Reklama

Reklama

Tři tisíce let touhy

  • Austrálie Three Thousand Years of Longing (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Akademicky vzdělaná doktorka Alithea Binnie s tváří Tildy Swinton vede svůj život osaměle se striktně racionálním přístupem. Na svých cestách se ale v Istanbulu střetne s kouzelným džinem z lahve, kterého hraje Idris Elba. Výměnou za svou svobodu jí džin nabídne splnit tři přání. Neodolatelná nabídka má ale háček. Doktorka je zběhlá v mytologii a moc dobře ví, že s džinem není radno si zahrávat bez následků a že takto splněná přání se často zvrtnou a obrátí proti tomu, kdo po nich toužil. Džin jí začne vyprávět fantastické příběhy ze své historie a historie lidí. Nakonec se doktorka nechá zlákat a vysloví přání, které oba dva překvapí. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (131)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Tilda Swinton je príťažlivá ako stuchnutá reďkovka, automaticky teda v romantickejšej polohe pôsobí ako päsť na oko, hoci tu to bola taká podivná romanca. Hlavne, že bolo všetko ponechané čierno-bielo, aby sa nikto neurazil a Tilda bola aj v rúšku, čiže podprahové posolstvo zanechané. Dej filmu je všetko len nie strhujúci, asi sa šetrilo na scenáristovi, lebo ten tam zakomponoval aj také historické príbehy, ktoré sú malým pokrútením dejín. No a môj obľúbený Idris Elba s elfskými ušami ako džin? Nič moc, to už radšej ten gin. ()

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Rozprávka pre akademikov s množstvom farieb a kostýmov a s už menej zrozumiteľným príbehom, keď sa dáko prenesiem cez zmysel žitia hlavnej hrdinky, možno by som aj toleroval, že po rokoch asketizmu si potrebuje zašantiť s trošku vyvinutejším černochom, akurát to zase chce zaodieť do akože vznešených myšlienok a pocitov, nno povedzme, vizuál ešte neznamená, že film bude úchvatný pre všetky vrstvy diviactva, farebné ale nezáživné, takže 25%. ()

Reklama

Hees 

všechny recenze uživatele

Ak to mám správne uchopiť musím povedať, že minulosť džina naozaj podarená a budúcnosť to je už horšia záležitosť. Teda myslím tú budúcnosť v ktorej figuruje Tilda Swinton to je teda naozaj veľmi slabé, žiadna chémia medzi hercami, aby bolo uveriteľné, že akože sa budú milovať. Trailer je tiež zlý, pôsobí dojmom ako keby mal tento film plný sexu čo absolútne tak nie je, ale tým som sa nenechal ovplyvniť pri hodnotení (len to spomínam). Ja vlastne neverím ani, že by si tá staršia žena priala toto čo si priala. No a čo je do neba volajúca hlúposť je zase dva či dokonca viac koncov, kedy si človek povie ok takto to dopadlo a za chvíľku je to zas inak a inak ... Divák už nedokáže prijať horko sladký koniec? Tomuto filmu chýba hrozne veľa vecí a funguje len ako rozprávka o minulosti džina a tam funguje dobre. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Kedysi som videl Kura na Slivkách a dostalo sa mi vizuálnej žranice. Potom som pozrel ranné filmy Terryho Gilliama a bol som unesený jeho bizarnosťou a rozprávačským talentom. No a teraz prišiel George Miller a skĺbil niečo zo Sartrapi a Terryho a pridal do toho svoj trademark nejsť v zaužívaných konvenčných rozprávačských postupoch a vytvoril toto. Úplne chápem, že sa to minulo účinku a že to ľudia považujú za nudu. Ten príbeh má ale veľmi veľa vrstiev. Dá sa čítať rôznymi spôsobmi. Je tu symbolizmus, je tu lyrickosť a rozprávkovosť, je tu romantická línia a jej dôsledky a fakt, že nakoniec o tie tri želania v zásade vôbec nejde. Ale o príbehy a ich dôležitosť a potom zase len o tie príbehy a ich dôležitosť. A vy si po dopozeraní môžete veriť čomu len chcete, ale faktom zostáva, že tie príbehy tu budú, aby boli vyrozprávané znova, len možno trošku inak. Ten film skrátka neustále skúša čím by vás ohúril alebo emočne načal. V dnešnej dobe to bol hlúpy pokus. Na takéto typy filmov už takmer neexistuje publikum. Ja som za existenciu tohto skvostu ale neuveriteľne rád. Pre mňa tam funguje všetko. A potešil aj štek Davida Collinsa z Umbilical Brothers. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Miller a jeho filozofovanie o láske, vzťahoch medzi „ľuďmi“ a miest nadprirodzených bytostí v dnešnom svete. Duo Swinton / Elba funguje na priemernej úrovni, ale paradoxne miestami sú silnejší v individuálnych scénach. Záver nie je tak emotívny, pekný a jednouchý ako napríklad v The Mountain Between Us. Osobné hodnotenie: 69% (**) ()

Galerie (77)

Zajímavosti (4)

  • Natáčení mělo původně probíhat v Austrálii, Londýně a Istanbulu v březnu 2020, ale pandemie covid-19 v té době způsobila zrušení natáčení v Londýně a Istanbulu, takže se celý film točil v Austrálii. (mikki089)
  • Průvodní píseň k filmu „Cautionary tale“ zpívá Matteo Bocelli, syn Andrey Bocelliho. Matteo Bocelli si zahrál i roli prince Mustafy. (Sykomora)

Související novinky

Junkie XL složí hudbu k Furiose

Junkie XL složí hudbu k Furiose

24.05.2022

Skladatel Tom Holkenborg aka Junkie XL (Alita: Bojový Anděl, Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti) znovu spojí síly s mistrem Georgem Millerem (Šílený Max: Zběsilá cesta) a složí hudbu i pro… (více)

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

Kdo bude letos soutěžit o Zlatou palmu v Cannes?

17.04.2022

Přesně za jeden měsíc, tedy v úterý 17. května odstartuje 75. ročník prestižního mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Obří filmový svátek konající se na francouzské riviéře letos oslaví tři… (více)

Reklama

Reklama