Reklama

Reklama

Poslední výstřel

  • USA The Marksman (více)
Trailer 1

Bývalý odstřelovač americké námořní pěchoty a veterán války ve Vietnamu Jim Hanson, žije poblíž arizonsko-mexické hranice se svým psem Jacksonem. Je vdovec, žena mu zemřela nedávno a on se s tím ještě nedokázal vyrovnat. Stará se o svůj ranč, který je v dluzích a který chce banka prodat v aukci. Když zjistí, že hranici překročili nelegální migranti, nahlásí to pohraniční hlídce Spojených států, u které pracuje jeho nevlastní dcera Sarah. Jim opět projíždí kolem hranice a narazí na Rosu a jejího syna Miguela, Mexičany prchající před mexickou mafií − drogovým kartelem. Když volá pohraniční hlídku, přiblíží se muži z gangu vedení Mauriciem a dochází k přestřelce, při které Hanson zastřelí Mauriciova bratra. I Rosa je smrtelně zraněna. Před smrtí dá Hansonovi adresu své rodiny v Chicagu a pytel peněz, který zřejmě patří kartelu. Prosí ho, aby tam Miguela odvezl a peníze prý si může nechat. Hanson to umírající neochotně slíbí. Když se objeví pohraniční hlídka, Miguela si odveze. Jeden z členů kartelu přichází na policii a tvrdí, že je Miguelův příbuzný. Hanson zatím přemýšlí, co s dítětem bude, a rozhodne se, že splní slib, který dal jeho matce… (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (153)

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Vlivem dějové šablony je snímek nemálo podobný filmu ´Dokonalý svět´ (1993). Road movie staršího muže a chlapce někým pronásledovanými. Příběh jako takový už má samozřejmě jiný koncept. Snímek se drží naprostého minimalismu, takže je po dějové stránce použito jen to nejnutnější. Značně jednoduchý děj, odlehlá místa a málo postav. Námět imigrace Mexičanů na americkou půdu je filmaři přitahován po desetiletí a i když nelze nic nového vymyslet, stále se o tom sem tam nějaký snímek objeví. A tento je jeden z nich. Není to ani tak vyloženě akční film jako spíše thrillerové drama, což svědčí především hlavní postavě, kterou si s chutí zahrál Liam Neeson. Charakter je tak přirozenější a lidštější. Co ho vede ochraňovat ilegálního imigrantského chlapce a snažit se ho dopravit do Chicaga za příbuznými, když vlivem toho sám přijde o všechno? Pocit viny? Tak či onak, snímek v sobě ukrývá také určitým moralizační aspekt. Ilegální imigrace by se měla potlačovat, ale musí být u toho zároveň také lidskost a určitý druh porozumění. Svým způsobem vznikl něco jako neo-western, mající v zájmu věci patřičné předpoklady. Jak je divák pojme už záleží na něm. P.S. Takový námět měl Sylvester Stallone použít ve snímku ´Rambo: Poslední krev´ (2019) a to samozřejmě ve větší akční zběsilosti. Vyzněl by daleko lépe. ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Koukám dvorní producent Clintona Eastwooda, vyměnil osvědčeného koně o 22 let mladší model. Díky tomu dává smysl “old schoolovský” styl i “Eastwoodovské” tempo celého filmu. Bohužel s tím se i veze ruku v ruce hromada “povinných” iritujících kopanců, které mě vždycky na podobných filmech štvaly (př. jak jedna kulka ušetřená na začátku, na konci stejně najde svůj cíl… jen je mezitím příčinou všeho špatného co se všem okolo stane…, klidně tam nechá zabavení zbraně… roztržité dítko upustí mapu na zem a náhle ho postihne slepota = nevšimne si… a na motely mají asi radar?). Fakt to nesnáším. A táhne se to celý film. Pozn.: Osobně potěšila přítomnost štítonošky z Vikingů a to, že se v motelu dívali na Pověste je výš :). ()

Reklama

Ivo 

všechny recenze uživatele

Liam se asi právě na TV dokoukal na Ramba 5, sundal si brýle a papuče, vyškrabal se z houpacího křesla a chraptivým hlasem zvolal - to chci takyy! Pan produkční nelenil, také s heknutím vyskočil z křesla, no a scénářík byl hotový co by dup. Mexické kartelové zombies, opuštěnou farmu v prérii (i u Chicaga)  a vysloužilého bareta necháme (říkal pan produkční), ale pro změnu uděláme z holčičky chlapečka, přidáme motiv road movie na route 66 (to prý letí), skvělá bude i spřízněná navoskovaná blondýna jakože v uniformě a Don Padouch si raději srdce vyřízne sám někde za dveřmi, ať to zase není moc explicitní (říkal pan produkční). A neboj, Liame, budeš tam jen řídit, tvářit se, vyčerpaně povídat (hlásek máš pořád ještě pěkný) a občas vystřelíš z kulovnice s dalekohledem ať se moc nezadýcháš, žádné velké akce. No a je to. A ten konec - už nám holt nezbyly prachy na rambovské houpací křeslo při západu slunce (a dojemné rozpomínání na Taken a tak), tak jsme to museli nečekaně useknout v tramvaji s kečupem na břichu. Ale neboj, zase něco brzy vymyslíme. Místo prérie třeba pro změnu polární kruh, může být ? (vlak a letadlo už jsme měli) ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Neesonovi tie vrásky naviac pristanú. Nejako sa tej nálepky akčnej hviezdy za posledných 10-20 rokov nevie zbaviť, ale mne to nevadí. Že sme podobných filmov videli mraky? Zase nevadí, Neesona mám rád. Pre filmy , ktoré sa odohrávajú v blízkosti mexických hraníc mám slabosť. Mám rád ten kontrast bohatstvo-chudoba, téma drog či imigrantov, celkovo to americko-mexické trenie. Moc akčných scén tu nie je, ale ak sú, tak je akcia v pohode. Niečo veľmi podobné tu nedávno predviedol Clint Eastwood s Cry machom, ale tiež to nevydalo na viac ako priemer. Ani Marksman Oskara nikdy nedostane, ale na príjemný večer mi to stačilo. 60%. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Taken meets Logan with Rambo 5. The Marksman je spíše taková Eastwoodovka, než akčňák po vzoru Taken a tak nemá pro akční fandy co nabídnout a v tomhle směru i trochu nemastný neslaný poslední Rambo vyhrává. Bohužel ani v rovině dramatu o seznamování dvou odlišných lidí moc nefunguje, takže nepotěší ani fandy Clinta Eastwooda. A ve výsledku vlastně nepotěší nikoho, protože se zde nic neděje a postavy nemají čím zaujmout. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (4)

  • Filmovalo sa v amerických štátoch Ohio a Nové Mexiko. (MikaelSVK)
  • Před příjezdem do Chicaga Jim (Liam Neeson) nakupuje na čerpací stanici a z pultu vytáhne láhev rumu Kraken. Je to odkaz na jeho slavnou repliku v roli Dia ve filmu Souboj Titánů (2010): „Vypusťte Krakena!“ (DJMaroko)
  • Keď Jim (Liam Neeson) telefonuje so Sarah (Katheryn Winnick), tá mu hovorí o členovi kartelu, ktorý po ňom ide. V súvislosti s tým mu povie: "Nájde ťa a zabije ťa." Je to pocta slávnej Neesonovej replike na adresu únoscov jeho dcéry vo filme 96 hodín (2008). (m.a.t.o.)

Související novinky

Liam Neeson odchází do akčního důchodu

Liam Neeson odchází do akčního důchodu

18.01.2021

Herec Liam Neeson (96 hodin, Schindlerův seznam) minulý týden oznámil, že se nadobro loučí s akčními rolemi. 68letý herec má před sebou údajně ještě asi dva akční snímky, a posléze si prý hodlá dát… (více)

Reklama

Reklama