Reklama

Reklama

Mosul

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Irácká jednotka odpadlíků zachrání život mladému policistovi, který se pak přidá k jejich boji proti Islámskému státu tam, kde kdysi bývaly ulice Mosulu. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (126)

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Vidět 10ti minutový kraťas na YouTube, vím jistě, že bych chtěl okamžitě celý film. Chtěl bych ho proto, abych se seznámil s postavami, se záměrem, příběhem a vším co k tomu patří. S tím vším se ale bohužel neseznámíte. MOSUL je totiž řemeslně dost fajn. Když sledujete herce v akci, říkáte si, že přesně takhle by to nejspíš mohlo vypadat. Perfektně koordinovaná jednotka. Sem tam někdo padne, někdo se zraní. Nejsem žádný znalec, ale zvuk mi přišel hodně realistický. Vše to sedí. Jenže je to až neskutečně neosobní. No a já jsem člověk, co na film kouká kvůli emocím. Tady jich bylo přesně nula. 60 procent za řemeslně výborný, ale jinak vlastně zapomenutelný válečný film. ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

V životě by mě nenapadlo, že si někdy pustím válečný film v arabštině. Mosul je velmi autentický snímek, který poměrně věrně zobrazuje hrůzu a utrpení vojáků, ale i běžných obyvatel Iráku. Irácká jednotka SWAT Team, bojující v ruinách města Mosulu s bojovníky Islámského státu, působí dost věrohodně, po herecké stránce je na tom tedy snímek dobře. Děj má trochu pomalejší tempo, nejvíc mě asi bavil začátek, který má pořádné grády a rovnou diváka uvrhne do pořádné akce. Jinak se dočkáme spíše menšího množství přestřelek, nicméně nutno uznat, že jsou velmi dobře natočené. Tvůrcům se povedlo navodit velmi drsnou, místy dost smutnou atmosféru, dopomohlo tomu věrohodné vyobrazení zničeného města a ta všudypřítomná beznaděj. Příběh mi však přišel hodně nelogický, hlavní pointa pro mě byla velkým zklamáním, stejně jako ne moc povedený závěr. Také mě trochu mrzí, že ve filmu není ani jedna jediná výrazná postava, ať už kladná nebo záporná. Ve výsledku se tak jedná o nenáročné, ale dobře natočené válečné drama, jehož největším plusem je atmosféra, kamera a snaha o co největší reálnost. 6/10. ()

Reklama

tomik99 

všechny recenze uživatele

Jako velký fanoušek seriálu „Fauda“ jsem po tomto filmu hned sáhl. Úvod není špatný a záchrana života mladého policisty, ze kterého se v průběhu filmu stane velice cenný voják a možná i budoucí velitel, se mi líbila. Co se týče vývojů postav, tak je ale Kawa asi jediný, kdo si ve filmu prošel nějakým vývojem. Se zbytkem týmu už je to o dost horší – zaprvé je hrozně velký a zadruhé nikdo nedostane příliš prostoru k nějakému rozletu. Co ale musím dále ocenit, že film odpravuje své postavy jednu po druhém. Nejde o žádný film, kdy hrstka hrdinů zabije několik set protivníků naráz. Každý náboj se počítá a každý může zemřít kdykoliv a kdekoliv. Největším paradoxem je, že hlavní postavy někdy na plátně zemřou, aniž byste to věděli či nějak zaznamenali, tak se mi to například stalo s jednou postavou (nechci spoilerovat). „Mosul“ je natočený velice autenticky a atmosférou vás vtáhne do děje. Bohužel, když abstrahujeme od akce a plusů výše napsaných, tak to příběhově za moc nestojí. Film dostane pointu až na konci snímku, což je trošku pozdě. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(6/10). Další akční nářez bratří Russových. Jako třeba v Extraction, tak i tady se děj odehrává v Iráku. Nešetří se kulkami ani mrtvými. Ale po shlédnutí výše zmiňovaného filmu jsem byl teda více nadšený než tady. I odhalení poslání celého SWAT týmu mě nechalo chladným. Možná to bylo nedostatečnou kontrukcí postav, nebo prostě chladná režie, ale řežba to byla kvalitní a žádná z postav tady neměla plot - armour, takže jste se báli každou minutu, že někdo vyběhne zpoza rohu a někoho kuchne. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

S tím, jak se v Česku rozevřely nůžky mezi bohatými a chudými, se většině lidí žije čím dál hůř. Aby to tak nebolelo, slyšíme věčně někoho mudrovat o tom, jaký jsme měli štěstí, že jsme se narodili, nebo že žijeme právě tady, protože jsou na světě místa, kde naše problémy nejsou údajně vůbec žádné problémy. Toho, kdo ty problémy má, to neuchlácholí, ty jeho problémy kvůli tomu najednou nezmizí, ale vidět totálně rozbombardovanej Mosul, sledovat, že v těch ruinách je skutečně někdo nucen dál žít, i s tím rizikem, že příští výbuch nezničí jen další část domu, ale připraví o život nebo část těla někoho z vašich nejbližších, to je pro Středoevropana momentálně naštěstí fakt dystopická sci-fi. Jenomže tam se to donedávna opravdu dělo a v menší míře se to tam pořád děje. Z dokumentárního hlediska má ten film velkej význam a dopad, a za to ode mě dostal jednu generálskou hvězdu navíc. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • Název filmu se objeví až na jeho konci. (Duoscop)
  • Na jednom vozidle Hummer jednotky S.W.A.T je instalován předválečný československý kulomet vz. 37. (SsgtJira)
  • Verzia na Netflixe je o 15 minút dlhšia než verzia premietaná na festivaloch v r. 2019. (Wargoo)

Reklama

Reklama