Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Bývalý vrchní oficiál a nyní úředník bytového úřadu Odon Tříška je svérázný domácí diktátor, dbající na dobré mravy v rodině a pečlivě vykonávající práci. Leč přijde den, kdy se nervově zhroutí pod návalem razítkování. Rozhodne se získat ztracenou rovnováhu na dovolené, samozřejmě uprostřed početné rodiny. Netrvá dlouho a rodina, provázena řadou trampot, odjíždí na venkov, aniž tuší, že trable teprve začínají. Po nepříjemné peripetii v penzionu Harmonie se celá rodina včetně náhodného spolucestujícího Veleby ocitne v Kyšicích, kde jsou omylem považováni za očekávanou žňovou brigádu. Předseda Národního výboru rodinu okamžitě zapřáhne, a tak je pan oficiál nucen pomáhat při svážení obilí. Ač se zpočátku vzpírá, nakonec nejen přiloží ruku k dílu, ale dokonce najde v práci na poli zalíbení. Spokojeny jsou i jeho dcery Slávka a Boženka, které se zamilovaly, jedna do poručíka Vrány, který se svou jednotkou pomáhá při žních, a druhá do Veleby. Nakonec se zdá, že na čerstvém vzduchu pan Tříška zapomene na nevyrovnaný nervový stav, a on uvažuje, že by se do Kyšic odstěhoval na penzi. (TV Nova)

(více)

Recenze (113)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Sice budovatelská agitka, anebo agitka alespoň námětem v tomhle už poválečném duchu. Ale jeho oficiál Tříška je postavou předválečnou, takový hermannovský typ konzervativně bodrého měšťáka. Holt, i Saša Rašilov jako oficiál Tříška, co by velmi svérázná postavička ale jinak velmi despotický a přísný otec dbající na dobré mravy, člověk, který nemůže cítit vojáky a má rád klid, se musel tak trochu přizpůsobit a ve filmu se nechává strhnout duchem nové doby. Snímek má výbornou atmosféru a je prošpikován skvělými momenty a humornými situacemi. Ta v obchodním domě Bíla Labuť nebo na ulici mezi tramvajemi s kufry, či divoká jízda ve starém tanku neměly chybu. Ovšem samotná herecká účast Saši Rašilova však ve své době musela zajistit vysokou diváckou návštěvnost. Sám pak dostal za roli penzionovaného úředníka v roce 1950 národní cenu. ()

Desires 

všechny recenze uživatele

Že mírně despotický? to zrovna... vždycky mě uplně štve jak kolem těch poválečných chlapů našlapují maminky i dětičky na špičkách a ani číst knihy se nesmí a nic... anebo patriarchát po česku. Myslím, že jiný než Rašilov tu být nemohl. Námět i obsazení sedí. Kdo se hodí na pole víc než vyžranej ouřada? A kdo musí být vyžrancem neohrabaným uřvaným? No Rašilov! ()

Reklama

xaver 

všechny recenze uživatele

Báječná komedie, která přímo navazuje na predválečnou komedii. Herecký koncert Sašu Rašilova, jako neomezeného vládce maloměšťácké rodiny, jejíž členové hledají cestu k úniku z tohoto "vězení". Zajímavý námět byl režisérem mistrně zpracován v humorně laděném příběhu a nakonec ani té propagandy tam není zase tolik, jak si někteří myslí. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak se musím přiznat, že mě tenhle film moc nedostal. Jediný pan Rašilov byl výborný. Nemám problém s tím, že je to agitka. Mě se líbily i filmy Dovolená s Andělem a Anděl na horách, prostě ty filmy, umělci ani herci za to nemůžou, byla taková doba, ale ten děj postrádá víc vtipu. Nebýt pana Rašilova, nesmál bych se vůbec. Nezaujala mě ani hudba - klepity, klepity to nezachránilo. Takže není to špatný film, ale spíše průměrný. Na druhé straně si umím představit, že s panem Marvanem nebo Burianem by to tentokrát dopadlo zhruba stejně. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Rodinné trampoty oficiála Třísky ještě toho mají hodně dost společného s předválečnými veselohrami a naopak již do nich z počátku proniká komunistická propaganda, která na konci vrcholí písní "My nepřítele vyženeme". Koho tím nepřítelem asi mysleli... Ale zpět na začátek. Oficiál Tříska odchází do důchodu z bytového družstva a nedokáže si představit život v penzi. Navíc je to cholerik, ale ne takový, kterého jsme zvyklí z rolí Marvana či vykřičeného, věčného potrhlého Buriana. Tříska v podání nejstaršího Rašilova je takový nejvíc reálný a podle mě nejlepší. Rašilov ho zahrál výborně a nad všemi Burianovými rolemi či Marvanovými jasně vyniká. Ale zase mě odrazuje ten jeho odporný zjev, a to jak je nechutně tlustej. Na film z roku 1949 je to krásná podívaná, která se ovšem v závěru filmu kazí vzhledem k historickým událostem. Tříska nemá rád vojáky, asi z důvodu, že je čerstvě po druhé světové válce. Ale nejvíc vadí ta politická agitace, že i na dovolené se všichni rozhodnou pracovat, kromě Třískovy rodiny, jenž chce odpočívat. [3210. hodnocení, 94. komentář, 71%] ()

Galerie (6)

Zajímavosti (14)

  • Oficiál je jakýkoli úředník, v různých dobách a u různých národů však mohl označovat úředníky různých typů a hodností. (sator)
  • Natáčelo se i v Jablonném v Podještědí či na nádraží v Kunraticích u Cvikova. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama