Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1979. Rozdělené Německo v čase vrcholící studené války. Dvě východoněmecké rodiny touží po normálním životě ve svobodné zemi a v utajení připravují velký plán útěku na západ. Jejich hlavními zbraněmi jsou odvaha a vynalézavost, díky nimž postaví horkovzdušný balón, se kterým se jedna z rodin pokusí přeletět do Západního Německa. Balón však těsně před hranicí havaruje a východoněmecká tajná policie Stasi nalezne stopy po tomto jejich nezdařeném pokusu o útěk. Okamžitě se rozeběhne vyšetřování a pátrání. Obě rodiny pod velkým časovým tlakem shání materiál a vyrábí nový balón, ale každým dnem se okruh policejního pátrání kolem nich zužuje, hrozí jim odhalení a zatčení. Začíná další nebezpečný závod s časem a s policií v patách. Dostanou ještě šanci na druhý pokus? (Cinemart)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (204)

Forsberg11 

všechny recenze uživatele

Parádny, nervydrásajúci thriller o úteku z totality. Dve nemecké rodiny sa rozhodnú zdrhnúť na západ teplovzdušným balónom, ale tajná služba Stasi a polícia im je v pätách. A tak sa rozbehne nemilosrdný boj s časom, vševidiacimi očami a neúprosným štátnym aparátom. Od začiatku je to skutočne dobre nakrútená, atmosferická záležitosť, pri ktorej som sa nenudil ani sekundu. Herci sú skvelí, ich postavy dobre napísané a dialógy prekvapivo prirodzené a pútavé. K plnému počtu chýbalo len veľmi málo. Od Nemcov veľké prekvapenie. Skutočne kvalitný film... 85 %!! ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* V posledních letech se množí ve společnosti názor jak se tu u nás v socialistickém bloku žilo hezky, tak je vidět jak se hodně zapomíná a vzpomíná jen na to hezké, když jsme byli mladí a bezstarostní. Žili jsme v kleci, z které se dokázali dostat jen vyvolení a nebo odvážní. A o těch druhých je tento příběh. Na filmu oceňuji, že dokázal zobrazit tu tísnivou atmosféru a stále sledující oči, co se zajímali o všechno neobvyklé a hlavně že i běžní lidé častokrát nevědomky pomáhali systému. Takže tentokrát jsem si film z německé distribuce užil a byl v napětí do konce, i když jsem od začátku tušil jak to skončí, protože byl natočen podle skutečného příběhu. Film můžu doporučit dále a jako varování by mu možná slušelo při závěrečných titulkách víc informací o následcích jejich činu, které jsem se musel dočíst až tady v zajímavostech. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Script 

všechny recenze uživatele

Nechce se mi pořád věřit tomu, že za tímhle filmem stojí Němci. Hudba jak od Hanse Zimmera, kamera perfektní, herecké výkony skvělé. Je to téměř dokonalý snímek, který bohužel jen kazí dramatizace scén díky střihu. Ve finále vás udrží v takovém rozpoložení, kdy jste napínaní, kvůli tomu co by mohlo přijít, ale nakonec se ve finále tak nestane. Jde o jediný element ve filmu, který vám při opakovaném shlédnutí lehce kazí dojem, ale pořád je to velký kus odvedené práce. ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

Vítejte na palubě společnosti Der Baloon, v následujícich pár týdnech, možná ucítíte mírné otřesy v turbulenci, proto nedoporučujeme koukat z okýnka, místní plynové plyny v ovzduší můžou být pro člověka toxické až jedovaté. Doufám, že jsme si pro cestu nezapomněli vzít plynové masky a potápěčské brýle.. Děkujeme, že jste si vybrali naši aerolinku.. Zajimavý příběh, dokonce podle nějakých skutečných událostí.. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Zdalo sa mi to spočiatku také strohé, bezemočné, proste nemecké, možno viac politické, ale to iba prvých 20 minút. Potom sa dej stáva stále zaujímavejším, príde veľmi veľa napätých situácií, ktoré režisér famózne vystupňoval a určite oproti realite zdramatizoval. Silne prezentovaná myšlienka úteku za slobodou a ukázanie pravej tváre socializmu robí z tohto výborný a dosť originálny film, ktorý urobil v podstate za málo peňazí dosť veľa muziky. A netreba na to ani Hollywood. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (14)

  • Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) a Günter Wetzel (David Kross) se znali 4 roky, pracovali spolu v továrně. Nejprve plánovali, že postaví helikoptéru. Tento záměr zavrhli z obavy, že nezvládnou sestrojit funkční motor. (klukluka)
  • Napínavý příběh o vzdoru a touze po svobodě byl natočen podle skutečných událostí. Je věnován rodinám Strelzykových a Wetzelových a jejich pokusu o překonání železné opony s podomácku vyrobeným horkovzdušným balónem. Podobné řešení k útěku na Západ zvolil i cyklistický závodník Robert Hutyra, dvojnásobný mistr Československa, který v roce 1983 s rodinou v balónu úspěšně překonal hranice do Rakouska. V roce 1987 využil vzdušný prostor k útěku Josef Hlavatý, který si se svým synem k útěku za svobodou vybral podomácku postavené rogalo. (Zdroj: CinemArt)
  • Po pádu berlínské zdi se Strelzykovi vrátili do Poessnecku. Peter Strelzyk (Friedrich Mücke) zemřel v roce 2017. (klukluka)

Reklama

Reklama