Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Milan má tři děti a jezdí pracovat do Německa, aby rodinu uživil. Když se na Vánoce vrátí domů, zjistí, že jeho nejstarší syn Adam je členem polovojenské mládežnické skupiny a navíc je zapletený do šikanování a smrti spolužáka. Otec se rozhoduje, jak by se měl zachovat. Společně s manželkou Zuzkou při tom zjišťují skutečnou pravdu o synovi, o své rodině, o sobě samých, a také o společnosti, ve které žijí… (AČFK)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (155)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Celkom dobré, a aj keby to nebol slovenský film, zožral by som tú atmosféru dediny, kde sa zametá pod koberec všelijaká špina. Najskôr je divný iba otec so svojou záľubou v zbraniach a potom sa okruh nepríjemne rozširuje. Zmagorenie detí všetkých vekových skupín je dnes nepríjemná realita, a vypomstí sa až neskôr. Film to nevyrieši, ale dáva rodičom dôvod na zamyslenie. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Zdraví sme, pekní sme, už len toho rozumu..“ Kde schází vzájemný respekt, jde všechno do prdele na úrovni vztahové, rodinné i společenské. Na takové místo asi nemá smysl světlo donquijotsky přinášet, lépe se mu vydat vstříc.. V roli kritického komentáře to honí po oravském poli až příliš mnoho zajacov, nicméně vše je zasazeno do prostředí, kde jde obyčejnost ruku v ruce s uvěřitelností a záběry jsou akorát tak dlouhé, aby vnesly intimitu. Škoda jen, že úroveň hereckých výkonů není konzistentní, z té opravdovosti to něco ukrajuje.. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

„Kdo s dobrým svědomím chodí, ani hrom mu neuškodí!” +++ Lépe bych poselství snímku Budiž světlo asi nedokázala vystihnout, jen mám trochu obavy, jestli tahle mantra ještě v současné divné době platí. Na podobné úvahy dává vnímavnějším divákům odpověď možná právě tento po všech stránkách skvěle zvládnutý film. Chtěla bych podotknout, že Marko Škop jako scénárista a režisér v jedné osobě mě začíná čím dál víc zajímat, už jeho celovečerní hraný debut Eva Nová byl totiž velmi vydařený. (90%) ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Zrkadlo našej malosti, xenofóbii a náboženskému extrémizmu ako vyšité. Najhoršie je, že si podobnú situáciu s malými obmenami skutočne viem predstaviť aj u nás na Slovensku. Pozerá sa na to naozaj ťažko a až do konca som mal nervy takpovediac v prdeli. Ondrík bol naozaj super, ale farárovi som to príliš neveril. Pôsobil až príliš strojene a slizky. Filmov s podobnou tematikou (ideálne v obdobnej či ešte vyššej kvalite) by sme na Slovensku potrebovali viac. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Sociálně citlivé téma zobrazené slovenskou režií bylo zpracované vcelku zručné, avšak vyznění bylo až naivně povrchní a v podstatě to ve vás nezanechá moc dojmů. Na to, že to mělo ve Varech docela slušný hajp, čekala jsem, že se asi trochu víc zatlačí na pilu, nebo to nabídne něco, co diváky víc rozburcuje. Tohle bylo jen takové otírání se o nevyřčené. Přála bych si něco na polský způsob, abych na ten film hned druhý den nezapomněla. Ale snaha pěkná. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (11)

  • Když se v největším kině Hvězda v Uherském Hradišti promítal tento film, provozovatel kina si musel vyžádat souhlas místních hasičů, že může porušit kapacitu kina a na schodech seděla další stovka diváků. (ČSFD)
  • Název odkazuje na Bibli Genesis 1:3: „I řekl Bůh: Budiž světlo! A bylo světlo.“ V přeneseném slova významu je světlo myšleno jako dobro. (sator)
  • Režisér Škop vybíral představitele Adama (František Beleš) déle než půl roku. (klukluka)

Související novinky

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

Jaké filmy budou bojovat ve Varech?

28.05.2019

54. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary začíná přesně za měsíc a nyní byla čerstvě odhalena dvanáctka filmů, které se budou ucházet o hlavní festivalovou cenu, Křišťálový globus.… (více)

Reklama

Reklama