Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Loď s imigranty, která v roce 1899 míří do New Yorku, změní ze záhadných důvodů kurz a zmatení cestující musí řešit velmi neobvyklou záhadu. (Netflix)

Videa (6)

Trailer 2

Recenze (252)

moviefreak 

všechny recenze uživatele

Strašne zaujímavý koncept, neustále záhady a prekvapenia, atraktívne lokácie starej lode... Ale akonáhle sa vyjde na palubu odporné CGI, nezaujímavé postavy a ich klišoidné príbehy, scenárom šuštiace správanie postáv, a hlavne tak pomaly rozbiehajúci sa seriál, že som sa až miestami nudil. Posledné dve sci-fi epizódy našťastie príbeh poriadne nakopli a postavy preriedili. Po seriály Dark poslabšie, ale na druhú sériu si určite počkám. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Atmosféra lodi byla parádní, to se musí nechat. Dokázal jsem si tu představit duchy, ufouny či tajnou vládní organizaci při jedno z mnoha experimentů. Stejně tak mě bavil mezinárodní casting, kterému velela Emily Beecham. Tu bych sice raději viděl podřezávat krky někde v Badlands, ale člověk musí vzít zavděk tím, co se nabízí. Nicméně první trhlina přišla už na konci druhého dílu. Sice to byl vlastně jen okamžik, ale i ten napověděl určitou charakteristiku vyústění. No a přibližně od druhé poloviny série mě to postupně přestávalo bavit víc a víc. A to je docela paradox, protože tempo nabralo na obrátkách a bylo se pořád na co dívat, ale i když se Baran bo Odar snažil pořád motat divákovi hlavu a tvářit se u toho strašně tajemně, to kouzlo první čtyř dílů vyprchalo. Úplný konec pak už nepřekvapil vůbec, protože i méně zkušený divák něco podobného čeká. Nicméně i přes určité zklamání případné druhé sérii ze zvědavosti šanci dám. 60% ()

Reklama

LasT_Olt 

všechny recenze uživatele

Fuha, to můj mozek zase jednou dostal pořádně zabrat. Ze začátku je to dost kvalitní mysteriózní počin, řekněme první čtyři díly dobře pracují s nic netušícím divákem, přičemž pátý díl vygraduje s několika naprosto na hlavu scénami, které nejsou ani ve finále objasněny. Ve finálních třech dílech už v podstatě víš na čem jsi a upřímně; nápad je to dobrý, ba dokonce jako pro milovníka Inceptionu snad i ten nejlepší možný. Mým problémem je však, že tvůrci nejdou z počátku divákovi moc naproti, tudíž tu první půlku si v hlavně vymotáváš snad všechny možné scénáře - můžou za to mimozemšťané? je to nějaká duchařská storka, nebo snad loď přepadla nějaká oceánská příšera? Když se ti potom vyjeví ta skutečnost, tak můžeš být lehce zklamaný. Opravdu se to v jeden moment zlomí a z poklidného záhadného příběhu je to najednou totální mindfuck, který mě zase tolik neukojil. K tomu dodej, že mě vlastně nechytla ani jediná postava, všichni mi byli ukradení (samozřejmě i gejský trojúhelník, který v seriálu od netflixu prostě nemůže chybět). Finální scéna celou tu bizarnost akorát korunuje a já si po jejím shlédnutí připadal, hrozně kreténsky, fakt to tam je zbytečně forced a když už tak bych tu skutečnost odhalil až v dalších sériích, které určitě přiletí. Celkově průměr. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Slibovali bermudský trojúhelník a totální mindfuck, místo toho jsme dostali diametrálně odlišný zážitek, který ale rozhodně nejenže není nikterak dobrý, ale dokonce má problém se udržet byť jen v průměru. Stopáž roztahaná do 7 hodin by si zasloužila sestříhat do čtyř-pěti dílů, postavy jsou totálně nezajímavé vedlejší NPCs, hlavní příběhová linie je natahovaná jak guma od slipů a víceméně celé je to jen vata, která se má prokousat k závěrečné pointě. A světe div se, druhý Dark se nekoná. Respektive rozhodně ne v údernosti nápadu, za to ve vlastním zamotání se do celého světa a neschopností se vymotat (zdravím Dark druhou a celou třetí sérii) se zde tvůrci zas a znova blíží a rozhodně od ní nejsou tak daleko. Celé je to totiž strašně neosobní, nekonzistentní, dlouhé, nezáživné a finální minuty už člověk jen s nezájmem a nasílu tlačí. Čekal jsem seriálový hit roku, dostal jsem bídu a bolest, na kterou si za pár týdnů nevzpomenu a zatímco jinde si člověk v "explained videích" dokáže najít pointy, které mu unikly a které by film mohly honosně vyzvednout do lepších výšin podobných symbolických snímků, tak tady se prostě nikde nic neskrývá, žádnou alegorii ani hidden point nedostaneme a celé to vyšumí do prázdna. Kdo vynechá, ušetří si život. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nakoniec ma tvorcovia presvedčili. Seriál rozdelený na dve diametrálne rozdielne polovice, i keď už od konca druhej epizódy vieme, že je niečo inak a že sme v skutočnosti v inom žánri. Atmosféra je veľmi hutná a depresívna, filozofuje sa jedna radosť, otázky, ako funguje ľudský mozog a na základe čoho vníma realitu sú námetom na celonočný rozhovor s partiou ľudí, ktorý 1889 tiež videli. Všetky zvraty sme tu síce už mali, ale tvorcovia idú ešte ďalej a všetko komplikujú tak, že by sa aj Nolanovci a Charlie Kaufmann zapotili, keby si to chceli dať všetko dokopy. Môže sa stať, že ak budete 1889 hodnotiť podľa zvratov, tak u vás neuspeje, ale ak to spojíte s tým, čo chcú tvorcovia povedať a ste filozofický typ, 1899 bude patriť medzi to najlepšie za posledné roky. Síce sa všetko vysvetlí, ale bol by som určite zvedavý na druhú sériu, pretože by sme chceli všetci vedieť, o čo bratovi ide. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (25)

  • Každá epizoda je zakončena klasickou rockovou písní, která svým textem souvisí s jejím dějem nebo předznamenává děj další epizody. (Sancoo)
  • Po zrušení druhej série vznikla na change.org fanúšikovská petícia za zachovanie seriálu. V júni 2023 mala skoro 100 000 podpisov. (Arsenal83)
  • Po zrušení nakrúcania druhej série sa v magazíne Forbes objavila kritická analýza obviňujúca Netflix, že aktívne kradne divákom čas: "Je to úprimne vyčerpávajúce, a ak je to pre divákov také vyčerpávajúce, musí to byť desaťkrát vyčerpávajúcejšie pre showrunnerov a hercov. Netflix sa stáva cintorínom plným mŕtvych seriálov s nedokončenými závermi. Niečo sa musí zmeniť.“ (Arsenal83)

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama