Reklama

Reklama

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1

(série)
Trailer
USA, 2022, 9 h 17 min (Minutáž: 65–72 min)

Epizody(8)

Videa (9)

Trailer

Recenze (152)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Uff, těžké nějak sesumírovat své pocity z první sezóny… Jako nejít o tolik milovaný svět (knihy jsem nicméně nikdy nečetl), bylo by to jednodušší, produkčně takto výpravné, líbezné fantasy nenachází moc konkurenci. Po uspávacích prvních dvou epizodách se široce rozmáchlé dějové linky přece jen vyvrbily a k něčemu nasměřovaly, většina postav jakousi osobnost také ukázala (ovšem jen málokterá si získala sympatie – Durin, Nori, celkem Elrond). Jenže "líné", povrchní, divné (třeba krátící se čas elfům kvůli nemocnému stromu vs. mithril?!) nelogičnosti a hlouposti ve scénářích či ostudné zpomalovačky (hořící kůň v E7, šmarjá) chvílemi bolely, to bohužel. Občas, a postupem spíše častěji, se však dařilo vykřesat hezké momenty, hovory, hudební motivy a připomenout náladu Jacksonovy filmové trilogie. Rozhodně nad Prsteny moci hůl nelámu – i když po rozležení zatím nad průměr nepůjdu. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Po mnoho let jsme čekali a vyhlíželi, až nám někdo přinese další adaptace Tolkienova kouzelného světa, který je dozajista tím nejlepším fantasy světem, který kdy byl stvořen, a ke kterému se opakovaně vracejí v různých odkazech a plagiátech další tvůrci fantasy literatury. První série však přináší hlavně promarněný potenciál, utopený ve snaze přinést moderně vzhlížející fantasy, s "cool" postavami a "cool" scénami, která však zapomíná na to, čím Tolkienův svět ve skutečnosti je. Místo toho tak dostaneme přehršel zpomalovaček a snahu o patetické dialogy, které však ve výsledku vyznívají spíše směšně. Adaptovat Tolkiena je stejné, jako adaptovat Shakespeara, musíte se vcítit do jazyka, kterým je psaný, a do atmosféry, kterou autor samotnému světu přiřkl. A to je právě to, co tady tvůrci ve svém scénáři, a napsaných charakterech zatím nedokázali. Čert vém rasovou diverzitu, nebo některé dílčí změny oproti předloze, problém je, že postavy a fakta, která nám jsou předkládány, nedisponují Tolklienovým kouzlem. V tomhle ohledu je asi jediný, kdo nezklamal, a to je Bear McCreary, který vytvořil hudební motivy, které dalece přesahují klasickou seriálovou tvorbu, a on sám toho dokáže svým počinem vyprávět mnohem více, než všichni ostatní členové štábu. O jednotlivých kladech či záporech první řady by se dalo napsat mnohé. Ve zkratce se jedná zatím o velmi promarněný potenciál, ze kterého si snad tvůrci vezmou ponaučení do dalších řad, a nebudou ke své práci přistupovat jako k tovární výrobě. Peter Jackson před lety natočil své adaptace jako nejvěrnější z věrných fanoušků, jestli je něco jisté, tak to, že současní tvůrci takovými fanoušky určitě nejsou. ()

Reklama

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Jako mi se to moc líbilo, alespoň subjektivně... Hlavně technická stránka a efekty jsou na seriál prostě dechberoucí. Ale objektivně? Nesahá to filmovým Pánům prstenů a ni Hobitovi od Petera Jacksona ani po kotníky. Jak říkám, mně se to líbilo (kromě epizody sedm, která je opravdu o ničem) - i když jsem čekal více akce a méně vaty. Objektivně chápu, že se někomu nelíbilo pomalé tempo vyprávění a spousta linek.. Ovšem i tak nechápu odpaďáky, kteří dali odpad aniž to viděli, což je moc smutné, protože odpad si tento (ať už je jakýkoli) rozhodně nezaslouží. A navíc, proč tomu někdo dal osmkrát odpad! To jako masochisticky sledoval všech osm epizod od začátku až do konce? Pochybuju, příště dejte laskavě odpad jen jeden, pokud se vám to nelíbilo, nebo to aspoň hezky zrecenzujte. Takový ten Psychorův odpad bez vysvětlení fakt neberu... Ale ještě k seriálu- první dvě epizody takové poznávací, nic moc se neděje, ale Ok- potom následují víceméně stejné epizody a vrcholí to skvělou epizodou šest, která je i pro místní škarohlídy snad dostatečně akční. Bohužel hned další epizoda je naprosto o ničem, ale poslední epizoda celý seriál zachrání a navnadí na další serií, doufám, že nebude nudná. I tak ale musím vyzdvihnout odvahu natočit seriál Pán Prstenů, a i když to má hluchá místa a někteří herci mi tam neseděli v jejich rolích, tak za mě pět prstenů moci ...95% ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

jakkoliv nepatřím mezi Tolkienovské ultras, kteří řeší každý detail a nesouhlasící časový údaj, mám Tolkiena a jeho dílo moc rád a od prvních veskrze průměrných trailerů sem byl k amazoňáckému LOTRovi poměrně skeptický a moje očekávání byla prakticky nulová. Je tak vlastně celkem potěšující, že nakonec tahle Bezosova  hračka za miliardy dopadla vlastně celkem dobře. Je tu každopádně strašně moc ale, která by nejspíš prošla u standardní fantasy ale u nejdražšího seriálu všech dob, navíc s takovým názvem už to bude podstatně složitější. To platí prakticky o všech aspektech první série. Vizuálně je fajn, ale že by vyloženě válcovala jiné fantasy se říct nedá. To stejně příběh, který je také fajn a potěší známá jména, ale jsou tu lnky, které působí lehce zbytečně nebo alespoň zbytečně natahovaně. Lehce úsměvná je i ta prapodivná komornost, kdy to budí dojem, že už tvůrcům nezbylo na pořádný kompars (nebo lepší CGI) a v žádné scéně (krom prologu) není nikdy víc jak 20 lidí.Když to srovnám třeba se Hrou o trůny je to docela znát. Buď jak buď, půda pro druhou řadu je připravena slušně a nezbývá než doufat, že se tvůrci poučí a po lehčí dietě nám nabídnou plnotučný zážitek...70% ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Neměla jsem žádná velká očekávání. Trilogii Pána prstenů mám moc ráda, vždycky se na ní ráda podívám, ale nejsem takový skalní fanoušek, který by veděl všechno o každé postavě nebo celkově i historii. Takže mě zpracování nezasáhlo negativně tolik, jako ty opravdové skalní fanoušky (alespoň takový mám z toho pocit). Trvalo mi, než jsem si zvykla na herečku, co hraje Galadriel, ze začátku mi tam vůbec neseděla, ale postupem času jsem si na ní zvykla. Nejvíce mě bavila dějová linka s Durinem, za mě nejlépe zpracovaná postava. Nejméně mě bavila linka s hobity, přišla mi docela zbytečná, ale na druhou stranu jsem zvědavá, kam to povede dál. ()

Galerie (805)

Zajímavosti (31)

  • Adar (Joseph Mawle) tvrdí, že pochází ze zemí Beleriandu. Tuto oblast na mapě v prologu epizody Stín minulosti (2022) nenajdeme, protože se na konci Prvního věku propadla do moře jako důsledek Války hněvu. Jejím jediným pozůstatkem je Lindon. (spacemaster)
  • Gil-galad (Benjamin Walker) oslovuje Elronda (Robert Aramayo) „Peredhel“. Znamená to „Půlelf“ v sindarinštině, což je nářečí elfů, které vzniklo až ve Středozemi z jejich původní řeči, která se nazývá Quenya. (spacemaster)
  • Arondir (Ismael Cruz Córdova) zmíní Valar, který se stará o rostoucí věci. Tato Valar je Yavanna, manželka Auleho, který vytvořil trpaslíky. Yavanna mimo jiné stojí za vznikem entů. (spacemaster)

Reklama

Reklama