Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 2013 došlo k jednomu z nejhorších únosů poslední doby. Dánský fotoreportér Daniel Rye byl zajat teroristickou organizací Islámský stát a držen jako rukojmí 398 dnů, spolu s několika dalšími rukojmími včetně amerického novináře Jamese Foleyho. Film sleduje Danielův boj o přežití v zajetí, jeho přátelství s Jamesem, i hrůzu, kterou prožívala Danielova rodina v Dánsku, snažící se vyrovnat se strachem, že už nikdy neuvidí svého syna naživu. Klíčovou osobou celé události je vyjednávač Arthur, který sehrál zásadní roli při zajišťování Danielova propuštění. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (87)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Naozaj nemám rád takéto filmy. Aj keď sú kvalitne nakrútené a zahrané. Vyvolávajú vo mne negatívne pocity voči osobnostnému kriplovi, ktorý vo svojich 23 rokoch nevie čo so životom a považuje za celkom dobrý nápad ísť fotiť hrajúce sa detičky do vojnou zmietanej Sýrie. Potom už iba užasnuto pozoruje, čo sa okolo neho a s ním deje. Pritom netuší do akých neskutočných problémov uvrhol svojich najbližších. Pretože nie je riešením platiť výkupné somálskym pirátom, islamským teroristom alebo ich alternatívam. Jediným riešením je s teroristami nevyjednávať a nechať hlupákov vypiť si pohár horkosti až do dna. Všetko iné je iba podporou terorizmu. Vrátane filmov, ktoré evokujú pochopenie a sympatie pre tých, ktorí si to najmenej zaslúžia. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Koukám, že se Dánové začali specializovat ne tento druh filmů. Po solidním filmu Únos - Kapringen (2012) nám teď naservírovali toto. Tímto také děkuji kamarádovi Desademu za echo a hlavně za super titulky ! Klobouk dolů kamaráde! O Ryem jsem neslyšel, ale jméno Foley mi před filmem neznámé nebylo a ani jeho osud. Teď budu možná proklet, ale kolikrát si říkám proč tam ti reportéři vlastně lezou? Co chtějí natočit či nafotit v zemi kde je válka? V zemi kde i bez ní vládl středověk? Co čekají, že světu přinesou? Zajímavé zprávy a zajimavé fotky? Jenže z těchto konfliktů už také nemusí platit jízdenka zpět... A dalšími jsou různí humanitární dobrotrusové, kteří jedou někam spasit svět a pak mají problém spasit sebe... A tak je v těchto zemích stále koho unášet, protože přísun nových lidí tam jede neustále a placení výkupného je také dobrým zdrojem příjmů. Takové Somálsko to díky pirátství v některých částech postavilo ekonomicky doslova na nohy. Dánsko třeba neplatí, ale v minulosti se už provalilo dost případů, kdy ta a ta země ač nepodporujíc terorismus nakonec potají zaplatila (třeba Kanada)... Film byl udělán velice solidně a já si jen říkám co s takovými lidmi dělat v dnešním civilizovaném světě? Ano ISIL byl ze Sýrie vyhnán, sadistický muslim pod přezdívkou Jihad John je po smrti, ale kolik jemu podobných tam je? Lidí co byli vychováni v Evropě, co vyrostli v civilizovaném světě a pak vezmou nůž a podřezávají lidi jako ovce? Občas se divím, že nějaká velmoc na některou z těch zemiček plnou těchto vousatých maniaků ještě nehodila něco - co by tam udělalo jednou provždy skleněnou pláň a byl by pokoj... Dávám za 4 fotky čutálistů. * * * * ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Ovšem tohle se hodně povedlo...Měl sem takový krátký období, tohodle severskýho rejži a tak sem si dal tenhle film. Napínavý teda od začátku do konce a hlavně drsnokrutý. Jeden z těch filmů, při kterým si říkáš, že seš hrozně rád slovan a né jarabák. Brr, z toho jejich životního stylu se mi chcve řvát. Herecký výkony na nejvyšší úrovni, vyslýchací metody ještě na vyšší. Jako po pravdě do tědlech končin se může dobrovolně vydat jen naprostej blázen. Dopadlo to vostře, ale i dobře. ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Když má film samolepku podle skutečné události, většinou čekám, že to bude dobrý. No a tady to můžu třikrát podtrhnout. Dokonce ve mě, ten film vyvolal slzavé emoce. Když nad tím, tak přemýšlím asi už nikdy nebudu cestovat. Ono je ve výsledku jedno, kam jedete všude se něco podobného děje. Obdivuju Daniela, že vydržel. Je to opravdu silný snímek a doporučuji ho vidět. Tenhle film hodnotím hlavně po příběhové stránce, to všechno ostatní je jen dobrá omáčka okolo. 100% ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Pre mňa osobne, rovnako ako pre mnohých iných, asi nepochopiteľné. Prečo by kroky človeka mali smerovať niekam, kde je ohrozený na živote? Je sa potom dôvod čudovať, že sa dostane do takejto situácie? Miestami veľmi tiesnivá atmosféra, umocňuje komplexný zážitok z niečoho, čo by nikto z nás (nemal) nechcel zažiť. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (8)

  • Dánsko je klidnou zemí a pro dramatické příběhy obvykle musí sáhnout až do období druhé světové války. Blízkovýchodní situování příběhu tedy pro adaptaci Danielova příběhu byla velkou výzvou. Natáčení v Sýrii nepřicházelo v úvahu. Od roku 2013, kdy se film odehrává, se sice tamní situace poměrně stabilizovala, nicméně podmínky v zemi přesto nepřipouštěly tvůrčí práci. Po natočení scén v Dánsku a Švédsku se tedy štáb přesunul do Jordánska. Pro produkční tým se jednalo o vůbec první natáčení na Středním východě. Původní plán bylo natáčení v Maroku, filmaři se ale nakonec rozhodli pro Jordánsko, jelikož jeho barevná paleta více odpovídá zobrazované Sýrii. Pro Jordánko to v roce 2018 již třetí velké mezinárodní natáčení, po deváté epizodě Star Wars a netflixového seriálu Jinn. (MatyM)
  • Scénář filmu vychází z knihy novinářky Puk Damsgård, jež zachycuje Danielův příběh v zajetí. „Slyšel jsem rozhovor s Puk a vycítil, o jak silný příběh víry a naděje se jedná, protože jím hrdinové prochází absolutně bez nenávisti,“ dovává Anders W. Berthelsen, který ve filmu ztvárnil roli vyjednavače Artura a podílel se i na režii. (MatyM)
  • Název filmu je odkazem na úryvek z deníku Danielovy matky. Během jeho zajetí se uklidňovala pohledem na noční oblohu a vědomím, že její syn se kdesi nachází pod stejným nebem, jako ona. Během těchto úvah si zapsala myšlenku „Doufám, že vidíš měsíc, Danieli.“ (MatyM)

Související novinky

SCANDI 2020 se blíží

SCANDI 2020 se blíží

04.01.2020

Šestý ročník Scandi nabízí to nejlepší ze současné severské kinematografie napříč žánry – od temného noiru přes melancholické drama až po provokativní dokument. Úspěšná právnička zamilovaná do… (více)

Reklama

Reklama