Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (112)

bourec 

všechny recenze uživatele

Válečný filmy jsou až někde v pozadí mojí žánrový oblíbenosti. Šeldu jsem si pustil , protože to má vynikající hodnocení, a s nizozemskýma filmama se až tak často nesetkávám. Vypadá to docela nákladně. Příběh to má taky slušnej, což je v případě válečňáků super, protože většinou to bejvá jen bezduchý střílení. Celkově mě to ale nijak moc nezaujalo. 50%. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Osudy tří na první pohled nesouvisejících hrdinů se odehrávají uvnitř a kolem celkem neznámého válečného konfliktu. Očekávání jsem neměl nijak veliká, ale rozhodně jsem se na film těšil a ve výsledku si asi nemůžu na něco stěžovat. Je asi škoda, že se tvůrcům nepovedlo až tak citově propojit diváka s hrdiny (nejlépe se to asi povedlo u nadšeného holandského wehrmachťáka), taky je zde pár hlušších míst, jejichž místo si zasloužilo zaplnit akcí. Akce, kterou jsme dostali, ale nemá chybu - je správně surová a válečná atmosféra z ní přímo srší, kamera se vážně povedla. Po dlouhé době jsem navíc narazil na Feltona, potěšilo. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Technicky a vizuálně se jedná o vyšší válečný standard, ale dějově je to plytké a nudné. Podíl na tom mají i nezajímavé postavy zahrané nevýraznými herci. Závěrečná bitva, která asi měla být vrcholem, se de facto omezila na dobývání zákopu a ani v tomto ohledu nijak nenadchla. V konkurenci válečných filmů za posledních dejme tomu deset let tohle nemá šanci. 35% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Plne súhlasím s Trevorom. Bojové scény ja síce nemusím, ale tento nenápadný film ponúka naozaj dobrý zážitok a príbehy v pozadí a tým sa stáva naozaj jedným z najlepších kúskov na Netflixe. Aj mne sa páčila tá ukážka, že na oboch stranách sa našli ľudia takí, aj onakí. Prisluhovači systému a ľudia, ktorým sa to vyslovene bridilo, lenže nátlak a doba nepustí. Som rád, že sa tu dal priestor zabudnutej udalosti, ktorá mala na priebeh vojny ale veľký vplyv. Prináša zároveň nádej, že sa o druhej svetovej vojne nemusí točiť stále to isté. Tých osudov a príbehov bolo tak veľa, že je z čoho vyberať. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Jedna epizoda druhé světové války v jednom z nejdražších nizozemských filmů s linkmi anglického pilota, úřednice nizozemského městečka a jednoho nizozemského esesáka, které se protnou během 127 minut. Možná, že začátek je slabší, ale pak se rozjede napínavá, výpravná podívaná s několika výbornými bojovými scénami, přičemž ta na mostě má špičkové hollywoodské parametry se vším všudy. Témata vylodění spojenců, nizozemský odboj evokují filmy Zachraňte vojína Ryana (1998) a Černá kniha (2006) ,ale tohle mi sedlo snad víc. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Žádný z pilotů kluzáků nemá odznak Pilotní křídla, přestože jsou kvalifikovaní piloti. (Johnny.ARN)
  • Tento film se zaměřuje na bitvu o Sloedam na východě Walcherenu. Bitva o Walcheren se odehrála ještě na dvou frontách na jihu a západě, kde došlo k obojživelnému vylodění. (Johnny.ARN)
  • Výroba filmu byla dokončena těsně předtím, než vstoupila v platnost druhá výluka kvůli pandemii covid-19 v roce 2020. Film byl původně naplánován na prosinec 2020 ve snaze zvýšit klesající výsledky nizozemských pokladen, ale opětovný nárůst počtu pacientů s covid-19 si vynutil uzavření kin v den plánované premiéry filmu. Producenti museli premiéru odložit na květen 2021. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama