Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Viserys pořádá turnaj na počest narození svého druhého dítěte. Rhaenyra vítá strýce Daemona zpátky v Rudé baště. (HBO Max)

Videa (1)

Z natáčení

Recenze (180)

husak_k 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je skvělé být zpět. Rod Draka navazuje svou atmosférou na první série Hry o Trůny, první epizoda je více komorní a intrikářská, a dialogy konečně zase zní jako ve středověku, a ne jako v posledních sériích svého mateřského seriálu. Je vidět, že tvůrci mají velikou úctu k předloze. Začínáme u mladých postav a je docela jasné, že se seriál bude v prvních dílech posouvat v čase docela znatelně. To ale vůbec nevadí, protože je důležité vědět co předcházelo tanci draků, jelikož válka vzniká jen v období míru. Z herců je rozhodně v první epizodě nejvýraznější Matt Smith jako slizký strýc Daemon, a Rhys Ifans jako intrikářský pobočník krále. Nemůžu se dočkat na další díly. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

// Velkolepý návrat k tomu, co Hru o trůny poprvé udělalo tolik populární. Prolog vás vcucne, během následné představovačky postav si každou zamilujete, a první pohyby figurkami po šachovnici ve druhé polovině pilotu vás zaháčkují takovým způsobem, že vaše pondělky budou v následujících pár letech opět ve znamení jediné věci – hltání každičkého momentu, který vám tvůrci seriálu spolu s G. R. R. Martinem v tomhle světě naservírují. Chybělo mi to a jsem moc rád, že se to vrací v takhle líbezném stylu. Více zde. 9/10 ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem nebyl fanoušek Her o trůny, ale zkusil jsem první díl tohoto příbuzného a akorát jsem se přesvědčil, že to není pro mne. Fantasy středověk s drakama, rozjíždějících se více linek se spoustou postav, sázka na brutalitu ( včetně toho laciného porodu s císařským řezem ) a sex. Jak říkám nic pro mne, ale věřím, že milovníci tohoto stylu a žánru mají žně, protože jestli před něčím musím smeknout, tak je to výprava a vizuál, které mají parametry podívané toho nejdražšího velkofilmu. Hlavně za to dávám hvězdy. ()

tyna97 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nějaká trůnohry jsem neviděla a ani neuvidím, tudíž budu hodnotit jako samostatný seriál, ve kterém zatím vůbec nevím, oč jde. Tato první epizoda, jakožto můj úvod do nějakého světa draků a blondýnů, se mi zdál poněkud nechutným a ne tak zajímavým a chytlavým. Nicméně, dám tomu ještě šanci, ikdyž se nedovedu představit víc strávených hodin v obležení krve a nahotin. ()

SamVimes

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Režijní veterán Hry o trůny Miguel Sapochnik má návrat do Západozemí pevně v rukou. Krátký úvodní text výslovně zasazuje děj do období vlády Targaryenů 200 let před událostmi původní ságy, následující scény to pak elegantně ilustrují, když se prolog odehrává v Harrenově (který my známe už jen jako ruinu) a následují staré známé červené střechy Králova přístaviště, nad nimiž ovšem s všední samozřejmostí poletují draci. Rod draka v rámci úvodní více než hodinové epizody se záviděníhodnou sebejistotou představuje nové postavy, jejich charakter, ambice, postavení a vzájemné vztahy, a to vše skrze slova i činy, aniž by se ovšem nechal zdržovat od zásadních událostí či dokonce zvratů. Zkrátka perfektně zvládnutá expozice.   Prequel v sobě kombinuje štědrý rozpočet a jím umožněné měřítko posledních řad Hry o trůny (draci, monumentální turnaj) a zároveň větší důraz na politiku a také silnější vlivy reálného evropského sředověku z prvních řad mateřské série. Tam má kořeny ústřední téma epizody, totiž následovnictví a s ním spojený velmi odlišný úděl mužských a ženských potomků vládnoucího rodu. K historii se ale obrací i důsledné zobrazení rytířského turnaje ne jako pouhé kratochvíle, kde náš hrdina vybojuje srdce krásné panny, nýbrž jako obrovské události pro celou populaci, jež má nepředstavitelně menší možnosti zábavy než my. Silných historických vlivů využívá i nádherná výprava v podobě propracovaných šatů a šperků nebo i bohatě vyřezávaných křesel a stoliček v turnajové lóži. Vizuál se mnohdy nebojí tmavšího ladění a necítí potřebu zbytečně přesvětlovat interiéry kamenného hradu, které by měly být osvětlené jen tlumeným světlem z ne dost velkých oken či pouze světlem svícnů a krbů. Toho pak často využívají i detaily a velké detaily na tváře herců, v nichž se vykreslují ostré stíny. O hudbu se opět stará mistr Ramin Djawadi, který znovu odvádí skvělou práci, byť z první epizody na sebe strhlo nejvíce pozornosti jeho variování vlastního hlavního motivu Hry o trůny. Rod draka zkrátka začíná nad očekávání skvěle. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (8)

  • Viserys (Paddy Considine) je uváděn se všemi tituly, tedy „Král Andalů, Rhoynarů a Prvních lidí“. Hra o trůny (od r. 2011) obvykle vynechávala zmínku o Rhoynarech, protože byl Dorne představen až ve 4. sérii a scenáristé si zpočátku nebyli ani jisti, zda se vůbec někdy v seriálu objeví. (Arigato)
  • Mnoho scén z ulic Králova přístaviště bylo natáčeno ve španělském městě Cáceres, které bylo již dříve využito pro natáčení Hry o trůny (od r. 2011), počínaje sedmou sérií. (Arigato)

Reklama

Reklama