Reklama

Reklama

Nebožtíci přejí lásce

  • USA Avanti! (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nebožtíci přejí lásce (1972) je pátým titulem, na němž spolupracoval herec Jack Lemmon s Billym Wilderem. Známý režisér ve své pozdější tvorbě upřednostňoval prověřené předlohy a v tomto případě se svým stálým spoluscenáristou I. A. L. Diamondem adaptovali divadelní komedii Samuela Taylora Avanti!, byť se při své broadwayské premiéře v lednu 1968 neudržela na programu ani tři týdny (na našich jevištích se nehrála). Původní text, který se víc zabýval rozdíly mezi americkými a italskými životními hodnotami, posunuli do polohy nahořklé love story se spoustou humorných odboček a břitkých dialogů. Příběh uspěchaného byznysmena Wendella Armbrustera Jr. (Jack Lemmon), jenž přijíždí na Ischii vyzvednout tělo zemřelého otce a seznámí se s dcerou jeho životní lásky, rozkošně baculatou Pamelou Piggottovou (dcera známého anglického herce Juliet Millsová), patří k těm dílům, jež stárnou do krásy a při každém dalším zhlédnutí vypadají lépe než posledně. Velkou zásluhu na tom mají herci. Nejen Lemmon se svojí partnerkou, ale také pečlivě vybraní představitelé vedlejších rolí, zejména Clive Revill jako vynalézavý ředitel hotelu, Edward Andrews (který nahradil zaneprázdněného Waltera Matthaua) v úloze agilního diplomata J. J. Blodgetta a Gianfranco Barra v propracované figurce pletichářského sluhy Bruna. V epizodce dr. Fleischmanna v úvodu filmu herecky debutoval Lemmonův maskér Harry Ray. Ač se snímek odehrává na ostrově Ischia, natáčel se převážně na Amalfinském pobřeží, v okolí Sorrenta a na Capri. Film přinesl Zlatý glóbus Jacku Lemmonovi a byl poctěn pěti dalšími nominacemi (nejlepší komedie/muzikál, scénář, režie a herecké výkony Juliet Millsové a Clivea Revilla). Vysílat ho budeme s původním dabingem ČST z roku 1978, v němž se podařilo nahradit výpadky, způsobené necitlivými cenzurními zásahy do několika replik. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (335)

easaque 

všechny recenze uživatele

tato Wilderova komedie má poklidnou atmosféru především díky lokaci italské Ischie, ale zároveň i temperament a švih, který mi trošku připomněl jeho dřívější "Raz dva tři". Ve výsledku milá romantická komedie, která mě i přes možná zbytečně dlouhou stopáž bavila - slabší 4* [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Upřímně jsem se bavila. Juliet Mills je krásná ženská krev a mlíko s nádhernýma očima (nejen), no a Jack Lemmon je ve své proměně z prudérního syna v zamilovaného muže jedním slovem skvělý. Billy Wilder se zhostil ožehavého tématu letní nevěry s nevídanou lehkostí a neotřelým vtipem. Inu, lásce se poroučet nedá a ani kroužek na prsteníčku nikoho neochrání. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nejen další nahlédnutí do tvorby Billyho Wildera, ale i vzácné setkání s původním českým dabingem ze starých let (na speciální doporučení!) se konalo u mě po hodně dlouhé době a v obou směrech mohu hlásit výraznou spokojenost. Jack Lemmon je skvělý ve všech polohách během komplikovaného úředního problému s několika nebožtíky i nečekaného milostného záletu v prosluněné destinaci a Vladimír Brabec svým hlasovým projevem s často ironicky uštipačným tónem sedí k Lemmonovi přesně jako poklice na hrnec, nutno říct, že svižné dialogy s břitkým humorem sedí oběma. Hana Maciuchová s jemným něžným hlasem zase dodává zvláštní půvab Juliet Mills, která tu sama v rámci romantické komedie představuje trochu netradiční typ postavy dívčího pohlaví, minimálně pokud jde o ne zcela dokonalý vzhled s mírně tlustší postavou... nakonec si mě však postupně mimo hlasu i hezkým pohledem ve tváři dokázala získat. V případě ředitele italského hotelu namluveného Milošem Kopeckým jde taky o přímo dokonalé dabingové spojení. Samotného filmu jsem se nejdřív obával zejména s ohledem na tak rozsáhlou stopáž a ač možná ne vždycky šlapal úplně naplno, nudit mě určitě nestihl. I jako diváka, který až na výjimky romantické filmy moc nevyhledává a neoblibuje, mě tato komedie o služební cestě, náhlém prozření s novým zamilováním a dojemném loučení dokázala zaujmout, pobavit i dojmout. Byl jsem rád, že to celé nespadlo tam, kam jsem se obával, že spadne, a závěr tu dýchal i jistou realističností, jakoby vypadl přímo ze života, když se hlavní hrdina po výletu musí přeci jen vrátit do svého tradičního života neodkladně zpátky... a také mě dost těšila i první ze dvou zápletek a osobitý humor mimo romantickou linku, zvláště úřední vybavování v márnici patří v tomto směru k nezapomenutelným scénám. Za mě tedy v rámci žánru rozhodně zábavnější filmový výlet v Itálii z amerického pohledu, než černobílé Prázdniny v Římě. [80%] ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná romantická komedie plynoucí v osvědčeném konverzačním duchu v jakém dřívější romantiky vznikaly. Pokud překousnete takřka dvou a půl hodinovou délku a fakt, že zde není žádná "akce" a hrdinové si vše jen vyříkají, určitě si tento zábavný snímek s kouzelnou dvojicí Lemmon - Mills užijete. Ačkoliv na tento typ filmů tolik nejsem tento mě velmi potěšil. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Toto je zatial najslabší film J.Lemmona. Je to cele také preafektované, myslím si, že tomu trocha pomohol i dabing, niečo sa mi na ňom nezdalo. Film sa snažil byt strašne vtipný a tak dochádzalo nie až tak k zábavným scénkam. Malo to byt milé, zábavne, troska naivné, ale hlavne v Jackovej reziji, ale ani jedno z toho film nenaplnil, asi okrem tej naivity, tej mal na rozdávanie. Remeselná stránka bola ako u B.Wildera je štandard, vynikajúca. Destinácia prenádherná a najviac to tu bavil riaditeľ hotela, ukážkový C.Revill. ()

Galerie (58)

Zajímavosti (17)

  • Menší potíže čekaly režiséra při výběru herců – zejména s Pamelou to nebylo lehké. Původně Billy Wilder oslovil Lynn Redgrave, ale herečka proslulá úspěšným hubnutím odmítla znovu nabrat váhu. Poté zvažoval Hayley Mills, ale ta svými proporcemi Pamele vůbec neodpovídala. V představení „Five Finger Exercise“ ho nadchla Hayleina sestra Juliet, ale ani ta nebyla „rozkošně baculatá“. Když si přečetla scénář, okamžitě Wilderovi volala: „Chci tu roli. Dej mi osm týdnů a přiberu dvacet liber (asi 9 kg)!“ Nakonec zvládla 11 kilogramů o dva týdny dříve a v Itálii, kde se film natáčel, mohla naplno vychutnávat místní lahůdky: „Po celou jsem jedla a držela si váhu. Billy mě neustále krmil, brával na večeři se svou ženou a Jackem. Byla to skvělá doba, úžasný zážitek. Povinností byla tři velká jídla denně a kopec zmrzliny na závěr!“ (classic)
  • Česká televize do restaurované verze dodabovala v roce 2013 zcerunovanou scénu a film uvedla bez cenzurního zásahu z roku 1978. (lexa.k)
  • Originální název snímku Avanti! italsky znamená „Vstupte!“. Je to opakující se fráze vyslovovaná mimo jiné v hotelu, když služebnictvo žádá o vstup do pokoje. Pronese ji Wendell (Jack Lemmon), když ho Pamela (Juliet Mills) požádá, jestli může vstoupit do jeho pokoje, a pak ji řekne Pamela Wendellovi, když se oddávají milostnému aktu. (raininface)

Reklama

Reklama