Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Western, ve kterém psanec (Jonathan Majors) zjistí, že jeho úhlavní nepřítel (Idris Elba) bude brzo venku z vězení, a tak dá znova dohromady svůj gang, aby se pomstil. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (159)

rublik05 

všechny recenze uživatele

Technicky vcelku povedený, solidně natočený western, jehož největší slabinou je těžce přepálená stopáž v kombinaci s mizerným tempem, takže poutavost je téměř na nule, až do závěrečné přestřelky se nic závratného neděje, herci svými výkony nestrhnou, hlavní zápletka taktéž není zrovna dvakrát povedená. Jednoduše řečeno se jedná o dobře natočenou nudu. Film absolutně o ničem. 3/10. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Po poměrně dlouhé době se objevil další ryze černošský western, který by se dal považovat za vzpomínku či návrat k blaxploitation filmům 70. let a zároveň považovat za výbornou poctu spaghetti westernům. A co si budeme povídat, režisér Jeymes Samuel, podílející se také na scénáři, produkci a soundtracku, svou konkurenčně ráznou tvůrčí rukou tímto uštědřuje úder Quentinovi Tarantinovi a jeho snímku „Nespoutaný Django“ (2012). Westernová zábava plná postřílených bezbranných obětí, v takovém úderném ražení, jaká tu skutečně deset let od uvedení Tarantinova Djanga nebyla. Klasický námět je samozřejmě o pomstě, ale samotný konec přes celou tu dějovou etudu je určitě nečekaný. Ano, to největší překvapení skutečně až na konec. Jak tvůrce filmu Jeymes Samuel uvedl, vytvořil pouhou vizi za pomoci skutečných postav, které dal jednoduše dohromady. Nakonec, proč ne. Nejde o historicky věrný příběh, ale jen o obyčejnou inspirativně spaghetti westernovou zábavu. A skutečně to funguje. Takzvaný černošský western vznikl třeba také v devadesátých letech pod názvem „Banda“ (1993) a za natáčením stál Mario Van Peebles, který se posadil na režisérskou stoličku a střihnul si také hlavní roli. I on celý koncept pojal netypicky jinak, než by kdo čekal. Prostě tomu dal moderní nadhled, takže náušnice u černošského cowboye není nic ojedinělého. A kdo má opravdu ohromnou pivku na netradiční westerny, může se dodělat tzv. mandžuským westernem, jako je třeba snímek „Hodný, zlý a ošklivý“ (2008). No nic. Za produkcí tohoto nového snímku nepřekvapujíc stojí Netflix, který tradičně jinak výborný film musel zprasit svým LGBT… kodexem. Takže je přítomna černošská nebinární postava, která nedělá nic jiného, než budí posměch. Vyhublý malý střízlík se ženským hlasem si hravě u vstupu do salónu poradí s každým hromotlukem, který na vyzvání neodloží zbraň. Proboha, proč takový komiksově superhrdinský marast? Protože nesmyslný propagandistický kodex? Tento skutek dokonale zprasil jinak výborný potenciál celého filmového projektu. BLM Lebensborn tu naopak vynechán je, a vlastně není divu, když už tu všichni černí jsou. Snímek má vybroušený a žánrově tarantinovsky brutálně krvavý akční pohled na věc a o hromadě vulgárních výrazech ani nemluvě, teda pokud se jedná o originál, takže se v tomto rozhodně jedná o žánrovou pecku, ale tu slátaninu s nebinárním cosi si skutečně mohli odpustit. Zbytečně to shazuje hodnocení. ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

blaxploitation western?Snaha přinést jiný pohled na mnohdy už tak pokřivený obraz divokého západu?Inu proč ne.Na Harder The Fall sem se celkem těšil od prvního poměrně povedeného traileru,bohužel realita přinesla spíš smíšené pocity.THTF se na jednu stranu sice snaží o originalitu,ovšem nakonec se stejně opírá a klasická westernová klišé a svým způsobem nic nového (krom moderního soundtracku) vlastně nepřináší.Navíc si film sám sobě podráží nohy přehnaně nataženou stopáží a to co mohlo/mělo být drsná stylovka se místy táhne jako med a to co sem si od toho sliboval film zvládá pouze v první cca půl hodině.Mnohdy je z toho navíc patrná extrémní snaha být něčím jako další Django,jenže Jeymes Samuel není Tarantino a Jonathan Majors není Jamie Foxx.Tomu by mohl konkurovat tak maximálně Idris Elba,jenže ten tu má zoufale málo prostoru a moc toho nestihne...60% ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem se těšil na film Gangster Squad, ale nakonec (částečně možná i vinou dobově podmíněného přestříhávání a přetáčení) jsem byl zklamán, protože jsem se dočkal jen ne příliš povedené a co do postav zcela ploché kopie De Palmových Neúplatných. Na The Harder They Fall jsem se taky docela těšil, tvůrce měl patrně volnou ruku, ale příběh, který by vystačil na 80 minut děje, natáhl na dvě a půl hodiny (D. Villeneuve náš vzor?), čímž bohužel vznikla nabubřelá (a tím pádem otravná) nuda, kterou výrazná stylizace ani závěrečná holomajzna nedokázaly zachránit. A jedna z postav má ještě vykulenější oči než V. Rakušan. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Bylo tam tak strašně moc černo, až mi všichni tak dvacet minut splývali, jo jo. Nic zlého netušíc, těšila jsem se na Idrise, leč o filmu jsem nevěděla zhola nic, což se trochu vymstilo. Řežba zdatná a černí kovbojové evidentně formovali dějiny Západu dle svého a to ne mírumilovně. Jinak exteriéry i interiéry perfektní, soundtrack též a umělé krve, té bylo prolito potoky. Pouze průměr, leč jsou filmy horší, tak tu třetí hvězdičku dám. ()

Galerie (268)

Zajímavosti (8)

  • Bass Reeves (Delroy Lindo) byl první černý americký Marshall západně od Mississippi. (gavosh)
  • Zazie Beetz se narodila v Německu, takže se sama nadabovala v německé verzi filmu. (gavosh)

Související novinky

Steven Spielberg chystá svůj první western

Steven Spielberg chystá svůj první western

08.12.2021

Legendární režisér Steven Spielberg (Čelisti, Dobyvatelé ztracené archy, Zachraňte vojína Ryana) oznámil, že jeho dalším snímkem bude příspěvek do westernového žánru. 74letý filmař si letos splnil… (více)

Reklama

Reklama