Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Poprvé se virus objevil v roce 1967 v žoldáckém táboře kdesi v Zaire. Americká vláda tam svrhla bombu, která ho v jediném okamžiku vymazala z povrchu země. Znovu se virus objeví o třicet let později. Do Zaire odlétá bakteriologický tým americké armády, vedený plukovníkem Samem Danielsem. Jeho varování o závažnosti choroby, která se přenáší dotykem a má velmi rychlý průběh a stoprocentní úmrtnost, nikdo z nadřízených nevěnuje pozornost. Generál McClintock chce celou záležitost ututlat a zbavit se Sama, jehož muži mezitím zjistili, že mají co do činění se supernebezpečným virem. Nazvou ho Motaba, aniž by tušili, že ho generálové už čtvrt století mají v archívu bakteriologických zbraní. Do tuhého začne jít v okamžiku, kdy pašeráci zvířat propašují do USA opičku, která je přenašečem viru Motaba. Objevují se první nemocní. V Bostonu epidemiologové podnikají přísná opatření a podaří se jim zabránit šíření nákazy. Zcela opačná situace je v malém městě Cedar Creek, kam se Sam se svými muži vydává navzdory příkazu generála Forda, aby se do případu nepletl. Nákaza se děsivě šíří a generál McClintock nechá městečko neprodyšně uzavřít a prosadí v bezpečnostní radě radikální řešení. Chce zlikvidovat Cedar Creek stejně jako kdysi tábor žoldáků. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (397)

Pejpr 

všechny recenze uživatele

Nebýt ve filmu tolik dementních patetických romantických sentimentálních klišé a příběh o viru by byl více okrajový, tak bych se nebál jít i na maximum. Takhle zůstávám na **** pro výborné herecké obsazení a nezapomenutelnou vrtulníkovou honičku :) Skvělý důkaz toho, jak herci dokážou vyhrabat obyčejný (pod)průměrný film ze stoky, kam by jinak bezpochyby zapadl... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Obsah je možná místy lehce nepřesvědčivý, Wolfgang Petersen však vše umně zahlazuje atraktivním obalem, ač se možná takovým nezdá. Co si budeme nalhávat, téma smrtelně nebezpečného viru neláká úplné masy, mistr inteligentních thrillerů Petersen a jeho tým jsou ovšem velmi obratní a předkládají jednotlivé situace ve velmi svižném tempu. Zatímco specialista na nakažlivé choroby Dustin Hoffman prochází okolo mrtvých těl kdesi v deštném pralese, malá hbitá opička už s nákazou peláší do Spojených států. Obyvatelé malého kalifornského městečka se tak brzy dostanou do hledáčku armády, médií i virologů, aniž by si to přáli. Navíc čelí nejen smrtící epidemii, ale i mužům v zeleném, kteří neváhají obětovat nakažené nevinné, jen, aby se nákaza nerozšířila dál a neprasklo jedno jejich malé tajemství. Že existuje protilátka, slyšet nechtějí. Děj je nekomplikovaný, snadno pochopitelný, ač mu scénář umně dodává na věrohodnosti (vycházel ze skutečného viru Ebola Zaire, filmová Motaba se navíc přenáší vzduchem, takže tu reálné nebezpečí je). Hoffman je obsazený do netypické role, o to víc mu díky jeho antihrdinským dispozicím diváci fandí. Ostatní půltucet známých tváří potěší, stejně jako hudba nebo kamera Michaela Ballhause. Rád si to zase za pár let zopáknu.. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak před časem jsem si zopakoval tohle dílko a koukám, že jsem sice jednu hvězdu na hodnocení přidal, ale nějak jsem zapomněl na komentář. Každopádně původní hodnocení bylo přísný. I když se pořád v mých očích jedná o jeden z těch slabších kousků režiséra Petersena, tak řemeslně i emocemi určitě víc funguje na diváka než sračkovní Nákaza. Pravda klišé se tu najde víc než dost je to taková schématická předem odhadnutelná místy naivní žánrovka, ale dá se vidět bez úhony i s přispěním kvalitního původního vhs dabingu.60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nie sme vo vojne.“ – „Ale sme.“ Tvorcovia v čele so skúseným nemeckým profesionálom Petersenom, občas tlačia na emočnú pílu. Niektoré scény nie sú svojou priemernosťou hodné toľkých machrov. Mamy v dlhom zábere opúšťajú svoje plačúce deti a bývalé manželky príliš bezvládne ležia na nemocničnej posteli, infikované smrtiacim vírusom a utešované manželmi. Na strane druhej, etuda výborného J.T. Walsha (ktorý o tri roky neskôr zomrel) na tému „Sú to ľudia z mäsa a kostí“ dokazuje, že aj patetický dialóg sa dá zahrať na úrovni. Napriek tomu (a občasnej zadnej projekcii a naivnému deleniu postáv na dobré a zlé s výnimkou antagonistického Freemana) sa jedná o zručnú stávku na istotu, ktorá uspokojí aj prísnych akčných fanúšikov. Z niektorých scén príjemne mrazí (džungľový prológ). Dokonca aj Cuba Gooding Jr. je tu skvelý. Divákom sa režisér trafil do chute, presne toto chceli vidieť v kinách a pri rozpočte 50 miliónov Smrtiaca epidémia trhla skvelých celosvetových 189. Mimochodom, v rovnakom roku sa na trhu zjavila aj podobná epizóda Aktov X, konkrétne pod názvom Hmyz. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Psal jsem to už mnohokrát v různých variacích, ale musím to chtě nechtě napsat znovu – Petersen je mistrem ve vyplňování hollywoodských šablon. Poměrně dobré režisérské jméno mu zajistí skvělé herce, slušný rozpočet a co se volby scénářů týče, volí německý filmový matador vždy docela s rozmyslem... Jeho filmy nepropadají, ale ani nedělají gigantické díry do světa. Smrtící epidemie je léty prověřený recept na katastrofický film, který o třídu výš vytahuje jednak naprostá realističnost námětu (jsem-li to schopen posoudit), jednak výtečný spád a kvalita hereckých výkonů... Zejména titulní "tušitel – agitátor – odhodlaný bojovník" Dustin Hoffman má správný cholerický šmrnc a jak se v anglicky mluvících zemích říká – drive. Petersen odvádí to, co ho naučil Hollywood – neplete příliš do snímku svůj talent (ten projevil jinde, že), dělá všechno tak, jak to má v katastrofickém filmu být, sešlapává plyn akčními scénami tehdy, když tempo upadá a chrchlání nakažených stává se otravným a jednotvárným... A znovu tvoří krásně vypilovanou a do posledního místečka vyplněnou šablonku, na kterou je radost se dívat a u které se nevyplatí vzpomínat, čím velý W. P. kdysi byl... ()

Galerie (52)

Zajímavosti (26)

  • Opice kapucín, přenašeč viru, ve skutečnosti pochází ze Střední a Jižní Ameriky, v Africe se nenachází. (veronikajel)
  • Loď, která přiváží nakaženou opici do USA, je ve skutečnosti SS Lane Victory, historická loď z druhé světové války. (Marek06)
  • Tento film je veľmi podobný skutočným udalostiam, ktoré sú obsiahnuté v knihe „The Hot Zone: A Terrifying True Story“ od Richarda Prestona. (WalterIK7)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Reklama

Reklama