Reklama

Reklama

Říjen 1957. „To" se probouzí a městečko Derry ve státě Maine už nikdy nebude jako dřív. Stephen King vdechl život ztělesnění veškerých dětských fóbií a obav a vystavil sedm dětí zlovolné síle, která na sebe bere nejrůznější podoby včetně klaunské tváře. Děsivý klaun (Tim Curry) žije v městské kanalizaci, odkud se vydává lovit a zabíjet. O mnoho let později se ti, kdo přežili, jako dospělí vrací skoncovat s další vlnou jeho bezuzdného vraždění – už jednou provždy. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (529)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak vzhledem k novému zpracování které zrovna přišlo do kin jsem se rozhodl zopakovat si tento originál a pořád je to master piece vymykající se z tvorby režiséra který má na kontě sračkovní Halloween 3. Každopádně nemilosrdný psycho s dokonalým Timem Currym perfektní první dětskou polovinou a velice slušnou druhou, pravda až na finále s mizerným pavoukem za to hvězda dolů, ale pořád je to tv film, tak co už. Jinak famózně gradovaná atmosféra, nečekaný lekačky(mrkající fotka) úžasně vedení dětští herci, skvělá hudba a odporný klaun coby ztělesnění všech vašich hrůz a absolutního zla. Nechcete balónek? nechcete, nechcete? 90% ()

k212 

všechny recenze uživatele

Zastávám názor, že To je nejlepší z románů hororové části Kingovy tvorby (sumarizuje v něm vše, co je pro něj typické, navíc na slušné stránkové tonáži). Televizní zpracování má řadu nedostatků a chyb, dějových i logických o hereckých radši nemluvě. Ale je celkem pochopitelné, že tolik vedlejších dějových linií románu nenacpete do 3 hodin. Odprostím-li se od faktu, že jsem četla předlohu - má To docela slušnou děsivou atmosféru a dobrého hlavního záporáka. V rámci televizních snímků 60%. V globále ne víc než 40%. ()

Reklama

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Pennywise – the Dancing Clown. Jak se nám naše dětské strachy vysmívají i v dospělosti, převlečené za "kreténského klauna" z kanálu, a s vrčením na nás vycení zuby ze zrcadla třeba ráno při holení. Svého času jsem si tuhle dětsky nevinnou, civilní hrůzu pustil několikrát. A při sledování filmu za mnou v obýváku ze skříně vykukoval můj vlastní klaun a s úlisným úsměvem mi nabízel pestrobarevné balónky... To jsem se hned vystrašeně chytil za ušní lalůček a přeříkával si ten skautský slib z dětství (kecám, já chodil do Pionýra). Bohužel mě ale vždy při prožívání příběhu děsně naštval ten pitomý boj s ještě pitomějším pavoukem v závěru (ne, knížku od Kinga jsem nečetl, napravím). No jo, no. Nakonec však všichni navždy zvítězili nad hrůzou, ukrytou v zásvitech svých vlastních myslí? Pche, to bych chtěl vidět, jak porazili své dětské strachy! Leda tak prd. Například já sám teď jdu otevřít opatrně skříň a...       BALÓNEK ! ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Od doby, kdy jsem ještě jako malá dívka TO prvně viděla, uplynula již pěkná řádka let. Mezitím jsem také přečetla literární předlohu Stephena Kinga. Tlustou knihu o tisíci stránkách, kterou považuji za jakousi "Bibli zla." Pro mě se jedná o téměř nadpozemské mistrovské dílo a jeden z nejlepších hororů, jaké kdy kdo vůbec vytvořil. Kingova představivost je fascinující, děsivá, nekonečná a nepopsatelná. Po letech dávali To v TV, takže jsem jej zhruba po více jak deseti letech kompletně celé zhlédla. Jakkoli je film pro spoustu fanoušků možná slabým přepisem jedinečného díla, i přes znatelné nedostatky je zde celá řada věcí, kvůli kterým na něj nedám dopustit. Především je zde Tim Curry. Jeho kreace "Pennywise, the Dancing Clown" je naprosto dokonalá, originální a děsivá, stejně jako zábavná. Pennywise nepostrádá smysl pro humor a tak dokáže vzbuzovat hrůzu, stejně jako úsměv na tváři. Dále tu máme výborné obsazení, jak dospělých, tak především dětských rolí. Už teď si nedokážu představit, že by Billa "Koktu" Denbrougha, Richieho "Beep, Beep!" Toziera, Bena Hanscoma, Eddieho Kaspbraka, Stanley Urise, Mike Hanlona a Beverly Marsh ztvárnil, zejména v dětských "verzích", někdo jiný. Jonathan Brandis patřil mezi ty mladé talenty, které zahubil mocný Hollywood. Dalším silným prvkem je "pouťová" hudba. Scéna, v níž Beverly navštíví svůj rodný dům a setkává se s paní "Kershovou" mě spolehlivě děsí ještě dnes a moment, kdy se "To" promění ani po letech nedokážu sledovat. Kdo ještě nezná a neviděl, mohl by být slušně vyděšen:) Masky vyzní ve filmu spíše lacině, než děsivě. Rozhodně v něm není obsáhnut celý děj knihy (což snad ani nejde). V knize monstrózně vytvořené závěrečné epické finále je ve filmu převedeno do nějakých bídných deseti minut. A ten směšný animatronický pavouk, který jako by vypadl z Cesty do pravěku, coby jedna z podob "To", které má i v této své podobě stále představovat to nejmocnější zlo ve vesmíru, je v podstatě nakonec poraženo tak, že se do něj Bill, Richie a Beverly "pořádně opřeli", povalili jej na bok a vyňali z něj orgány. Myslím, že celkové finále je asi nejvíc zpackané. I přes všechny tyto neduhy má To specifickou "devadesátkovou" atmosféru a já osobně tento filmový přepis budu považovat vždy za ten nejlepší a jediný. Ten jedinečný (ne)dokonalý "feeling" nedokáže nahradit žádná digitálně vystajlovaná, vysokorozpočtová a "moderní" verze. Natočit film, který by byl věrohodně přesně srovnatelný s literárním mistrovským dílem o tisíci stranách snad ani nejde. Spousta filmů podle Kinga této kvality dostála, jenže pro mě je To možná jediná kniha, která se od jeho ostatních něčím liší. Neokážu přesně popsat čím, jen vím, že je to něco, co ji dělá prakticky nezfilmovatelnou. Protože to, co King v tomto díle vytvořil a popsal svými myšlenkami, slovy a fenomenálně propracovanými charaktery, to, jak jsem se při jejím čtení cítila a co ve mně vyvolávala, nedokáže nikdo ukázat ve filmu. "Beep, beep, Richie!" ()

predators 

všechny recenze uživatele

Nemá cenu srovnávat nesrovnatelné. Pro neznalé knižní předlohy se To bude jevit jako divadelní hra. Těm znalým (dokonce i mně:-)) se To bude zdát jako špatný vtip. Samozřejmě chápu, že není v lidských silách naplno zobrazit představy Stephena Kinga, ať už kvůli časové nebo vizuální náročnosti, ale u tohoto jsem se vážně zasmál. Tu spoustu změn v dějové linii "překousnou" opravdu jen ti otrlí. Jj, tady mílovými kroky vede poctivých 1013 stránek... 20% ()

Galerie (63)

Zajímavosti (44)

  • Z první verze filmu s českým dabingem od firmy Warner Home Video bylo vystřiženo téměř 15 minut scén. Warneři prohlásili, že to bylo kvůli snížení finančních nákladů. Ve druhé dabované verzi od Novy, která byla rozdělena na dvě části, již k ničemu takovému nedošlo. (nanamarak1)
  • Tim Curry (Pennywise) se ve filmu objeví dohromady na necelých 20 minut. (Delock)
  • Pennywise (Tim Curry) sice trochu připomíná sériového vraha Johna Waynea Gacyho, který se převlékal za klauna, ale ve skutečnosti je inspirovaný Tulpou, zhmotněnou představou, která se může vymknout kontrole. (NecrobraiN)

Související novinky

Kingův horor To konečně míří do kin

Kingův horor To konečně míří do kin

04.07.2016

Hororový román To už se dočkal tříhodinové televizní adaptace, studio Warner Bros. se jej ale od roku 2009 snaží poslat přímo do kin. O režii se chvíli zajímal Guillermo del Toro (Hellboy) a v červnu… (více)

Reklama

Reklama