Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blízká budoucnost. Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) je každou noc pronásledován snem, ve kterém se ocitá na Marsu. Během návštěvy virtuální cestovní kanceláře zjistí, že mu byly nedávno vymazány vzpomínky a ve skutečnosti byl zcela jiným člověkem. Jeho procitnutí z něj náhle dělá cíl všech jeho bývalých spojenců i nepřátel... (Bontonfilm)

(více)

Zajímavosti (88)

  • Vic Armstrong na filmu pracoval jako režisér druhého natáčecího štábu. Spolu s Joelem Kramerem dělal i koordinátora kaskadérů. (Rominator)
  • Jesse V. Johnson pracoval na filmu jako kaskadér. Jedná se o první film, kde zastával tuto pozici. V závěrečných titulcích je uvedený pod jménem Jess Johnson. (Rominator)
  • Snímek stál přes 50 milionů amerických dolarů, čímž se ve své době stal druhým nejdražším filmem – hned po Rambovi 3 (1988). (asdfasdf)
  • Štáb tvořilo více než 500 lidí. Kvůli natáčení bylo vybudováno 45 kulis, které zabíraly plochu osmi filmových ateliérů po dobu šesti měsíců. (asdfasdf)
  • Natáčelo se ve studiích Churubusco v Mexico City. (asdfasdf)
  • Film se během prvního víkendu dostal na první místo návštěvnosti a za první tři dny vydělal 28 milionů amerických dolarů. Do konce roku v USA pak 120 milionů dolarů. (asdfasdf)
  • Při jedné akční scéně vznikl problém, protože podle scénáře měl Arnold Schwarzenegger (Quaid) popadnout za krk Sharon Stone (Lori), která ale začala šílet a křičet: „Nesahej na mě!“ Nejdřív si Schwarzenegger myslel, že se jenom bojí, a proto ji začal uklidňovat, ale později zjistili, že Stone měla jako malá úraz krční páteře, a proto tak vyváděla. (asdfasdf)
  • Natočení scény po příletu na Mars, kdy vidíme Quaida (Arnold Schwarzenegger) v okně vlaku, zatímco se kamera vzdaluje a zabírá povrch planety, nebylo technicky ani finančně možné. Záběr byl natočen pomocí maket a obraz cestujících zároveň promítnut malou kamerou zevnitř modelu na okno jedoucího vlaku. (kenny.h)
  • Výkonný producent Andrew G. Vajna v souvislosti s Paulem Verhoevenem pronesl: "Když jsme film natáčeli, pohádal jsem se s ním ohledně jedné scény a on chtěl odejít domů, tak jsem ho musel zavřít do pokoje. Do rána se uklidnil a parádně film dokončil. Půl roku poté byl u mě na večeři a poděkoval mi za to, že jsem se k němu zachoval v ten den takhle tvrdě, protože z toho pochopil, co vlastně chci." (Courtemanche)
  • Arnold Schwarzenegger (Quaid) považoval původní trailer za špatný a zkreslující, protože podle něj dostatečně nezachycoval výpravnost a podivnost filmu. Společnost TriStar Pictures prostě nevěděla, co si s filmem počít. Schwarzenegger si to vyříkal s producenty a přiměl je, aby se nejdřív podívali na film a pak na trailer. Studio poté nechalo vytvořit nový trailer a novou reklamní kampaň. (-bad-mad-wolf-)
  • Total Recall je první film, kde byl v rámci vize budoucnosti použit tělesný skener lidí na letišti. Ve skutečnosti byl tělesný skener lidí na letišti použit až v roce 2009. (TommyDiamond)
  • Ve filmu byly použity pistole Claridge Hi-Tec, samopaly Calico M950, Micro UZI a MAC 11 a dále útočná puška Ruger-Mini 14 AC556 s plastovou konverzí. (JohnSmith)
  • Všichni členové štábu během natáčení onemocněli otravou z jídla, s výjimkou Arnolda Schwarzeneggera a producenta Ronalda Shusetta. Schwarzenegger si vždy nechával dodávat jídlo z USA. Bylo to proto, že o tři roky dříve onemocněl kvůli pití vody z kohoutku v Mexiku během natáčení filmu Predátor (1987). Co se týče Shusetta, ten dodržoval extrémní zdravotní opatření, například si čistil zuby pouze převařenou nebo balenou vodou a trval na tom, aby si každý týden nechal píchnout injekci vitaminu B12. Štáb se kvůli tomu Shusettovi dokonce posmíval, dokud všichni neonemocněli. (Beer Ceps)
  • Honička na eskalátorech byla natočena ve stanici metra Mexico City "Chabacano". Štáb na něm pouze vyměnil cedule s názvy stanic a směrové značení v angličtině. (Beer Ceps)
  • Arnold Schwarzenegger (Quaid) utrpěl během natáčení několik zranění. První bylo při natáčení scény, kdy měl rozbít okno ve vlaku, což mělo být uděláno tak, že exploze rozbije sklo těsně předtím, než ho Quaid rozbije. To se ale nestalo, a tak Schwarzenegger prorazil okno skutečně a pořezal se. Druhý úraz se stal během rvačky v Hiltonu na Marsu, kdy si Schwarzenegger zlomil prst na pravé ruce. (Beer Ceps)
  • Jedná se o jeden z posledních velkých hollywoodských trháků, který ve velkém měřítku využíval miniaturní modely namísto digitálních efektů. Byl to také jeden z prvních velkých hollywoodských trháků, který použil počítačové triky. Software, který měl naanimovat scénu, kdy postavy prochází rentgenem, nicméně nefungoval. Animátorům tak nezbylo nic jiného, než animaci vytvořit ručně. (Beer Ceps)

Související novinky

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

7. ročník sci-fi festivalu Future Gate je tu

22.01.2020

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate divákům přinese řadu nových oceňovaných snímků (Malý Joe, Vivárium, H0use), které budou soutěžit o hlavní cenu festivalu, ale i nesmrtelné… (více)

Paul Verhoeven točí lesbický thriller

Paul Verhoeven točí lesbický thriller

08.08.2018

Režisér Paul Verhoeven (RoboCop, Hvězdná pěchota) se do paměti filmových fandů nadosmrti zapsal jako autor kultovních pecek Total Recall s Arnoldem Schwarzeneggerem či erotického thrilleru Základní… (více)

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

Vin Diesel si zahraje Bloodshota

09.03.2018

O comicsovém nakladatelství Valiant Entertainment jste možná nikdy neslyšeli. Podobně jako Marvel a DC ale má svůj propojený vesmír s tisícovkami postav, který se teď převádí na velké plátno.… (více)

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

Remake Hvězdné pěchoty upustí od satiry

06.01.2014

Paul Verhoeven dal světu trojici výjimečných akčňáků – Total Recall, RoboCopa a Hvězdnou pěchotu -, které díky kombinaci satirického nadhledu a brutální akce těžko někdy upadnou v zapomnění. Bohužel… (více)

Reklama

Reklama