Reklama

Reklama

Rabbits

Drama / Mysteriózní / Horor / Komedie / Fantasy
USA, 2002, 50 min

Obsahy(1)

Film RABBITS natočil kultový režisér David Lynch. Ukazuje nám niekoľko na prvý pohľad bezpríbehových epizód zo života rodiny králikov. Odohráva sa bez jediného strihu, v jednej izbe, pomocou statickej kamery. Králici medzi sebou hovoria, ale ich dialógy sa zdajú nezmyselné. Do toho sa ozýva dlhý potlesk a smiech ako z klasických sitcomov. Lynch tento film postavil na zvláštnych surrealistických a hororových víziách, ktoré si každý môže vysvetliť po svojom. (Avathar)

(více)

Recenze (152)

H34D 

všechny recenze uživatele

Převrácení sitcomu naruby - tři králičí postavy mezi sebou vedou nesouvislé, útržkové dialogy a v těch nejpodivnějších, nebo naopak nejméně výjimečných pasážích jsou doplňováni studiovým smíchem. Hudba je vynikající a atmosféra, pokud se nerušeně díváte v temné místnosti, také. Lynch vede s divákem dialektický "rozhovor", vybízí ho k zamyšlení, nutí ho skládat si dialogy ve správném pořadí a předkládá mu hádanky v podobě monologů k rozluštění. Jenže problém je jednak v tom, že zapamatovat si v průběhu všechny věty, aby se člověk jen pokusil o rozlousknutí, je skutečně nemožné, na to jsou Rabbits příliš dlouzí a i když si dialogy pročtete dodatečně, smyslu či pointy se stejně nedočkáte. Rabbits jsou klasickou exhibicionistickou Lynchovinou, bez smysluplné výpovědi, ale se slušným prožitkem v průbehu. 6/10 ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Pri Rabbits prvý raz váham, či dať vôbec nejaké hodnotenie. 8 epizód zo života rodinky králikov natočených tak, že každá je točená bez jediného strihu v jednom prostredí. Na pozadí počuť temné dunenie a občas vlakovú sirénu. Lynch vytvára mimoriadne zneisťujúcu atmosféru i podivnými dialógmi, ktoré sú poriadne "od veci" . Každý králik totiž tliape o svojom, i keď časom divák zistí, že si vlastne odpovedajú na otázky, ktoré boli v pár replikách dozadu. A úplne najväčšia haluz je divácky smiech v štýle amerických sitcomov. Žeby Lynch chcel poukázať na zbytočnosť týchto dielok ? Neviem nesedí mi to naňho. Dávam 9/10 ale berte s rezervou, lebo toto je dosť ťažko stráviteľný experiment. ()

Reklama

kobejn 

všechny recenze uživatele

naprostej úlet, ve kterym už nemůže smysl vidět ani Mr.Lynch (natož ostatní)....pokud bych to hodnotil jako doklad jeho teze o tom, že "proč hledat smysl ve filmech, když už se lidi dávno smířili s tím, že ho nemá ani život" pak bych musel dát 5, protože je to prostě jen nesmysl...dříve ale své "nesmysly" točil o mnoho zajímavěji a nikdy nedával tak okatě najevo, že mu vlastně o nic nejde, jen o navození určité atmosféry...tady už se nesnaží ani zastírat, že mu o nic nejde a obvyklá "lynchovská" atmosféra tu funguje jako manýra a parodie sebe sama... ()

MrMysterious 

všechny recenze uživatele

Pustite si to 3x po sebe a garantujem vám že vaše psychické zdravie nezostane bez ujmi. Dokonalá atmosféra, pocit úzkosti sálajúci z každého rohu miestnosti a každého slova deprimovaného králika. Surová ukážka všednosti nás (mňa určite) núti uvažovať o podstate a zmysle života v zajatí každodenného stereotypu. Život ktorý sme chceli sa čoskoro zmení na bezduché odriekanie rovnakých fráz a viet, naše vnútro hnije s neustále opakujúcimi sa dňami. Napriek tomu čakáme.... Prežívame.... A dúfame ()

Aquarius 

všechny recenze uživatele

Myslel som že Lynch ma po tých rokoch už nedokáže ničím skutočne prekvapiť. Mýlil som sa. RABBITS sú aspoň pre mňa jeho najdrsnejšie dielko. Predvádza niečo, čo by sa dalo nazvať surreálnym minimalistickým "sitcomom" skríženým s absurdnou drámou toho najhrubšieho zrna. Scenár asi neexistoval žiadny a dialógy musel vymýšľať chvílu pred natáčaním (alebo vznikali až pri postsynchrónoch a herci len afektovali). Vizuálne spracovanie je excelentné, dokonca aj kamera občas poteší milovníkov skvelých rozostrovačiek (ktoré ma tak zaujali v MULHOLLAND DR.), David by si ich mal dať patentovať. Zhrnutie: Lynch sa trochu vrátil ku koreňom a to je dobre. Jeden z jeho najlepších výtvorov, imho znepokojujúcenšie než ERASERHEAD. (btw. toto je len predbežné narýchlo spíchnuté hodnotenie ktoré som napísal ihneď po zhliadnutí asi štyroch epizód na jeden záťah, teda, nevidel som ešte všetko a je možne že dojde k mnohým úpravám, ostaňte naladení). ()

Galerie (1)

Zajímavosti (4)

  • Celý film je snímaný statickou kamerou, okrem jedného záberu na zvoniaci telefón. (ČSFD)
  • Miestnosť, v ktorej sa celý dej filmu odohráva, vznikla rozložením provizórneho štúdia na kopci za Lynchovým obydlím. (ČSFD)
  • Psychologové na Univerzitě Britské Kolumbie používají Rabbits jako spouštěč existenciální krize u jejich výzkumných subjektů. (Mitin)

Reklama

Reklama