Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Básník Štěpán Šafránek je přijat na medicínu a stává se studentem prvního ročníku. Do školního roku ale nevykročí zrovna nejšťastněji, protože se nepříliš dobře uvede u docenta anatomie Sejkory, a navíc dostane svatební oznámení od Borůvky, která se vdává za snaživého úředníka Emila Nádeníčka. Jeho novými spolužáky a spolubydlícími na koleji jsou sebevědomý Honza Antoš z Kolína, který se může pochlubit fotografickou pamětí, bodrý Moravák Venoš, jenž má bohaté zásoby proviantu i bohatě vyšívaný kroj, a černoch Numira Cassou Thomb, jemuž spolubydlící začnou říkat stručně Mireček. Přestože mají všichni učení nad hlavu, jediný Štěpán ne a ne najít správnou metodu, jak vše zvládnout. A tak Štěpán studuje, pracuje, občas básní a také se zamiluje do studentky zdravotní školy, které začne říkat Jeskyňka. Jako strašák nad ním visí blížící se zkouška z anatomie a nepřátelský docent Sejkora. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (349)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

A laskavé pohlazení pokračuje i ve druhém dějství. Snad je to i hravější, animační stránka Adolfa Borna je výraznější a důvtipnější. A opět je to o dospívání a o milostném toužení a soužení. Hlavní postavou je opět Štěpán Šafránek (sympatický Pavel Kříž), i když již není studentem posledního ročníku gymnázia, ale nyní je v prvním ročníku lékařské fakulty. Přenést se ve zdraví přes anatomii je jasným cílem. Je pouze zapotřebí nalézt tu správnou motivační cestičku. A je zde i Štěpánův nejvěrnější kamarád s umělecky rozverným směrováním při studiu filmové režie na FAMU Marek alias Kendy (příjemný David Matásek). Je tu inspirativní múza hlavního hrdiny a cíl jeho poetického nadání při složitém tanci namlouvání a páření: žákyňka zdravotnické školy Markéta alias Jeskyňka (půvabná Adriana Romanová-Tarábková s hlasem Miriam Chytilové). Výrazní jsou spolužáci Štěpána: zahraniční milovník žen Numira Cassa Thombe alias Mireček (Joseph Dielle), pomalý a bodrý Moravák Venoš Pastyřík (Václav Svoboda), ambiciózní a bezstarostný Honza (Karel Roden) a nenasytná svůdkyně Vendulka (půvabná Eva Jeníčková). Z dalších rolí: Štěpánova starostlivá maminka (laskavá Míla Myslíková), dobrácký gymnaziální profesor chemie Ječmen (Josef Somr), stále vitální a svérázný důchodce Valerián Adolf (František Filipovský), komponující kapelník Kendyho hudební skupiny Bedřich (Oskar Gottlieb), pedantský docent anatomie Sejkora (dobrý Jan Přeučil), kousavý i laskavý profesor anatomie Solferin (Leoš Suchařípa), pečlivý docent katedry duševní hygieny Miloslav Zajíc (Zdeněk Svěrák), vynalézavý experimentátor a medicínský student Masařík (Akram Staněk), sebevědomý nemocniční lékař a Štěpánův sok v lásce Fast (dobrý Jiří Štěpnička), či neukojená Bedřichova žena Květa (Zdena Sajfertová). Je to stále laskavá a snad i více hravé, když se s tím lehce vzletným nadhledem dívá na reálie a patálie studenta prvního ročníku vysoké školy. Láska a citové vzplanutí mají své nezastupitelné místo na předkládané obložené míse radostí i starostí života, který je darem. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Povedené pokračování, kdy už je z hlavního hrdiny student medicíny a jeho kámoš studuje filmovou režii. Role jsem jim celkem věřil, i když ke studiu oba přistupovali dost svérázně. Přibyla spousta nových postav z řad Štěpánových spolužáků, kteří jsou pěkní exoti a jeden doslova, studující medik černé pleti s domáckým pojmenováním Mireček. A pochopitelně nesmí chybět nějaká nová láska. Pěkné, možná i propracovanější než jednička a netočí se to jen kolem jednoho dějového motivu jako předchozí díl. Takže dá se to vidět a klidně i opakovaně. 80% ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Štěpánek občas něco přeřízne, překážky překonává komplikovaněji než by měl, přichází o mladickou naivitu a znovu se zamiluje. I při studiu medicíny mu ovšem pomůžou jeho plachá povaha a básničky. Obklopují ho výborné postavy, které pronášejí velmi dobře napsané dialogy. Viděli jsme mnohokrát, ale podíváme se příště znovu. Idealista Pavel Kříž je zpátky, aby znovu hledal. My už sice nenajdeme nic nového, vše je nám notoricky známé, přesto to s touhle partou zase rádi zkusíme. A čekáme na svoje oblíbené hlášky. Jakmile přijdou, smějeme se jim popatnácté znovu. Mireček, odmítavá Jeskyňka, Venoš z Moravy, Vendulka, pánové profesoři Zdeněk Svěrák, Leoš Suchařípa, Jan Přeučil.. úžasné. Dle mého nejlepší díl celé série. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Dvojka si s přehledem hlídá vysoko nastavenou laťku zábavy a kvality. Vysoká škola je plná nástrah (jako těžce zkoušený vysokoškolák vím, o co jde) a Štěpánovi kromě strašlivé Anči motá hlavu Jeskyňka. Vynikající atmosféru pomáhají navozovat Štěpánovi kumpáni na kolejích - výborní jsou hlavně Venoš, jako moravský řízek, a Mireček, ovšem ani excentrický mladý Roden se neztrácí. Kendy je malinko upozaděn, což dává vynikajícímu Křížovi (opravdu si myslím, že v prvních třech dílech básníků podal až legendární výkon a postavě Štěpána vdechl cosi unikátního, co by jí nikdo jiný dát nedokázal) větší prostor. 90% ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Po dvoch rokoch tu máme druhé pokračovanie príbehu Štepána Šafránka. Uspešne ukončil stredoškolské štúdium a podarilo sa mu aj pripraviť o pannenstvo krásnu Borúvku. No a život ide ďalej. Štepán odchádza do veľkého mesta na štúdia medicíny. Chce sa stať doktorom. Tam spoznáva svojich nových spolužiakov a znova sa romanticky zaľúbi. Tento krát do plachej a odmietavej Jaskyňky. Samozrejme, že aj ju napokon svojimi básničkami dostane do postele. *** ()

Galerie (12)

Zajímavosti (17)

Reklama

Reklama