmu její postava má, je skutečně Štěpána Šafránka (Pavel Kříž). Píšťalka měla původně žít s učitelem Hájkem z minulého dílu a být mu ženou v domácnosti, ale herečka přesvědčila režiséra Dušana Kleina, aby její postavu přepsal tak, aby byla soběstačnější. Stala se z ní tak matka samoživitelka. (fifox)
  • Ve scéně, kdy se příslušníci obce sokolské sejdou v hospodě, můžeme zaslechnout skladbu „Lví silou“. (majky19)

Reklama

Reklama