Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (399)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia filmov tohto typu to vôbec nemajú ľahké. Ak sa pokúsia nakrútiť realistický film o možnej epidémii, bude výsledok depresívny a nepredajný. Preto sa radšej držia hollywoodskej príručky a nakrútia film, akým je tento. Napriek tomu mal Wolfgang Petersen príležitosť nakrútiť vďaka štedrému rozpočtu dobrý "epidemický" film. Využil ju iba na začiatku filmu v Afrike a neskôr pri atmosfére v karanténovej oblasti a pokusoch o útek z nej. Už výber hlavných predstaviteľov nebol šťastný. Dustin Hoffman pôsobí v úlohe akčného hrdinu nedôveryhodne a obsadzovanie Cubu Goodinga do filmov ostáva pre mňa nerozlúštiteľným tajomstvom. Vo vrcholnej scéne mi Hoffman pripomenul príbuzného Miloša Hrmu, ktorý sa snažil zastaviť vysielaním myšlienok nemecké tanky prenikajúce do Prahy a Gooding pokusom o taran sovietskych ljotčikov z II. svetovej. Uvedomujem si existenciu množstva divákov, ktorým neprekážal superfrancuzák na letisku s polomŕtvym milencom, ani inštruktáž o šírení vírusu pri kýchaní v kine a už vôbec nie deravé ochranné odevy. Tí v budúcnosti ochotne zaplatia predražené lieky proti chrípkam operencov, nebudú sa čudovať hromadnému vybíjaniu dobytka pre BSE a v minulosti ochotne zaplatili za ochranu proti Y2K. Protože voto ttady de. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý thriller se skvěle vybraným hlavním představitelem. Proč? Protože Dustin Hofmann je opravdu všechno, jen ne typický akční hrdina a vy ani na druhé zhlédnutí nevěříte, že by některé kousky musel automaticky zvládnout. Také díky tomu film do poslední minuty neztrácí napětí. A určitě si na něj vzpomenete, až vám v kině někdo zakašle za zády. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Celej film sice jede v predvidatelnejch kolejich, kdy tu mame zlou vladu vse tajici, hrdinu, kterymu nejdriv nikdo neveri, nejakou tu rodinnou situaci atd., ale Petersen je dobrej reziser, takze celej film natocil docela napinave a pri tom neni nouze sem tam o nejaky to odlehceni nebo hlasku. Navic se tu sesla paradni sestava hercu v cele s Hoffmanem a Spaceym. Ty dve hodiny proste dobre utecou, zabavna, napinava, misty docela drsna a celkem realisticka podivana s perfektnim valecnym uvodem. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Bezpečnostní opatření se můžou dělat jakákoliv, ale faktem zůstává, že lidský faktor selhává vždy zcela spolehlivě. I zde selže, když propašuje z africké oblasti, zamořené neznámým virem, do USA malou opičku, která (jak jinak) je "bacilonosičem". Zajímavé téma o "cestujících virech" může opravdu někdy nabýt na aktuálnosti, neboť při dnešním pokrytí zeměkoule leteckými trasami se skutečně může stát, že nějaký virus bude nechtěně (nebo chtěně) přenesen ze zamořené oblasti do civilizace. Tento film se vyrovnává s daným problémem velice zdatně a skutečně realistické záběry určitě zasejí do mnoha duší semínko pochybnosti, zda jsme skutečně tak "za vodou" a daleko od problémů chudé Afriky, jak si mnohdy myslíme. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Po boku výbornej Soderberghovej Nákazy druhý megahviezdne obsadený a jednoznačne vôbec najlepší film o neznámej chorobe, ktorá ohrozuje ľudstvo. Avšak tam, kde práve Soderbergh využíval ako dejisko celý svet, Petersenovi stačí malé americké mestečko s 2600 obyvateľmi na to, aby ukázal, čo je v nás a čo všetko sme vlastne schopný spraviť. Samozrejme že z toho nerobí nijakú psychologickú shakespearovskú melodrámu, no i tak to divákovi na vykreslenie uveriteľných charakterov a chovania. Hoffman, Russo, Freeman, Spacey, Gooding junior aj starý Sutherland hrajú na výbornú, avšak fakt, prečo je Spacey ryšavý, mi je rovnakou záhadou ako blond verzia Kurta Russela vo Hviezdnej bráne (nad tým skutočne zostáva rozum stáť). Príjemne napínavý, akčný a miestami aj trochu desivý thriller o víre, aký už dnes asi nie je schopný natočiť nikto. Bodka. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (27)

  • Zahrála si zde opice, která dříve ztvrárnila opici Marcela v seriálu Přátelé (od 1994). (tb_23)
  • Na začátku filmu je zmínka, že se vesnice nachází v údolí řeky Motaba v Zaire (dnešní Demokratická republika Kongo). Ve skutečnosti řeka Motaba teče státem Kongo a na hranicích s bývalým Zairem se vlévá do řeky Ubangy. (veronikajel)
  • Režisér Wolfgang Petersen řekl, že tvůrci požádali o spolupráci americkou armádu, ale "oni ten scénář nenáviděli. Z jejich pohledu je to pochopitelné, neboť ve filmu je vyslovena teorie, že existují tajná místa, která experimentují s vedením biologické války. Konkrétní odmítnutí jsme nikdy nedostali, prostě se vůbec neozvali." (NIRO)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama