Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will Smith hraje s Genem Hackmanem ve strhujícím a napínavém thrilleru, kde se neustálá akce snoubí s nejvyspělejší technologií. Robert Clayton Dean je úspěšný washingtonský právník, u něhož - bez jeho vědomí – skončí video, které spojuje vysokého úředníka všemocné National Security Agency s politickou vraždou. Smrtonosná skupina dokonale vycvičených agentů NSA proti němu vede neúprosné tažení za použití té nejmodernější techniky, jehož cílem je Deana zdiskreditovat a získat zpět usvědčující důkazy. Členkou impozantního hvězdného obsazení je i Regina Kingová. Připravte se na ještě větší příval akce, zatímco Dean zoufale závodí s časem, aby získal zpět svůj kdysi normální život. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (618)

lamps 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazený a zrežírovaný thriller o muži, který se octl v nesprávný čas na nesprávném místě a stává se štvanou zvěří. Strhující tempo snímku nepovoluje ani na okamžik a i zdánlivě nevinné, ovšem bedlivě sledované a odposlouchávané dialogy se stávají zajímavým a napínavým prvkem příběhu. Ke všemu pak ještě nápadité honičky, přestřelky a výborné vyústění dělají z Enemy of the State jeden z vůbec nejlepších akčních filmů 90. let. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrý špiónský drama, který mi dost připomíná starší snímek s Robertem Redfordem Tři dny Kondora a kdyby tam gene Hackman neříkal, jak se stalo, že se musel začít schovávat a nebylo tam zmíněný jeho jméno, klidně by to mohlo být i považovaný za volné pokračování. Protože proč by Hackman nemohl být Redford po dvaceti letech? (a odhlédněme od tělesné podoby). Protože něco podobného by se klidně s Redfordem stát mohlo. Paranoidní, inteligentní, světaznalý, bez kouska normálního života a bez rodiny. Přesto ale tu je pár drobností, kteeré jsou divné a dobrý divákův pocit z filmu trošku ničí, hlavně tedy ten konec. Konec přesně ve stylu Hollywoodu, kterej bych se nedivil, kdyby si dali patentovat. No a pár výhrad bych měl i k "tajným" agentům té zlé strany. Proč proboha všichni vypadají jak pankáči? Vždyť takovýhle ksichty ještě s takovýma účesama by se hned staly středem pozornosti?! Zajímalo by mě, jestli když do telefonu řeknu Alláh, bomba, prezident Bush, elektrárna Dukovany, antrax a pár dalších, jestli po mně vyjedou. Ale radši to zkoušet nebudu :D ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je skvělá. Zápletka s předáním videonahrávky byla geniální i prvotní šoky Deana z událostí, které se díky tomu kolem něj roztočily. Smith mi v roli velmi dobře sednul. Jakmile však s Hackmanem přebere z defenzivní role iniciativu a začne skórovat, už to nebylo tak skvělé. Vždy jsem byl háklivý na tykové ty počítačové experty co kliknou a všechno mají v kompu... Takové to když na požadavek šéfa (poté co sledovaný vejde do budovy) si externí kameru přepnou na 3d budovu a přesně vidé kudy jde, ve kterém je patře atd... Nepochybuji o tom, že s dnešními technologiemi lze o člověku zjistit ze záznamů z banky, IP adresy, tel. hovorů, lékaře, zubaře, zdravotního pojištění atd prakticky vše...Věřím i tomu, že lze někoho detailně sledovat díky zaměřenému satelitu....Ale tady se to krapet přehánělo. No a po převzetí iniciativy Smith udělá z celé sledovací a technikou vybavené party, která se celou dobu chová profesionálně partu debilů.. proč ten zvrat? Zablokování karet Voighta, štěnice u něj doma.... Zbytečné a je to škoda. U Voighta ani nechápu proč stál kousek od vraždy... Být takto vlivná osoba, nechám nějkoho zlikvidovat bez toho, že bych stále v parku 2 metry od něj a riskoval diváky... Mafiánský závěr mi přišel jak od Tarantina a k nabušenému thriller-špionážnímu žačátku mi vůbec nesedl.. Takže, začátek za 5, konec za 3. Dávám čtyři štěnice, ale je to s utrženými drátky... * * * * ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Rád bych dal plný počet hvězdiček a připojil se tak k většině svých oblíbených uživatelů, avšak zůstanu těsně pod vrcholem. Takto zaměřené thrillery mě v poslední době nedokáží výrazně naplnit, takže největší radost mi udělalo pouze nadprůměrné provedení a hvězdné herecké obsazení s adekvátními výkony. Děj sice nebyl špatný, ale nedokázal mě patřičně vtáhnout, resp. přikovat do sedačky. Celkově vzato se jedná o vynikající počin, jenž si svá červená čísla zaslouží. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Trevor Rabin a Harry Gregson-Williams: 1. Main Titles [2:00] ,2. Enemy of the State Main Theme [2:55] ,3. Brill's Theme [3:28] ,4. The Ferry [1:16] ,5. Hotel Chase Part 2 [3:45] ,6. Zavitz Chase Part 1 [2:02] ,7. NSA Research [2:35] ,8. Brill and Dean Meet [4:13] ,9. Free Ferry [0:37] ,10. Nanny Drive [1:32] 11. Final Confrontation [8:43] ,12. Coal Yard Part 1 [3:42] ,13. Face to Face [3:09] ,14. The Tunnel Part 1 [1:57] ,15. Coal Yard Part 2 [4:53] ,16. Rachel's Found Dead [5:18] ,17. Wish You Were Here [1:59 ()

Galerie (30)

Zajímavosti (21)

  • Film s rozpočtem 90 milionů amerických dolarů si za první víkend připsal 20 milionů. V polovině dubna roku 1999 pak měl film na kontě výdělek 111 milionů amerických dolarů. (Sony1994)
  • Film hned několikrát odkazuje na snímek Rozhovor (1974), ve kterém si Gene Hackman (Brill) zahrál velice podobnou roli – některé zdroje dokonce označují Nepřítele státu za nepřímé pokračování. (Sony1994)
  • Natáčelo se od 5. listopadu 1997 do 6. dubna 1998 v Kalifornii, D.C. a Marylandu. (Varan)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

R.I.P. Tony Scott (1944 – 2012)

20.08.2012

V neděli 19. srpna zhruba ve 12:30 režisér Tony Scott „bez zaváhání“ skočil z mostu Vincenta Thomase v San Pedru. Skok byl smrtelný. V Scottově kanceláři byl posléze nalezen dopis na rozloučenou,… (více)

Reklama

Reklama