Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (112)

korok 

všechny recenze uživatele

Tak toto je, dle mého názoru, velkolepý válečný film, jako z hollywoodské dílny nejvyššího kalibru a ono to je přitom v koprodukci Nizozemska, Belgie a Litvy. Nepříjemná válečná atmosféra i s doprovodnou hudbou, by se dala krájet. Místy velmi depresivní film zobrazující zvěrstva války a to jak válka dělá z lidí bezcitné svině. Omlouvám se, tomuto ušlechtilému domácímu zvířeti. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Na to, že je to evropský film, to vypadá vlastně docela fajn. Ale bohužel se tu místy uhýbá takové televizní filmovosti na úkor realističnosti. Budete si říkat "proč tam leze?", "proč se neschová?", "proč mu to říká!" Postavy s tajnými dokumenty v kabelce chodí sem a tam přes checkpointy, paragáni v nepřátelském území přes noc chlastají a zapalují ohně, nikdo nestaví hlídky a Američan, který se dostane ke kanadské jednotce, vyfasuje jejich uniformu. Nechci být zlej, ale libovolné dva díly Band of Brothers o válce řeknou víc než tohle. ()

Reklama

petikacka 

všechny recenze uživatele

Pro opravdové milovníky a znalce válečných filmů (ke kterým se s prominutím řadím i já) je toto opravdu slaboulinký odvar. Ačkoliv je tahle bitva pro mě naprosto neznámá, tak můžu zodpovědně říct, že to bylo natočeno naprosto diletantsky (sorry jako) a z totálně příšerným hereckým obsazením, které společně s dějem, v člověku nebylo schopno vyvolat jakékoliv emoce. Netvrdím, že každý válečný film musí být blockbuster, ale silné válečné drama se dá natočit i bez opulentních válečných scén s daleko silnějším dosahem ( viz ...a jitra jsou zde tichá). Nic jsem nečekala a taky jsem nic nedostala. Za mě 45% ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že taková ta 4 hvězdičková klasika... Něco tomu chybí, ale je to hodně promáknutej film. Podobnej je poměrně málo. Film o tak trochu jiným vylodění než sme zvyklý... Jeden podobnej sem nedávno viděl, taky to bylo od těch seveřanů. A víš jakej je rozdíl mezi severským a americkým válečným filmem? V tom americkým se víc střílí (většinou). Tady se taky párkrát vystřelilo, ale jen na začátku a pak na konci. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Jedna epizoda druhé světové války v jednom z nejdražších nizozemských filmů s linkmi anglického pilota, úřednice nizozemského městečka a jednoho nizozemského esesáka, které se protnou během 127 minut. Možná, že začátek je slabší, ale pak se rozjede napínavá, výpravná podívaná s několika výbornými bojovými scénami, přičemž ta na mostě má špičkové hollywoodské parametry se vším všudy. Témata vylodění spojenců, nizozemský odboj evokují filmy Zachraňte vojína Ryana (1998) a Černá kniha (2006) ,ale tohle mi sedlo snad víc. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Zvukový design filmu byl rozsáhlý: průměrný holandský celovečerní film té doby obsahoval asi 500–600 samostatných zvukových stop, zatímco tento film jich má více než 1 700. Některé zvuky obstaral Charles Maynes, který byl střihačem zvukových efektů u filmu Hvězdná pěchota (1997) a zvukovým designérem u filmu Dopisy z Iwo Jimy (2006). Zvuk ruského tanku T-34 musel být také zakoupen, protože existovala pouze jedna jeho dobrá nahrávka. (Johnny.ARN)
  • Německý důstojník při proslovu ke svým mužům před bitvou mluví o „Hitlerově redutě“. Měl říci „Vůdcova reduta“ nebo „Reduta našeho vůdce“. Použít jednoduše jméno Hitler by bylo pro fanatické vojáky odhodlané bojovat zcela neuctivé a nemyslitelné. (Johnny.ARN)
  • V čase 01:35:00, při útoku kanadské pěchoty přes hráz, je vidět, jak němečtí vojáci zakládají nábojový pás do kulometu MG 42, ten se však vkládá z levé strany, nikoliv z pravé jak je uvedeno ve filmu. Takto by zbraň nestřílela. (SsgtJira)

Reklama

Reklama