Reklama

Reklama

Říjen 1957. „To" se probouzí a městečko Derry ve státě Maine už nikdy nebude jako dřív. Stephen King vdechl život ztělesnění veškerých dětských fóbií a obav a vystavil sedm dětí zlovolné síle, která na sebe bere nejrůznější podoby včetně klaunské tváře. Děsivý klaun (Tim Curry) žije v městské kanalizaci, odkud se vydává lovit a zabíjet. O mnoho let později se ti, kdo přežili, jako dospělí vrací skoncovat s další vlnou jeho bezuzdného vraždění – už jednou provždy. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (529)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na televizni horor docela slusna atmosfera, a jedno z lepsich zpracovani Kinga. Film se da v podstate rozdelit na dve poloviny - prvni, kdy vidime co se stalo, kdyz byla "sedmicka" mlada a jak se s Penywissem "vyporadali". Deticky hrajou celkem slusne a rozhodne lip, nez jako dospeli, kteri silne prehravaji. Na trikach je znat doba vzniku, a ze je film urcen pro televizi. Nevim jak to NOVA rozsekla ja to videl na dvd, takze v prvni polovine tu vidime jak se to vse stalo, kdyz byli jeste deti + kazdeho vzpominka na jeho setkani s klaunem, pote co jim jeden z nich, co z Derry neodesel zavola, aby dodrzeli slib a vratily se. V druhe polovine se pratele po triceti letech setkavaji a zjistuji, ze se klaun kazdych 30 let vraci a rozhodnou se ho natrvalo znicit. Tady uz je to s atmosferou trosku horsi. Celkove se mi to libilo a i pres svou 3 hodinovou delku to nenudi takze davam za 4. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Svět sledovaný dětskýma očima je vzácnost a mezní situace, prožité v dětství, si pamatuješ celý život. Tento svět je kratší, ale o to vnímavější...citově trvalejší, usazující se hluboko ve tvých vzpomínkách. To. Nepojmenované zlo z dětství, vnímané dětmi, kteří ho jako jediní mohou zničit. Nebo ne? Nelze neuznat, že film je skutečně neobvykle zdlouhavý, ovšem celková podstata a atmosféra daného zla, je pro mne zcela dostačující. Nejde o žádný "lekací" horor, zde máme jasně dané základy určité zloby, ať už v myšlenkách a reálných vizích, nebo v lidech samotných. Plynutí děje je výborné, kamera i celková režie se také určitě povedla. TO je zlo, které stojí za zhlédnutí. ()

Reklama

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Poměrně hodně nepovedené zfilmování jedné z top Kingových novel. Navíc se není čemu divit, neb pod režisérskou taktovkou Tommyho Lee Wallace, autora jedné z nejhorších podpásovek fanouškům hororů v dějinách (Halloween 3) to snad ani nemohlo dopadnout jinak. To že je To televizní horor ještě neznamená, že by se musel převést na obrazovky bez kapky toho mrazivého napětí jenž je Kingovým novelám vlastní. Zdá se tak, že jedinou devízou je postava klauníka Tima Curryho, jež v některých záběrech vypadá děsivě a v jiných podivně roztomile. Rozpůlení na dvě části filmu dost uškodilo, neb ta první má ještě spád a je celkem dost slušná, ale ta druhá odehrávající se v rovině dospělosti hlavních hrdinů je již takřka o ničem. Když bych měl na tomto diagramu baráčků ukázat jak to jde s příběhem ve filmové podobě z kopce, pak koukněte na tohle: Empirte State Building..........panelák..........domek..........chýše..........podzemní protijaderný kryt (ten musí bejt hodně pod zemí), zkrátka herecky slušné, efekty vcelku ucházející, celkové pojetí mizerné. U televizních filmů používám benevolentnější měřítko, takže 2 hvězdičky z pěti. Víc nic, šlus, flus, the end. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Už nikdy nechcem vidieť filmové spracovanie skôr ako si prečítam literárnu predlohu. Obzvlášť v prípade diel amerického autora Stephena Kinga. Som vášnivý čitateľom jeho románov a poviedok. V mojej súkromnej knižnici mám, ku dnešnému dňu, 36 jeho kníh. Väčšinu z nich som prečítal viac krát. Ale román "TO" som dlho neúspešne zháňal. Asi pred mesiacom som ho doslal darom od svojej priateľky v paperbackovom vydaní. Knihá má niečo cez tisíc strán, ale doslova som ňou preletel. Neskutočne pohlcujúci príbeh o mladosti, priateľstve a stašnom, amorfnom Zle, ktoré miliardy rokov sídli pod mestom Derry v štáte Maine, USA. Jeden z najlepších románov geniálneho spriadača príbehov, s bezhraničnou fantáziou, Stephena Kinga. Skvelé. Dokonalé dielo. Čitateľský zážitok najvyššej akosti. TO sa nedá zachytiť vo filmovej podobe. TO si treba prečítať. *** ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Zas takový děs to není. Jako připomínka poměrně vydařené kingovky to funguje dobře. Škoda, že v navozování atmosféry funguje pouze první (dětská) polovina filmu (4*), dospělci už působí poněkud neumětelsky a i díky tomu příběh tak trochu ztrácí dech (2*). Curry jako Pennywise dokonalý! Jinak, přepsat vice jak tisícistránkové To na plátno je v zásadě nemožné a po tvůrcích by to snad v tak krátkém čase nikdo nemohl ani chtít (zvlášť závěr, který je zcela nezfilmovatelný). Proto dobře, že místy byla kniha spíš jen volnou inspirací. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (44)

  • Z první verze filmu s českým dabingem od firmy Warner Home Video bylo vystřiženo téměř 15 minut scén. Warneři prohlásili, že to bylo kvůli snížení finančních nákladů. Ve druhé dabované verzi od Novy, která byla rozdělena na dvě části, již k ničemu takovému nedošlo. (nanamarak1)
  • Předloha Stephena Kinga, která se stala nejprodávanější knihou roku 1986, má v českém překladu 1 013 stránek o velikosti A5. (Steewe)

Související novinky

Kingův horor To konečně míří do kin

Kingův horor To konečně míří do kin

04.07.2016

Hororový román To už se dočkal tříhodinové televizní adaptace, studio Warner Bros. se jej ale od roku 2009 snaží poslat přímo do kin. O režii se chvíli zajímal Guillermo del Toro (Hellboy) a v červnu… (více)

Reklama

Reklama