Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román M. Viewegha Výchova dívek v Čechách je vlastně prvním porevolučním (a po revoluci i napsaným) původním českým literárním bestsellerem. V jeho textu se umně slučuje humor, politika, sex, autorská sebereflexe i existenciální metafyzika. Stal se předlohou ke stejnojmennému filmu, který vypráví příběh Oskara, českého učitele a začínajícího spisovatele (O. Pavelka). Oskar dostane od místního zbohatlíka (M. Lasica) nabídku a těžko jí dokáže odolat: za peníze, několikanásobně převyšující jeho měsíční plat, má v kurzu tvůrčího psaní doučovat milionářovu dceru (A. Geislerová), která s ním zpočátku naprosto odmítá komunikovat. Do tvrdohlavé dívky se posléze zamiluje, nedokáže však kvůli ní opustit svou ženu a dceru a už jen zpovzdálí sleduje svou vyprahlou lásku, jak se řítí k neodvratnému konci… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (123)

Mylouch 

všechny recenze uživatele

"Srandičky. Srandičky a ... citáty." Originální námět (přepracování Čapkovy pohádky jinak než v Lotrejdo a Zubanda), transformující atmosféru 90.let do stylizovaného tvaru (hlavně zapamatovatelná kamera), využívajícího herecký potenciál Pavelky a Geislerové, skvělý vstup Kristýny Novákové na plátno. 3-4* ()

no2 

všechny recenze uživatele

4/10 - Výchova dívek v Čechách není špatný film. Není o moc horší než Báječná léta pod psa. Jenže - literární předloha, podle které byla Výchova natočená, je už o třídu níž než Léta... V tom je ten problém. Natočit nějaký film podle některého Vieweghova románu znamená sice slušný divácký ohlas, ovšem na Českého lva či na jiné ocenění tohle prostě nemá. V případě Něžného barbara měl Petr Koliha k dispozici kvalitní literární předlohu a filmem nic nezkazil. U Výchovy... režisér svůj um potvrdil a dopadlo tak, že film převyšuje knihu. ()

Reklama

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Zkusil jsem zne/vy/použít českou televizi pro letmé seznámení s Michalem Vieweghem, jehož romány jsem nečetl ani nehodlal. Nechápu, nerozumím, nyx verstehe. Smysl uniká jak fretka. Asi by se měli všichni, kteří se na tomto filmu podíleli, nad sebou zamyslet. Samozřejmě jsem se nedodíval, ale kdo by mi právě toto mohl mít za zlý. "Jo, severní vítr je krutý / počítej lásko má s tím / buď Arizona ruty šuty /nebo tě jen tak vymastím" - výchova dívek? K čemu? ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem, že tenhle Viewegh může být tak dobře zfilmován a nebýt Anči Geislerové v hlavní roli, tak jsem se na to natuty nedíval - byla by to škoda. Dobře napsaný, inteligentní scénář je silnou zbraní snímku. Citáty, které se filmem míhají jsou dobře vybrané a nejsou na škodu. Ale nejmocnějším lákadlem je stoprocentně Geislerka, která je opět stoprocentní a navíc sexy jako nikdy jindy. Nebyl jsem svědkem zbytečně patetických scén a to je dobře. Romantika je snesitelná i pro muže a citlivé lidi film dojímá. Školní prostředí je rozhodně sympatické a zaručuje Vaši pozornost. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Viewegh to má u mě tak 50/50, třeba Báječná léta... nebo Nestyda jsou super, ale na druhou stranu je tu zas takový Román pro ženy... A Výchova dívek je pro mě žánrově spíše k tomu druhému případu. Ne že by se jednalo o vyloženě špatný film, herecky je to velmi slušné, ale s postupem času se stává stále více předvídatelný, a v půlce už musí být všem jasné konečné vyvrcholení filmu, a tím pádem je tak celkové sledování zbytečné. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (4)

  • Milionářská vila je na adrese Hejnická 311, Raspenava. Točilo se také v Chorvatsku v Umagu. Lom se jmenuje Kujalův a nachází se v Hřiměždicích. (sator)

Reklama

Reklama