Reklama

Reklama

Jak básníci čekají na zázrak

  • angličtina How Poets Wait for a Miracle (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Štěpán, Kendy a Karas zůstali i po dvanácti letech sami sebou. Jsou to nerozluční kamarádi s nevyčerpatelným smyslem pro humor i schopností sebeironie, i když už s lehkým nádechem skepse. V něčem jsou však jiní. Dospívají, ale svým typicky básnickým stylem. Je jim padesát a cítí, že by měli dát svým životům nějaký řád a splnit si svoje touhy a přání. A jak je známo, zázrakům je třeba pomáhat! Kendy už má plné zuby reklam a jako buldok jde za svým snem o natočení celovečerního filmu. Karas se rozhodl hýčkat své vysněné auto Blue dream již pouze virtuálně. Více ho zajímá pohledná učitelka Drábková. Štěpán dělá zástupce primáře v nemocnici, kde urputně válčí s neústupnou ředitelkou. Tou není nikdo jiný než Vendulka Utěšitelka! Štěpánovou největší starostí je však jeho třináctiletý syn Junior, kterého po smrti Aničky-Zrzečky vychovává sám. Tedy samozřejmě za vydatné pomoci strejdů Karase a Kendyho. Na lásku a psaní básniček už Štěpán rozhodně nemá čas ani věk. Nebo ano? (Bioscop)

(více)

Videa (8)

Trailer 1

Recenze (375)

Colonist 

všechny recenze uživatele

(Dr. Max!) Tak nějak nevím, co si mám o tomhle filmu myslet. (Dr. Max!) Je sice lepší než předcházející, pátý díl Básníků, který už navždy zůstane tím nejhorším v celé sérii, ale i tak to není dobrý film. (Dr. Max!) V porovnání s prvními třemi díly šestka neobstojí. (Dr. Max!) Od čtyřky prostě přestali být Básníci vtipní a snaha o poetiku též nefunguje. (Dr. Max!) Většina starých postav se mi kvůli předchozímu dílu víceméně zhnusila a ty nové jsou otravné (Štěpánův syn Filip Antonio je snad to úplně nejhorší v celé sérii, kam se hrabe vietnamský Pseudo-Mireček z pětky). (Dr. Max!) I když je pravdou, že Linda Rybová, kterou moc nemusím, mi tady zas až tak nevadila. (Dr. Max!) Oceňuji, že už je to snad opravdu poslední díl a Štěpánovu cestu za štěstím tak zakončili celkem důstojně. (Dr. Max!) Znovu musím opakovat, že je to o třídu lepší než pětka. Ale to není zas takové přičinění, horší by to snad už být ani nemohlo. (Dr. Max!) Je to zkrátka taková nudná rozlučka se Štěpánkem Šafránkem. Jedno zhlédnutí se dá přežít. P.S. Zmínil jsem, že se ve filmu objevuje opravdu nenápadný a nenásilný product placement lékáren Dr. Max? Tereza Brodská tu hraje v jedné dlouhé reklamě... ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Snad to už fakt bylo naposledy, ne? Otravné, směšné, nudné. Velká nuda o ničem, ale upřímně se nejedná o nějaký průser typu sněženky 2 nebo Bony a klid. Všichni herci vypadají, že výsledek jim je úplně volný, hrají asi tak na půl plynu jen za peníze... nechápu že tolik známých herců se upsalo k tomuto projektu. Nic se tam vlastně neděje. ()

Reklama

claudel 

všechny recenze uživatele

Divák se žádného zázraku nedočká, ale setká se téměř se všemi oblíbenými i neoblíbenými postavami z předchozích dílů, probudí se v něm nostalgie, zasměje se, rozesmutní se a v podstatě se celkem dobře filmově zabaví a pobaví. Je to čistočistý průměr a velká poklona Lindě Rybové, ta vůbec nestárne a vypadá naprosto úžasně. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tvůrci básníků to se mnou mají lehčí, protože plus/minus patřím do básnické generace a sledovat tak další osud Štěpána a Kendyho beru osobně, korn když si přimyslím, že nejen Štěpána, ale i mě dokáží slečny elegantně zmasakrovat srdce a má prořízlá držka mně už nejednou přivedla do fáze pracovního odsunu. Na začátek bych chtěl poděkovat tvůrcům za to, že se vysrali na novinářskou projekci a ušetřili nás otrávenosti z rádoby odborných blábolů od xxkritiků. Básníci čekající na zázrak mají v sobě méně hrubosti a více původní básnické poetiky a zamilovanosti než předchozí porevoluční díly. Dost jsem se bál, dětského prvku, že se většina scénáristické pozornosti upne na něj, ale naštěstí tomu tak nebylo. Dětští herci působí sympaticky, ale většinu prostoru naštěstí nechávají dospělým, samozřejmě hlavně Štěpánovi a Kendymu. Vlastně je to u kluků pořád stejná linie, hledání lásky a tak trošku hledání sebe samotných, jen se mění věk hlavních hrdinů, doba a s tím i jejich klíčové strasti a slasti. Potěší návrat oblíbených básnických figur, hlavně oslavu narozenin Pepy Somra jsem vnímal jako jeho loučení a velký dík od tvůrců za jeho krásnou filmovou kariéru. Z nových postav zaujme "poetic girl" Rybařová, která na mě v podání Lindy přirozeně a přitažlivě, tu bych bral taky. Vendulka Utěšitelka je sice krapet starší, ale pořád by s přehledem dokázala utěšit mnoho chlapů včetně mě. Jedná se o velmi příjemnou, zábavnou podívanou, která se nebojí odkazovat na to nejlepší ze série aniž by ubírala prostor novému a velmi hezky, vtipně a lehce působícímu příběhu. Škoda tak velkého množství product placementu, protože bez něj by to hraničilo s hodnocením nejvyšším i tak se ale jedná o nelepší porevoluční básniky. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Zázrak je něco, v čem vidí člověk jednat Boha. Dají se tímto slovem označit události, ve kterých se zvlášť zřetelně projevuje Boží moc k záchraně člověka. To o zázraku říkají učenné knihy a myslím si to já, protože je to pravda, pod kterou se můžu podepsat. Že by konečně byl Štěpán Šafránek zachraněn? Fakt mu to přeju. Bohužel nemůžu skákat nadšením ke stropu. Při sledování jeho dalších peripetií jsem se nudila a to se pomalu blížím ke škatulce, pro kterou je film určen. Ještě, že máme nostalgickou notičku, která nám z původních básníků zbyla, když už nic jiného. Škoda, působí to jako recyklát. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (9)

  • Film se natáčel v Praze, Mělníku, Litoměřicích a na Kladně. (M.B)
  • Hlavní ženská postava Zuzana Rybářová má podobné příjmení se svojí představitelkou, herečkou Lindou Rybovou. Nejednalo se však o záměr, neboť tato postava byla ve scénáři pojmenována dříve, než byla obsazená její představitelka. [Zdroj: Metro.cz] (P. J. D.)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama