Reklama

Reklama

Film Wonka je založen na výjimečné postavě, která je ústřední postavou knihy „Karlík a továrna na čokoládu“, nejkultovnější dětské knihy Roalda Dahla a jedné z nejprodávanějších dětských knih všech dob, a vypráví podivuhodný příběh o talentovaném Willy Wonkovi, který se s očima dokořán ocitne v centru světa čokolády, nemá nic než pár mincí v kapse a plný klobouk snů – jedním z nich je otevřít si vlastní čokoládovnu, která by se vyrovnala největším čokoládovnám světa. Ale v tomto velkolepém, i když nelítostném městě se Willyho skromné peníze rychle utratí a zavedou ho na cestu strádání a otroctví v nedaleké prádelně. Ačkoli se zdá, že Willyho vyhlídky jsou zmařeny, jeho naděje nikoli, přestože podnikání ve výrobě čokolády je mnohem těžší, než se zdá, a Willyho genialita není vítána cukrářským kartelem, který se nezastaví před ničím, aby si udržel svou klientelu pro sebe. Nicméně díky své osobité značce geniálního vynálezu, troše neotřelého myšlení a pomoci několika nejlepších přátel- zejména bystré mladé dívky jménem Noodle - se Willy stane odhodlanějším než kdy jindy a využije svého talentu a houževnatosti k tomu, aby si splnil svůj sen. Během následujícího kouzelně lahodného, někdy nebezpečného a život potvrzujícího dobrodružství Willy zjistí, že ačkoli většina lidí, které potká, dá přednost chamtivosti před dobrem, každý mrak má stříbrný okraj... stačí jen nepřestávat snít. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (9)

Trailer 1

Recenze (396)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Burtonova/Deppova Wonku ale bavil mě Paddington. A díky bohu mě bavil Wonka od tvůrce Paddingtona. Výborný, pohádkový muzikál, který funguje skrze fantaskní svět, kde nikoho nepřekvapí, že čokoláda způsobuje létání a kde jsou všechny zaporáci, přiznané karikatury. Timotheé je excelentní, písně rytmické a příjemně vlezlé i v českém dabingu a obsazení i postavy si člověk zamiluje. Jedinou výtkou je nedostatečně vygradovaný a trochu odfláknutý konec, který nepřináší dostatečné uspokojení a "akci". Naštěstí se nejedná o takovou chybu, která by výrazně zničila celkový dojem. Wonka tak je příjemným překvapením na konec roku. ()

Ondatra 

všechny recenze uživatele

Postavu Willyho Wonky jsme měli možnost zahlédnout už ve filmu Karlík a továrna na čokoládu v podání Johnnyho Deppa. A je skutečně toto zpracování lepší než v roli Johnnyho Deppa? Moje odpověď je, že záleží v čem, protože oba filmy jsou pojaté trochu jinak. Ve vydání z roku 2005 jsme totiž spíš vzhlíželi k postavě Willyho Wonky jako vedlejší a o něm samotném jsme se moc nedozvěděli. A právě proto přišel tento film, který to celé má ukázat a uvést do světa původ a začátky kariéry jeho čokoládovny. Samotný příběh se teda dost liší od vydání z roku 2005, ale nemohu říct, že je špatný. Líčí nám příběh od příjezdu Willyho do města, kde se rozhodne vybudovat svou továrnu, až po jeho vrchol kariéry. Samozřejmě celý výstup na vrchol se neobejde bez spoustu zádrhelů a překážek. V zásadě se jedná o příjemnou rodinnou komedii/fantasy film, kde hlavními tématy je síla přátelství, láska a touha po snu. Filmu se uchopil tentokrát režisér Paul King, který stojí za filmy jako je například Paddington. A je vidět, že mu tyto žánry prostě sedí. Do role slavného výrobce čokolády se tentokrát pustil Timothée Chalamet, který tuto roli zvládl obzvlášť dobře. Máme totiž možnost sledovat tu stejnou postavu jako tomu bylo v minulých vydáních, ale naprosto s jinou identitou. Proto se kolikrát zdá, že se jedná o naprosto unikátní postavu, kterou vidíme poprvé v životě. Mezi další herce rozhodně musím zmínit Hugha Granta, který ztvárnil postavu Umpa-lumpy. Sice můj favorit bude navždycky ve vydání s Johnny Deppem, ale ani toto ztvárnění rozhodně nezklame. Kdo je fanouškem Hugha Granta a jeho humoru, ten si zde najde své. Postava nepůsobí otravně a ve výsledku hraje ve filmu docela dost důležitou roli. Co mě ale na filmu trochu štvalo je jeho zapojení do muzikálu. Chápu, i ve starších vydáních byly písničky, ale ty mě aspoň nějak zaujaly a nepůsobily otravně. Tady mi přišlo, že jich je až moc a příště bych jich trochu ubral. A to stejné jsem měl občas i s humorem. Vždy, když měl přijít nějaký ten vtip, tak jsem už předem věděl, co bude následovat a výsledek většinou dopadl vesměs trapně. Celkově když ale připočtu výpravu a celkovou atmosféru filmu, tak se jedná o nadprůměrný film, na který můžete jít do kina naprosto s kýmkoliv, ať už na rande, s kamarádama nebo s dětmi. Kdybych mohl, tak dám tři a půl hvězdičky, ale bohužel to nejde, tak aspoň nechám 6,5/10 ()

Reklama

Pierre 

všechny recenze uživatele

Sarkastický hláškující Wonka  z knihy a Burtona (ano, první zfilmování s Genem Wilderem jsem pořád ještě neviděl) je pryč. Temná podívaná se zvrhlejším humorem  taky odešla. Ale přichází hezká a vděčná pohádka se spoustou pěkných barviček a zpívánek (v tomto případě někdy až nadbytečnou spoustou), která opravdu ve vánočním čase potěší. Deppa stejně nešlo překonat a Timothée Chalamet je určitě roztomilý. Jede si to svoje, čili možná překvapí naprosté překopání Burtonovy rodinné linky. Má to ale spoustu hezkých nápadů jako žifafí mléko, čokoláda, po které je možné létat, všechny fáze večírku, nebo tajný výtah do úkrytu schovaný ve zpovědnici. Fantazie určitě nechyběla. Vedlejší postavy sice nějak extra propracované nejsou. Neúspěšný komik nebo policista, který přibral přesto pobavil. Nějak extra nemusím Hugha Granta, ale tady mě jeho hvězdné  hostování v roli UmpaLumpa docela potěšilo. A Rowan Atkinson? Stačilo, aby se ukázal jeho obličej před kamerou a už celé kino ožilo...To mi teda fakt udělalo radost. Možná zdvihuji vykříčník tvůrcům, že by si taková populární legenda zasloužila více prostoru, přesto je jeho úplatný farář skvělý.   No, mě se to líbilo. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Jste psychicky vyčerpaní a unavení z negativních zpráv kolem nás? Potřebujete si oddychnout u něčeho pozitivního, barevného, nikoli ale hloupého a dětinského? Nevadí vám trocha muzikálových čísel? Jděte do kina na Wonku. Zvednutí nálady zaručeno. Film má navíc i edukativní rozměr, protože ukazuje dětem, co se stane, když budou jíst dva týdny v kuse jenom čokoládu :). A proč nehodnotím ještě trochu lépe? Písničky nejsou zrovna zapamatováníhodné a bylo tu trestuhodně málo Hugha Granta. Ale to jsou jenom drobné kaňky na kráse. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Na konec roku jsem do kina nemohl zajít snad na nic lepšího, jelikož právě Wonka se svým nezaměnitelným kouzlem a atmosférou na mě zapůsobil přesně tak jak měl. První věcí, která Vás na snímku režiséra Paula Kinga zaujme, je jeho dechberoucí výprava. Neměl jsem sebemenší problém ponořit se do magického zasněženého městečka mezi jeho roztodivné obyvatele, které objevujeme společně se záhadným panem Wonkou. Právě postava Timothée Chalameta je přesně tím precizním organickým pojivem, jaké tento sladký pohádkový muzikál potřebuje. V tomto bodě je záhodno ocenit fakt, že tvůrci pracují s touto legendární látkou z pera Roalda Dahla zcela novým způsobem (Čokoládový kartel!), takže i když budete velkými fanoušky předchozích počinů, tak zde najdete zcela nové dějové zákruty a možnosti jak s ním, potažmo i s celým tímto filmovým vesmírem pracovat. Výkladní skříní jsou zde pak krásné melodické písně, které působivě dotváří celkovou atmosféru této překvapivě chutné laskominy. Co tedy dodat na závěr? Pokud stále váháte, zda na Wonku zajít do kina, už vážně nemusíte. Je to totiž krásně návyková rytmická záležitost, jejíž největší předností je jakási dětská naivita a odlehčenost, díky níž Vám střídmá stopáž uteče až znepokojivě rychle. A pokud jsem Vás i přes toto všechno nepřesvědčil, vězte, že Hugh Grant jakožto uhlazený zelenovlasý Umpalumpa je jednoduše k sežrání! (Viděno v kině CineStar IGY České Budějovice) „Ladies and gentlemen of the Galeries Gourmet, my name is Willy Wonka!“ ()

Galerie (59)

Zajímavosti (16)

  • Timothée Chalamet priznal, že bol spočiatku voči filmu skeptický: "Ako mnoho ľudí, keď ide o remaky, cítim veľmi ochranný vzťah k pôvodným postavám a verziám, ktoré máte radi. Vaše obočie sa zdvihne so skeptickým pohľadom na to, či ide o legitímny, hodnotný príbeh alebo cynický pokus získať peniaze." (Arsenal83)
  • Abacus Crunch (Jim Carter), který ve filmu ztvárňuje roli účetního, je pojmenován po nejstarším počítacím přístroji, předchůdci kalkulačky – Abakus. (Nanitty)
  • Mesto, kde chce Wonka (Timothée Chalamet) otvoriť svoj obchod, sa nikdy nespomína. Hoci sa (čiastočne) natáčalo v Londýne, nápisy na obchodoch sú často vo francúzštine a v ZOO sú nemecké nápisy, čo naznačuje fiktívne európske mesto. (Arsenal83)

Související novinky

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

30.07.2023

Sedmá Mission: Impossible měla IMAX kina jen něco málo přes týden, než ji odtamtud vystrnadil Christopher Nolan a jeho Oppenheimer. Atomový opus populárního režiséra si nyní tento formát udrží… (více)

Reklama

Reklama