Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer 1
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (153)

Sufferer 

všechny recenze uživatele

Odmietam si pripustiť, že sme sa dopracovali k tomu, aby sa k žánrovým klenotom svetového významu pristupovalo s nedostatkom úcty. Je mi absolútne ukradnuté, že z literárnej predlohy sa otrocky neprepisovalo slovo od slova, pretože pre prechod z jedného média do druhého v dobovo aktuálnych spoločenských reáliách budú určité zmeny zakaždým adekvátne. Príťažlivosť sveta pre mňa vždy spočívala v tom, ako v rámci rozprávkovej naivity dokázal dych berúcim spôsobom fascinovať svojou temnosťou a rozpínavosťou zla, stále však emocionálne previazať so širokou škálou zaujímavo štruktúrovaných charakterov, ktoré mu čelia osudovým spôsobom. Práve vďaka nim Stredozem dýcha(la) životom, výtvarným prejavom až naostatok. Prstene moci síce v hrubých obrysoch rozprávajú o zaujímavých udalostiach, ibaže príbeh o nich rozkrývajú skrz necharizmatické postavy bez hĺbky a komplexnosti Tolkienovi vlastnej. Je pre mňa alarmujúce, ako nezúčastnene sa dá civieť na niečo, k čomu apriórne prechovávate neskonalú adoráciu. Prakticky všetko okamžite zarastá machom. Dosť bolo bedákania. Zostáva mi iba veriť, že úvodná sezóna nebude prvým zle zapnutým gombíkom na košeli, na ktorej to pri druhom a treťom už proste nenapravíte. Nič ma zatiaľ ale nepresvedčilo o opaku. ()

sugythesugar 

všechny recenze uživatele

Dnes vyšiel finálny diel Prsteňov moci od Amazonu. A áno, podarilo sa mu zachrániť (aspoň u mňa) klesajúce tempo a kvalitu celkovému vyznaniu seriálu. Milo ma prekvapil jeden plottwist, keďže som si myslel, že to bude predsa len inak. Veľmi ma potešila linka hobbitov a jej zavŕšenie (a pritom ma pôvodne táto linka štvala zo všetkých najviac). Na druhú sezónu (ak bude mať kvality aspoň posledného dielu) sa opatrne teším a prísľuby sú veľké. Škoda niekoľkých vyslovene slabých dielov. Mohla to byť veľká pecka, teraz je to priemer s veľmi dobrým koncom a pár super sekvenciami. 7/10 ()

Reklama

montongery 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série svým pomalým tempem a nádhernou audio-vizuální stránkou tvoří skvělý úvod a představení světa, ve kterém se odehrává děj (do toho zahrnuji i bezchybný soundtrack). V tomto směru nejde absolutně nic vytknout. Velké plus je za obrovské množství detailů, které asi běžnému divákovi utečou. Např. rozdíly v mluvě jednotlivých ras, architektura Numenóru, kdy každá část reflektuje jiný umělecký sloh a jinou dobu, dialogy přesně přepsané z knih aj. A spousty drobných odkazů na jiné Tolkienovy přilběhy a události -  labutí lodička Galadriel, socha Luthien, pes Huan atd. Pátou hvězdu jsem po velkém váhání nedal, protože se mi zdálo, že občas pokulhával scénář v ději (kdy nějaké významné události byli odbyté až naivně rychle na úkor pomalejšiho tempa, či nějaké rádoby chytré dialogy byly až nadbytečné) a scénář postav se mi také tolik nelíbil, kdy je vidět, že dílo až moc reflektuje dnešní dobu (např. střih u elfů jak z barber shopu 21.století atd.) a navíc postavy nejsou vykreslené tak hluboko, jak bych si představoval a působí tak nějak ploše. Uvidíme, jak to půjde dál, tento seriál se asi bude muset hodnotit jako celek po natočení všech řad, protože mám pocit, že každá série bude mít absolutně jiné tempo a jinou vypravěčskou strukturu. Jinak porovnávat s Jacksonem a jeho trilogií asi nemá vůbec smysl, jelikož se tu adoptují pouze až akademické dodatky na pár stránkách a ne nějaký příběh, který byl vydán v klasické hutné románové podobě. Navíc formát film vs. seriál je také o něčem jiném.. Takže i přes občasné neduhy musím před tvůrci smeknout, protože úkol určitě neměli lehký. ()

tomxxx 

všechny recenze uživatele

Šel jsem do toho s tím, že mi to žádní černí elfové, nepřesné trpaslice atd. neotráví. Po prvních dvou dílech jsem si říkal, co všichni mají, je celkem dobré. Jen tempo nic moc, ale to se určitě rozjede. No, nerozjelo. Pokaždé, když se začalo něco dít, scénář to usekl a zase kecy, kecy, kecy, natahovačky, kecy. Utahané a nudné to bylo až do 5. dílu. Pak přijde Udun, během půl dílu vyřešeno, a pak zase utahané kecy, kecy, kecy.  U sedmého dílu jsem i usnul a o nic jsem nepřišel. Výprava na seriál top, masky top, efekty top, kam se hrabe Witcher, kterého také zrovna nemusím, ale tempo maximální nuda, scénář otřes, postavy nezajímavé. Za mě, kdyby to mělo minimálně poloviční stopáž, možná i méně, bylo by to stravitelné. Postavy většinu času přešlapují, a pak udělají mega skok někdy i "mimo kamery". Není to vyloženě propadák, 50-60% to za mě má, ale prostě mě styl vyprávění hrozně otravoval. Druhou řadu vyhlížet nebudu a dám jí jedině, když to bude opěvované všemi kolem. Dalších 10 hodin už fakt zahodit nechci. ()

TostTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak začnu mínusy, je to nuda, hrozná nuda, první 3 díly pro mě byli vyloženě utrpení a přemýšlel jsem, že to ani nedokoukám. Já osobně nejsem žádný fanda Tolkiena a jeho knih, takže je mi úplně jedno jestli to je, nebo není podle předlohy, či jestli to náhodou není zneuctění jeho památky. Takže to hodnotím pouze jako fantasy seriál a nehledám žádnou spojitost s pánem prstenů a předlohou. Další co mi opravdu vadilo byly naprosto nesympatické postavy, což se ke konci naštěstí trochu změnilo, ale i tak například Galadriel a ten kluk Theo, tak s těma jsem sakra bojoval. No a pak jsou tu chluponozi, kteří mě celý seriál vadili tím jak, že když přišli na scénu, tak jsem se neuvěřitelně nudil a lepší to bylo snad jen v posledním díle, kdy jsem si je trochu víc oblíbil. Tak a teď nějaké plusy, kterých teda moc nebylo, ale pro mě to byli například trpaslíci či skřeti, kteří když přišli na scénu tak se na to aspoň dalo koukat a nebyla to taková nuda a jestli tomu teda nemůžu něco upřít, tak to že to celé vypadá sakra dobře a co se vzhledové stránky týče, tak se jim to fakt povedlo. No a na závěr, kdybych to měl shrnout, tak se to celé strašně táhlo a na můj vkus to bylo hrozně pomalé a spoustu epizod bylo za mě až navíc a myslím si že celý příběh, který tu máme v osmi dílech by se dal klidně shrnout do dvou až tří dílů. Každopádně zde bylo i pár dílů, které mě bavily a to obzvlášť ten poslední , takže musím říct že se na pokračování i celkem těším a doufám že to dopadne mnohem líp. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Název třetí epizody Adar je elfské slovo, které znamená „otec“. (spacemaster)
  • Bronwyn (Nazanin Boniadi) řekne, že do bývalé elfské citadely se stáhli lidé ze všech vesnic až po Orodruin. Orodruin je sindarské (elfské) jméno pro horu, která je ve Třetím věku známá jako Mount Doom, kam jde Frodo vhodit prsten. Orodruin znamená něco jako „hořící hora“. (spacemaster)
  • Elrond (Robert Aramayo) a Celebrimbor (Charles Edwards) ve společném hovoru zmíní, že mají tři týdny na práci, která by trvala tři století. Jde pravděpodobně o narážku na to, že v knihách Sauron začal ovlivňovat elfy v roce 1200 Druhého věku a prsteny trpaslíků a lidí jsou vykovány až v roce 1500. (spacemaster)

Reklama

Reklama