Reklama

Reklama

Jak básníci čekají na zázrak

  • angličtina How Poets Wait for a Miracle (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Štěpán, Kendy a Karas zůstali i po dvanácti letech sami sebou. Jsou to nerozluční kamarádi s nevyčerpatelným smyslem pro humor i schopností sebeironie, i když už s lehkým nádechem skepse. V něčem jsou však jiní. Dospívají, ale svým typicky básnickým stylem. Je jim padesát a cítí, že by měli dát svým životům nějaký řád a splnit si svoje touhy a přání. A jak je známo, zázrakům je třeba pomáhat! Kendy už má plné zuby reklam a jako buldok jde za svým snem o natočení celovečerního filmu. Karas se rozhodl hýčkat své vysněné auto Blue dream již pouze virtuálně. Více ho zajímá pohledná učitelka Drábková. Štěpán dělá zástupce primáře v nemocnici, kde urputně válčí s neústupnou ředitelkou. Tou není nikdo jiný než Vendulka Utěšitelka! Štěpánovou největší starostí je však jeho třináctiletý syn Junior, kterého po smrti Aničky-Zrzečky vychovává sám. Tedy samozřejmě za vydatné pomoci strejdů Karase a Kendyho. Na lásku a psaní básniček už Štěpán rozhodně nemá čas ani věk. Nebo ano? (Bioscop)

(více)

Videa (8)

Trailer 2

Recenze (375)

BoredSeal odpad!

všechny recenze uživatele

Otřesná debilita, které se ani nelze vysmívat. Ze série o mladých lidech, otrávených socialistickou a poté postsocialistickou společností, kteří se tak úplně nechtěli podrobit normalizaci a konzumu se v posledním díle už definitivně stávají usedlí nudní fotrové, kterým už o nic nejde a jen tak bez nápadu čekají na smrt. Nově do děje přibyly dětské postavy, které přechytrale glosují své rodiče a je to podobně jako zbytek filmu k nesnesení. Scénář psal očividně starý, světem unavený muž, který už současnosti nerozumí a chce se jen uzavřít ve svém starém světě, kam jen neochotně začleňuje prvky ze současnosti, aniž by je nějak komentoval. Mohli bychom se bavit o hrozných hercích v čele s divně vypadajícím Křížem se strašným účesem a přeplastikovanou, šišlající, nesympatickou Jeníčkovou, o kreténském product placementu, hrozných jakoby-humorných narážek na adresu Židů nebo gayů... ale proč prostě radši tenhle film neignorovat, nespálit negativ a požadovat odškodnění za psychickou újmu ze sledování takové sračky. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na další pokračování básníků jsem se těšil. I když už je to ,,šestka'' dobrá zkušenost s předchozími díly mne udržovala v klidu na rozdíl od jiných pokračování a dokonce v jistém milém očekávání a těšení se. Nyní, krátce po filmu mám jen jedno přání. Kruh se nemusí vždycky zcela uzavřít a opravdu nerad bych viděl Štěpánka v eldéence s cévkou, kterak mu synátor na možná poslední narozky shání striptérku... Tenhle díl byl z celé té kolekce jednoznačně nejslabší. Opravdového humoru tam bylo co by se za nehet vešlo a všelijaké ty rádobyvtipné průpovídky hlavních hrdinů i ,,komparzu'' kolem byly už opravdu na hraně. Balanc to jakžtakž udrželo a k vyložené Troškovské trapnosti to spadávalo snad jen u replik Abrháma a MUDr. Leoše Mareše a jeho masturbace. Ze scénáře jsem cítil zjevnou snahu navázat, ale nebylo moc kde a s čím. Zkrátka Klein asi také čekal na zázrak. A bohužel stejně jako stokrát převyprávěné veselé historky na každém tom maturitním srazu po letech i zde to už nefungovalo a to zejména v podobě básniček, které se jak zlatá nit táhly každým dílem a odlišovaly Básníky od jiných komedií právě tou zlatou nití. Vždyť na básničky Štěpánek lovil všechny ty své lásky... Nasazení žijících (i dožívajících) známých tváří bylo vskutku masivní, nikoliv však všespásné. Moc mne potěšila účast pana Somra i jeho zpěv, z Abrháma jsem byl však upřímně zděšen. Hlavně herci vedlejších rolí leckdy neměli pořádně pořádně co hrát . Vrcholem byly herecké kejkle neherců z komparzu z nichž zaujme zjména jakýsi pán jdoucí si zase pro prášky na chřipku, protože se jí ne a ne zbavit! Ble... No a na závěr klasika dnešních českých filmů. Opět byl zde extrémně rušivý product placement, který prolínal značnou část filmu. Já nevím, ale to si to ti sponzoři neuvědomují? Vždyť Kendy to tam v těch bazénových sprchách skvěle definoval. Jeden z hlavní trojice je reklamou zhnusen, ale zároveň je jí celý film v němž ta postava hraje prošpikován. Tak trochu snénáristicko-režisérská schýza... ! Chápu, že to bez PP nejde, nebo jde ale s PP a prachy za něj to jde výrazně jinak, ale to se nenajde nikdo ani ze strany sponzorů ani ze strany filmařů, kdo v tom najde rozumnou míru? Takovou, kdy si to třeba divák ve filmu jednou všimne, ale už ho to pak neotravuje? To si někdo fakt myslí, že si po Básnících půjdu pro Preventan nebo koupit Mazdu?Celý film jsem dokoukal, ale konec už jsem - přiznávám vyhlížel. Neurazilo to, za břicho se ale popadat nebudete a zůstane vám něco mezi rozpačitou úctou k předchozím dílům a přáním že ,,sedmičku'' už fakt raději ne ! Za mně to je jen za dvě balení Preventanu, dvě Mazdy nebo dva protony? Prostě za dvě hvězdy. * * ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Říká se, že v nejlepším se má přestat. Myslím, že to platí právě o Básnících. Raději se budu vracet do Štěpánových studentských let, než se dívat, jak nám osazenstvo krásně stárne, plešatí a bachratí. Zdá se mi, že se autorská dvojice Pecháček/Klein vyčerpala ze svých nápadů, poslední díl je doslova nastavovaná kaše. Ten minulý měl svá pěkná místa, končil optimisticky - nadějí. A mělo to tak zůstat. Takto dostává sexuálně laděná hexalogie ŠŽŠŠ (šest žen Štěpána Šafránka) silně nostalgický nádech s pachutí již několikrát přežvýkaného pokrmu. Pánové prominou. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Kdepak, Básníci měli zůstat trilogií. Pecháček i Klein už dávno nejsou schopni vyčarovat komedii, která se s laskavou lehkostí otírá o život, je plná vtipných dialogů a dobrých nápadů. Je to lepší než předchozí film, ale pořád v kvalitě TV filmu. Ničím mě to neštvalo, ale tvůrci to pojali jako velkou rozlučku, kam nacpali všechny kdo přežili a tak nějak posmutněle tuhle básnickou odyseu zakončili (doufám). Velké pozitivum je Linda Rybová, které to obrovsky slušelo, skvěle vypadající Vaculík a to je asi tak všechno. Spousta postav měla jen zbytečné štěky, Kříž je herec asi jako doktor...jeho výrazové prostředky spočívají pouze v zasněném úsměvu a těží jen z toho, že je sympaťák. Tak nějak zbytečné rebalzamování mrtvoly, která měla v klidu spočinout už v roce 1987. ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem je šestý díl básnické sextalogie světový unikát. Ústřední postavy hrají 34 let (většinou) stále ti samí herci. Zvláštní je, že šestý díl svým product placementem nevadil tak moc, jako dík pátý (možná jsem si už zvykl, nebo se to tvůrcům povedlo zakomponovat lépe). Ale... problém filmu je, že jde od nikud nikam. Je mnohem více slepencem scén, scének a epizod, než uceleným příbehem (i když ten tu je, tedy již po šesté stejný - Štěpán Šafránek hledá opět partnerku). Osobně mám slabost pro původní trilogii. Ostatně na to pravě tento film spoléhá. Jde o velmi nostalgický snímek, který podobně jako babička s orosenýma očima otáčící listy rodinného alba, vytahuje z minulosti (předešlých filmů) herce a určité útržky. Ale podobně jako babička trpící Alzheimerem tyto útržky vytahuje jakoby nahodile, bez nějakého hlubšího významu a cíle. A tak se nám vlastně rozmělňuje i samotná podstata hlavního hrdiny. Jak jinak si vysvětlit, že první Štěpánova básnička zazní až po hodině filmu a celkem zde proběhnou snad jen dvě veršovánky (nepočítám-li reminiscenci starších, vylovených z truhly). Pavel Kříž i David Matásek (který je podobně jako zbytek obsazení odsouzen k roli nahrávající stafáže) vypadají velmi zachovale. Nečekaně překvapila i Linda Rybová, která dokázala sousedce vtisknout i na tom relativně malém prostoru velmi sympatickou tvář. Škoda jen, že celé je to takové natahováné a rozmělněné, takže i závěrečný metavtip, kdy Štěpán Šafránek vymyslí Kendymu titul pro jeho celovečerní debut (ano, po více jak třech dekádách), poněkud vyšumí... ()

Galerie (77)

Zajímavosti (9)

  • Když pozve zástupce firmy (Lukáš Vaculík) vrchní sestru (Eva Holubová) na večeři pod záminkou prodloužení smlouvy do restaurace, tak jim po usazení číšník opakuje menu. Číšníka si zde zahrál Vladimír Poštulka, který je známý gurmet-kritik, ale také spisovatel a textař. (cmenda)
  • Ve filmu zazněla básnička na základní rým „Kočka-čočka“. Básnička s variací na stejný rým byla i ve filmu V podstatě jsme normální (1981). (HonzaR.)
  • Film se natáčel v Praze, Mělníku, Litoměřicích a na Kladně. (M.B)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama