Reklama

Reklama

K2 vlastní cestou

  • angličtina K2 My Way (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Klára Kolouchová jako první rodilá Češka zdolala před lety Mount Everest a v loni jako první Češka a teprve dvacátá žena světa vystoupala i na druhou nejvyšší horu světa – na nebezpečnou K2. Její výstup na „Ká Dvojku“ představuje nejen nebývalý sportovní výkon a úspěch, ale ukazuje i příběh nezdolné vůle, touhy a úsilí dosáhnout vysněného cíle. Co pohání ženu, manželku a matku dvou dětí do souboje s obávaným zabijákem? Kam až dosahuje právo splnit si svůj osobní sen? Mohou být vlastně ženy při jeho plnění stejně sobecké jako muži? Odpověď na otázky a pohled na jedinečnou cestu až na vrchol K2 přináší dokument renomované filmařky Jany Počtové, autorky ceněných dokumentů Generace Singles a Nerodič. Hlavní hrdinka a režisérka spolu po dva roky sdílely období náročných příprav, pochyby, těžká loučení, krize i předchozí neúspěšný pokus. Jana Počtová společně s kameramanem zachytila atmosféru a dění expedice až do základního tábora, film obsahuje úchvatné záběry hor i Klářiny autentické záběry ze samotného finálního výstupu. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (85)

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Pomalu zjišťuji, že mi jsou z blízka všichni horolezci nesympatičtí. Je fajn, že dokument nikomu nenadržuje. Dá prostor všem myšlenkám. Pěkná je věta táty hlavní hrdinky, že jeho známí o dceři hovoří často velmi ošklivě. Není se čemu divit. Vyčítat Kláře, že bulí, nejde, protože to jsou silné emoce. S dětma i pod vrcholem. Ale tak ať tam ku*va neleze! Navíc mě, jako divákovi, je to buřt. V tomhle dokument míří spíš na diváky Výměny manželek, kterého nějaká ubulená ženská, co si za své trápení může sama, zajímá. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Kromě pěkných záběrů na K2 zoufale nepovedené. Střípky ze života Kláry nezajímavé, bez kontextu, spíš nahodilé než filmařsky nějak rafinované. Sama protagonistka sice zajímavá a pro kameru psychologicky atraktivní, ale spíš nesympatická. Jako celek to Počtová zvládla tak za tři mínus. Dokumentaristicky hodně vlažné a vzhledem k potenciálnímu napětí celé události mi vývoj příběhu byl úplně fuk. A to asi není dobře. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ja tieto samovražedné pokusy nepodporujem a tak v dokumentoch tohto typu si chcem vychutnať aspoň radosť z prírody, ktorú zrejme na vlastné oči nikdy neuvidím. Tu sa to v druhej polovici podarilo, mali sme tu vizuálne pekne obrázky. Ale inak túto profesiu nikdy nepochopím, nechápem, čo tá ženská akože dokázala a čo to dalo svetu. Alebo minimálne jej rodine. Zabudnuteľný a nepotrebný počin. ()

Rooz 

všechny recenze uživatele

No, klobouk dolů. A to ani ne kvůli tomu výkonu, kterýžto je nadmíru parádní. Ne každý dokáže kvůli svým nejhlubším potřebám takovýchto obětí, obětí ve formě docela drsného náhledu do soukromí a myšlení. Člověk riskuje úplně všechno v každém směru - ztráta života, rodiny, sebe sama a spousty dalšího. Přesto musí jít tou cestou, u které cítí, že je to správně. Nedá se svítit. Mohl bych to rozebrat mnohem delším textem, ale není to potřeba. Většina lidí asi stejně neporozumí nejen touze, co tam vlastně člověka žene, ale ani té krásné toleranci těch lidí v okolí, kteří ač neradi, tu duši musí nechat jít, protože ta duše je svobodná. A kdyby nebyla, bude jen zlomkem toho, čím by mohla být. ()

Necron 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejhorsich horolezeckych dokumentu, co jsem kdy videl (nebylo jich malo) - jeste horsi nez Cesta vzhuru. Radeji se podivejte na Meru, Free Solo, Alpinist nebo jakykoliv jiny. Nevim, jaky byl cil tady toho dokumentu a ktera rovina pro me byla nesnesitelnejsi (doma nebo na horach), ale asi nebylo cilem vyobrazeni Klary Kolouchove jako uplakane kralovny velkokyce, ktera se sice nakonec doplazila na K2 resp. byla tam dostrkana sherpama, ale jakym stylem?! ...na predem pripravenych vodicich lanech s malym batuzkem tzn full service od stanu ke stanu. Proc se lidi snazi za kazdou cenu takhle "nedustojne" dostat na tezky vrchol K2, kdyz za sebou maji minimalni zkusenosti? Proc tam nebylo ukazano, jake ma zkusenosti z lezeni nebo predchozich expedic? Co tam ta divnopani celou dobu trenuje? Byla vubec nekde lezt aspon na umele stene? Myslim, ze nebyla. Kdyz uz je to dokument o horach nebo o expedici, tak proc tam bylo tak hrozne malo fotek nebo zaberu hor samotnych? Zanedbali to serpove a nedostatecne dokumentovali? 🙂 Proc je v dokumentu nakousnute, ze to stoji hromadu penez, ale uz tam neni receno B tj. jak se na takovou expedici sponzori a penize vlastne shani a kolik to stoji? Takove nedustojne dokumenty jsou ok v privatnich archivech, ale proc se neco takoveho promita v kinech nebo televizi? BTW: Kdyz ji dost lidi vycita, ze to vyplazila s kyslikem, tak to mi vadi ze vseho nejmene. A nejvetsi borci jsou tady ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

  • „K2 pro mě byla jen jakousi metaforou Klářina vnitřního cíle. Film je o křehkém hledání rovnováhy mezi povinnostmi, těžce vysvětlitelnou touhou zdolat nezdolatelné a o potřebě vymezit se vůči společenským očekáváním,” přibližuje režisérka Jana Počtová. (SONY_)
  • Podle slov režisérky Jany Počtové se pracovalo s více než 100 hodinami materiálu a jeho stříhání trvalo asi měsíc. (Dr.Ummer)

Reklama

Reklama