Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Viserys pořádá turnaj na počest narození svého druhého dítěte. Rhaenyra vítá strýce Daemona zpátky v Rudé baště. (HBO Max)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (180)

Razzor_82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Představa, že ovládáme draky je jen iluze." Tak po dlouhém odpočítávání nám konečně HBO vykoplo tu seriálovou senzaci roku. První díl hodnotím zatím jako průměr. Draků si moc neužijeme. Casting na obsazení mě osobně zatím moc nezaujal. Na nové tváře je asi potřeba si zvyknout. Největší jiskru mají Paddy Considine a Matt Smith. S Milly Alcock v roli princezny se zatím sžívám. Do očí bije Steve Toussaint s jeho blond kšticí.  Vizuál je moc pěkný a připomene staré GoT. Intriky zatím vlažné. Uvidíme, tak zatím 6/10 ()

Chmur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Miluju knihy George Martina. Ze seriálu Hra o trůny jsem viděl všehovšudy asi 3 série. Pak už jsem to nedával a ten seriál z mnoha příčin nenávidím. Rod draka vznikl na základě relativně nudné předlohy, popisující historii Targaryenů. V prvním díle se autoři celkem věrně drží předlohy a zároveň dějepisné předloze dodávají šťávu. Výběr herců mi zatím připadá většinou velmi dobrý. Nemám rád, když se někam cpou afroameričané jen kvůli kvótám či rasové korektnosti a tento seriál není výjimka. Corlys Velaryon má v předloze krev Valyrijců, pro které je typická hodně světla kůže ale budiž. Není to nic, na čem extra záleží. Jen je to hloupé. Některé scény např. turnaj vs porod jsou režijně zvládnuty bravurně. Moc jsem ale nepochopil některé souboje v turnaji. Pokud by princ Daemon dřevcem zaútočil na koně namísto Hightowera, musel by být dle pravidel Martinova světa vyloučen. Také souboj s Colem byl divný. Zkušený princ Daemon by se určitě neotočil k soupeři zády, aby se pak nechal porazit. Jsou to drobnosti, ale moc nechápu uvažováni režiséra. Snad se to nebude moc často opakovat. ()

Reklama

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Režijní veterán Hry o trůny Miguel Sapochnik má návrat do Západozemí pevně v rukou. Krátký úvodní text výslovně zasazuje děj do období vlády Targaryenů 200 let před událostmi původní ságy, následující scény to pak elegantně ilustrují, když se prolog odehrává v Harrenově (který my známe už jen jako ruinu) a následují staré známé červené střechy Králova přístaviště, nad nimiž ovšem s všední samozřejmostí poletují draci. Rod draka v rámci úvodní více než hodinové epizody se záviděníhodnou sebejistotou představuje nové postavy, jejich charakter, ambice, postavení a vzájemné vztahy, a to vše skrze slova i činy, aniž by se ovšem nechal zdržovat od zásadních událostí či dokonce zvratů. Zkrátka perfektně zvládnutá expozice.   Prequel v sobě kombinuje štědrý rozpočet a jím umožněné měřítko posledních řad Hry o trůny (draci, monumentální turnaj) a zároveň větší důraz na politiku a také silnější vlivy reálného evropského sředověku z prvních řad mateřské série. Tam má kořeny ústřední téma epizody, totiž následovnictví a s ním spojený velmi odlišný úděl mužských a ženských potomků vládnoucího rodu. K historii se ale obrací i důsledné zobrazení rytířského turnaje ne jako pouhé kratochvíle, kde náš hrdina vybojuje srdce krásné panny, nýbrž jako obrovské události pro celou populaci, jež má nepředstavitelně menší možnosti zábavy než my. Silných historických vlivů využívá i nádherná výprava v podobě propracovaných šatů a šperků nebo i bohatě vyřezávaných křesel a stoliček v turnajové lóži. Vizuál se mnohdy nebojí tmavšího ladění a necítí potřebu zbytečně přesvětlovat interiéry kamenného hradu, které by měly být osvětlené jen tlumeným světlem z ne dost velkých oken či pouze světlem svícnů a krbů. Toho pak často využívají i detaily a velké detaily na tváře herců, v nichž se vykreslují ostré stíny. O hudbu se opět stará mistr Ramin Djawadi, který znovu odvádí skvělou práci, byť z první epizody na sebe strhlo nejvíce pozornosti jeho variování vlastního hlavního motivu Hry o trůny. Rod draka zkrátka začíná nad očekávání skvěle. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nadšení nesdílím. Výprava ok, však ukecané, divně obsazené, porodnictví je řezničina, dívat se na to ještě večer v telce s tím, že to bylo pro efekt prokládano jinak solidním soubojem,( podezírám tvůrce, zda se u této sekvence vzájemně neukájeli), mi vhod nepřišlo. Draků málo, keců mnoho, zlo muselo být zatlačeno na pilu až to uši rvalo, nebývale ošklivá následkyně, ani jedna z postav nezaujala, krev a kozy- HBO klasika, dva mikrospánky během projekce, tož uvidíme. Rozumím tomu, že se všichni těšíme, že jsme si Trůny odžili nad knihami i seriály, ovšem, že by mě tohle strhlo způsobem, jako první části GoT, tak to ne. Já měla pocit, že koukám na strnulé, oplácané elfy v nekvalitních parukách, kteří nezaujatě odhrkávají text a jinak se nedělo nic. ()

Pichloza 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hra o trůny je zpět a myslím že to začíná skvěle(ne perfektně, ale skvěle). Rod Draka zatím používá to nejlepší co bylo na původním seriálu(politika, intriky, vztahy v rodině, charakterově šedé postavy) a všechno to zabaluje do opět skvělého vizuálu a epické hudby Djawadiho. Jediné co bych vytknul a v čem souhlasím s Nevkou je postava Deamona. Ačkoliv je Matt Smith v roli Deamona Targaryena skvělý a správně odporný jeho linka mi přišla až moc rychlá a přál bych jí o něco větší péči a pomalejší tempo. To samé bych si i přál u linky těhotné královny a jejího syna. I tak mám obrovskou radost a doufám že časem tenhe seriál neskončí stejně jako jeho předchůdce. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (8)

  • Viserys (Paddy Considine) je uváděn se všemi tituly, tedy „Král Andalů, Rhoynarů a Prvních lidí“. Hra o trůny (od r. 2011) obvykle vynechávala zmínku o Rhoynarech, protože byl Dorne představen až ve 4. sérii a scenáristé si zpočátku nebyli ani jisti, zda se vůbec někdy v seriálu objeví. (Arigato)
  • Na turnaji jsme mohli vidět tyto rody: Zlatý lev – rod Lannisterů, Černý jelen na žlutém poli – rod Baratheonů, Černé pelety na červeném pozadí – rod Coleů, Červený lukostřelec na zeleném pozadí – rod Tarlyů, Hořící věž domu – rod Hightowerů, Stříbrný mořský koník na mořské zelené – rod Velaryonů, Skákající pstruh nad vodou – pravděpodobně starý znak rodu Tullyů, Orel – rod Mallisterů, Žluté slunce a trojúhelníkový tvar na modrém pozadí – rod Leffordů, Tři havrani nesoucí srdce – rod Corbrayů, Obrácený muž stažený z kůže – rod Boltonů, Černý Zlovlk – rod Starků. (Veskoslav)
  • Mnoho scén z ulic Králova přístaviště bylo natáčeno ve španělském městě Cáceres, které bylo již dříve využito pro natáčení Hry o trůny (od r. 2011), počínaje sedmou sérií. (Arigato)

Reklama

Reklama