Reklama

Reklama

Nebožtíci přejí lásce

  • USA Avanti! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nebožtíci přejí lásce (1972) je pátým titulem, na němž spolupracoval herec Jack Lemmon s Billym Wilderem. Známý režisér ve své pozdější tvorbě upřednostňoval prověřené předlohy a v tomto případě se svým stálým spoluscenáristou I. A. L. Diamondem adaptovali divadelní komedii Samuela Taylora Avanti!, byť se při své broadwayské premiéře v lednu 1968 neudržela na programu ani tři týdny (na našich jevištích se nehrála). Původní text, který se víc zabýval rozdíly mezi americkými a italskými životními hodnotami, posunuli do polohy nahořklé love story se spoustou humorných odboček a břitkých dialogů. Příběh uspěchaného byznysmena Wendella Armbrustera Jr. (Jack Lemmon), jenž přijíždí na Ischii vyzvednout tělo zemřelého otce a seznámí se s dcerou jeho životní lásky, rozkošně baculatou Pamelou Piggottovou (dcera známého anglického herce Juliet Millsová), patří k těm dílům, jež stárnou do krásy a při každém dalším zhlédnutí vypadají lépe než posledně. Velkou zásluhu na tom mají herci. Nejen Lemmon se svojí partnerkou, ale také pečlivě vybraní představitelé vedlejších rolí, zejména Clive Revill jako vynalézavý ředitel hotelu, Edward Andrews (který nahradil zaneprázdněného Waltera Matthaua) v úloze agilního diplomata J. J. Blodgetta a Gianfranco Barra v propracované figurce pletichářského sluhy Bruna. V epizodce dr. Fleischmanna v úvodu filmu herecky debutoval Lemmonův maskér Harry Ray. Ač se snímek odehrává na ostrově Ischia, natáčel se převážně na Amalfinském pobřeží, v okolí Sorrenta a na Capri. Film přinesl Zlatý glóbus Jacku Lemmonovi a byl poctěn pěti dalšími nominacemi (nejlepší komedie/muzikál, scénář, režie a herecké výkony Juliet Millsové a Clivea Revilla). Vysílat ho budeme s původním dabingem ČST z roku 1978, v němž se podařilo nahradit výpadky, způsobené necitlivými cenzurními zásahy do několika replik. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (335)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dĺžka filmu mi neprekáža, pokiaľ nie je dôsledkom zdĺhavosti. A tento zdĺhavý bol. Okrem toho to bola komédia, pri ktorej som sa iba párkrát pousmial. Zápletka mohla byť zaujímavá, ale nedostatok tempa a odbiehanie od témy ju pochovalo rýchlejšie, ako Armbruster s Pamelou svojich rodičov. Škoda. Vo filmoch Byt a Niekto to rád horúce dopadla dvojica Wilder-Lemmon oveľa, oveľa lepšie. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

A: Mladenci, vite jiste ze je to Ischia? B: Naprosto jiste pane!! A: Vite hrozne nerad bych pristal v Africe. B: Ta by byla vetsi pane!. A: A nebude to ostrov nekde u Recka? B: Ne pane, Recko je vic nalevo. A: To neee, dokud ja jsem na ministerstvu zahranici. . . . ()

Reklama

swed 

všechny recenze uživatele

Wilderovo stáří se zřejmě podepsalo na rozvláčně pojatém úvodu filmu. Ale co, stačí přečkat první minuty a rázem tu máme prvotřídní romantickou komedii s neodolatelnou scenérií přímořského hotýlku a několika odvážnými záběry. Atmosféra místa dělá skutečně hodně, stejně jako neokoukaná Juliet Mills, která zastiňuje i Wilderova dvorního herce Jacka Lemmona. Jen sbalit kufry a vyrazit (hlavně nezapomenout na smuteční ponožky ;) 8/10 ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Líbila se mi atmosféra filmu, vybroušené dialogy (u Wildera pravidlo), věrné vyobrazení Itálie díky angažování italských herců i dialogů v italštině, které mnohokrát nejsou přeloženy (vůbec nevadilo! Člověk to má vnímat jako fakt - v Itálii se zkrátka mluví Italsky...ne jako teď kdy se ve filmech každá národnost baví mezi sebou anglicky a ve svém jazyce se pouze zdraví nebo nadává). Ústřední dvojice hrála skvěle. Jen ta zápletka - uctění památky rodičů tím že jako jejich děti budeme dělat co oni - mi přišla trochu nepravděpodobná a stopáž byla taky dost ukrutná. Přesto ale nadprůměrná komedie a velmi příjemný film na koukání. 4 hvězdy. ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelná hláška: "Rekněte tý tlustoprdce, že ji svezu." Zajímavé je, že moje žena i dcera mají s tímto filmem problém, neboť se jedná o romantický nemanželský vztah. Když jsem film kdysi viděl poprvé, toto mě nenapadlo. ■ P.S. DVD. Sehnal jsem v Rakousku německou verzi s originálním zvukem a anglickými titulky. To je zřejmě maximum, které lze (mimo burzu CSFD) dosáhnout :). ()

Galerie (58)

Zajímavosti (17)

  • Když byla na konci filmu americká vlajka zavěšena nad rakví, kanton (modré pole s hvězdami) byl nad levou horní částí rakve, při pohledu z paty rakve. Kanton má jít do pravé horní části rakve, levé rameno zesnulého. (sator)
  • Menší potíže čekaly režiséra při výběru herců – zejména s Pamelou to nebylo lehké. Původně Billy Wilder oslovil Lynn Redgrave, ale herečka proslulá úspěšným hubnutím odmítla znovu nabrat váhu. Poté zvažoval Hayley Mills, ale ta svými proporcemi Pamele vůbec neodpovídala. V představení „Five Finger Exercise“ ho nadchla Hayleina sestra Juliet, ale ani ta nebyla „rozkošně baculatá“. Když si přečetla scénář, okamžitě Wilderovi volala: „Chci tu roli. Dej mi osm týdnů a přiberu dvacet liber (asi 9 kg)!“ Nakonec zvládla 11 kilogramů o dva týdny dříve a v Itálii, kde se film natáčel, mohla naplno vychutnávat místní lahůdky: „Po celou jsem jedla a držela si váhu. Billy mě neustále krmil, brával na večeři se svou ženou a Jackem. Byla to skvělá doba, úžasný zážitek. Povinností byla tři velká jídla denně a kopec zmrzliny na závěr!“ (classic)

Reklama

Reklama