Reklama

Reklama

Změna stavu

Trailer

Obsahy(1)

Vědec Eddie Jessup (William Hurt) věří, že změněné stavy vědomí jsou stejně skutečné jako každodenní realita. Za využití smyslové deprivace, a pak přidání silných halucinogenních drog tyto stavy sám na sobě zkoumá. Šílenství se zdá být ve srovnání s jeho temnými zážitky procházkou růžovou zahradou. Vedle držitele Oscara, Williama Hurta, v roli Jessupa (jeho filmový debut) silnou hereckou sestavu filmu doplňují Blair Brown, Bob Balaban a Charles Haid. Režisér Ken Russel se nechal při natáčení snímku inspirovat románem Paddyho Chayefskyho. Ve filmu nás mistrovsky provází Eddieho magickou, avšak děsivou cestou, kterou skvěle dotváří bravurní vizuální zpracování. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (70)

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Tady jsem si hned několikrát opravdu zachrochtal blahem! Ken Russel převedl na plátno převelice zajímavý námět o vědci Ediie Jessupovi, který si za pomoci halucinogenních drog a jedné pokusné nádoby přivozuje změněné stavy vědomí, načež je se svým pracovníkem a dalšími kolegy odborně vyhodnocuje. Nic víc prozradit nechci, protože bych akorát tak vybrebentil dějové zvraty a nečekané momenty. Nejvíc jsem si při sledování vzpomněl na starého dobrého Cronenberga a těmi halucinacemi mi to maličko evokovalo jeho Videodrome. Jestli má scénář nějaké mouchy, tak je to možné, ale já jsem se od sledování jen těžko dokázal odpoutat, protože to téma a zpracování na tu dobu je fantastické! Tudíž nebyl pro mě problém se povznést i nad tím sentimentálním koncem a jinými scénami, které mě třeba tolik nedostaly. Jinak samozřejmě očekávejte tu pravou osmdesátkovou atmosféru, scény s pořádnou dávkou halucinace a přesvědčivé herecké výkony (obzvlášť William Hurt v hlavní roli správně šáhlého a zapáleného vědce). Mutace byla mým velkým, chutným a silným šálkem čaje!!! - Takže ty si nemyslíš, že by schizofrenie mohla být redukována na původce choroby? - Nejsem si úplně jistý jestli je to choroba. - Myslíš snad, že šílenství je jednoduše jiný stav vědomí? ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Působivá cesta za hranice nebytí v režii excentrického K.Russella, na kterém mám rád, že dokáže vyprávět obrazem, se postupně změní v jízdu do pekel. Opakování experimentů s halucinogenními houbami a rostlinami zavede W.Hurta společně s diváky do míst, která vypadla z temných obrazů H.Bosche. Přes všechny hrůzy a apokalyptické výjevy se nakonec ukáže, že Russell ve skutečnosti vypráví o lásce a její magické síle... viděno 3x p.s. asi nejvýstižnější název je v němčině - Der Höllentrip... ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Chvíľu som si myslel, že snaha Kena Russella ukázať brundleovskú premenu ambiciózneho vedca psychicky, nie fyzicky, je zaujímavejšia a ambicióznejšia ako to, čo stvoril Cronenberg v Muche, ale nakoniec som pochopil, že Ken sa v chaotickej spleti myšlienok, filozofie a (pseudo?)intelektuálskych rečí utopil. Napriek tomu Zmene stavu nemožno uprieť atmosféru, silný výkon Williama Hurta a Blair Brownovú. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Kto by nechcel rozlúsknuť podstatu ľudského bytia a všetky otázky Všehomíra? Vedec Eddie Jessup neostal iba pri teoretizovaní a filozofii, vyhrnul sa rukávy a pustil sa do práce... Námet je teda lákavý a obsahovo aj výborne spracovaný, pričom mi nevadila ani istá schematickosť. Na kvalite snímku žiaľ výrazne uberajú slabšie vizuálne efekty, aj keď na druhú stranu niektoré "psychedelické" scény sú celkom zaujímavé. Nič pre epileptikov. 70/100 ()

movie 

všechny recenze uživatele

Nedoceněný klenot. Ken Russell k filmu přišel jako náhradník po Arthuru Pennovi, ale díky za to! Do filmu vnesl svoje typické režijní prvky, kdy se realita střetává s neurčitým nadpozemskem a pro ALTERED STATES je to ta nejlepší volba. Tohle se v ničem nezadá třeba s HOLY MOUNTAIN, ale není to tak přepálené. Herecký debut Williama Hurta je absolutně top, velká orchestrální hudba od Corigliana. Nebál bych se tvrdit, že tohle je svým způsobem předchůdce THE FLY nebo ARRIVAL. Snažit se analyzovat, zda-li je ALTERED STATES Chayefskyho pokus vstoupit na pole sci-fi anebo jen snaha vyrovnat se s rakovinou, která ho tou dobou pomalu požírala (a nakonec ho zahubila rok po premiéře filmu, když odmítl nastoupit na léčbu), si vyžaduje víceré shlednutí. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (13)

  • Filmový debut Williama Hurta a Drew Barrymore. (Chatterer)
  • Inspirováno životem Johna Lillyho. Doktor John C. Lilly (narozen 1916) je kalifornský neurofyziolog, neuroanatom, biofyzik, počítačový teoretik, psycholog. Mimo to je odborníkem na delfíny, pionýrem mimodruhové komunikace, vynálezcem floatační vany, psychedelickým experimentátorem a ostříleným dobrodruhem vědomí. Je autorem deseti knih, stovek vědeckých článků. Stal se dokonce předlohou pro hlavní postavy dvou hollywoodských filmů Altered States (1980) a The Day of the Dolphin (1973). Své neuvěřitelné poutě vnitřním prostorem zdokumentoval v populárních knihách „The Center of the Cyclone“, „The Scientist“ a „Programming and metaprogramming the Human Biocomputer“. (vitenkviten)
  • Ken Russell v rozhovorech tvrdil, že byl až 27. volba na post režiséra. (Chatterer)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Reklama

Reklama