Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Krimi
  • Pohádka

Recenze (25)

plakát

Muž jménem Otto (2022) 

Očekával jsem příběh o mrzoutovi, kterého okolí překlopí do pozice ne až takového mrzouta. Dostal jsem příběh o mrzoutovi, kterého okolí překlopilo do pozice ne až takového mrzouta. V tomto směru by to bylo asi na tři hvězdičky, byť s velkým smeknutím před výkonem Toma Hankse, který tradičně exceloval. Ale ten konec, .... ten konec nebudu spoilovat, ale dávám za něj hvězdičku navíc. Takže celkem čtyři.

plakát

Život pro samouky (2023) 

Po dlouhé době česká komedie, u které bych nelitoval peněz za vstupenky do kina. A to fakt neříkám často. Pro někoho možná specifický humor, ale nám sedl naprosto dokonale. Usmíval jsem se prakticky celý film a několikrát jsem se i zasmál. K tomu docela dobré herecké obsazení, včetně Vyorálkova štěku v roli školníka. Pokud se chcete příjemně pobavit, tak určitě doporučuji!

plakát

Klamstvo (2023) (seriál) 

Upřímně jsem vůbec netušil, co od tohoto seriálu čekat. Prostě jsem viděl, že má vysoké hodnocení a hraje tam Tomáš Maštalír, tak jsem si řekl, že se na to podíváme. Vůbec jsem netušil, že existuje nějaký německý originál, takže jsem nesrovnával a mé hodnocení tím není ovlivněno. Musím konstatovat, že seriál mě nadmíru bavil. Ukázal, že Maštalír je vynikající herec, který dokáže zahrát charakterní kladnou postavu stejně dobře, jako toho nejodpornějšího zmrda. Moniku Horváthovou jsem neznal - na začátku seriálu mi byla spíše nesympatická, ke konci už jsem ji hodnotil kladně. Oceňuji napínavý děj plný naprosto nečekaných zvratů. Hodně dílů končilo tak, že jsme si hned museli pustit další. Když už to vypadalo, že se povedlo něco rozplést, následovala další zápletka či komplikace. Konec je sice pozitivní, ale vlastně také trochu překvapivý. A k tomu skvělá hudba, jejíž autor nevyužil hudební podkres k sebeprezentaci, ale výborně dokresluje atmosféru jednotlivých momentů. Za mě skvělá práce, která si zaslouží čtyři hvězdičky.

plakát

Vitaj doma, brate! (2022) 

Já nějak nevím, co tady k tomu filmu napsat. Obsazení v podobě Petry Polnišové a Martina Hofmanna vypadalo velice slibně. Námět také nepůsobil úplně marně. Tož jsme si řekli, že se na to podíváme a uvidíme. Nakonec to byl jeden z mála filmů, které jsme nedokoukali do konce. Začalo to nadejně: volby vyhrál nekompetentní idiot a já si říkal, že to možná bude dobrá politická satira, která sedne nejen na slovenskou, ale i na českou politiku v době, kdy jsme tu měli slovenského premiéra. Jenže pak tato myšlenka postupně upadá do pozadí a vše se soustředí jen na to, že Slováci s Srbové rádi pijí alkohol. A že pijí hodně alkoholu. Kolem popíjení se točí drtivá většina děje. Dcera ráno vstane, otec ji hned pozve na panáka. Přijede návštěva, šup tam tři panáky. A pak - to bylo asi největší drama - vybouchne palírna. Děj se potom plácá kolem otázky, kdo za výbuch může. Nakonec jsem to vypnuli asi 35 minut před koncem. Petra Polnišová, která z „kulturnej onej“ v Hornej Dolnej povýšila na „kreativnů onů“ tam byla zcela minimálně. Martina Hofmanna jsme se nakonec ani nedočkali. A celý děj, který jsme měli možnost vidět, byl absolutně o ničem. Bohužel zde nemohu hodnotit jinak než jednou hvězdičkou - jediné, co bylo fakt skvělé, byla hudba.

plakát

Křídla Vánoc (2013) 

Nemám rád romantické komedie, ani filmy s dobrým koncem. Nesnáším vánoční filmy a už vůbec nemohu vystát Richarda Krajča. Ale tady v tom filmu je cosi zvláštního. Natolik, že už při prvním zhlédnutí jsem si říkal, že je to takové zvláštně divné. Často jsem se pak přistihl, jak se v myšlenkách k tomuto filmu vracím. A jak se nedívám na filmy opakovaně, pustil jsem si Křídla Vánoc znovu. A pak ještě. No a letos jsem si z něj udělal vánoční film, takže jsem ho viděl zase. OK, dobře, přiznávám, tyhle „příběhy obyčejných lidí z obchoďáku“ mě prostě baví. Ano, je to pohádka pro dospělé, místy proložená až kýčovitými momenty. Vše je tak nějak předvídatelné, takže ani nepřekvapí, že to nakonec dopadne tak, jak to dopadne. Ale po bezmála deseti letech musím veřejně přiznat, že mám tenhle film fakt rád a sedí mi natolik, že mu prostě musím dát pět hvězdiček.

plakát

Tohle bude bolet (2022) (seriál) 

Pracoval jsem téměř patnáct let v českých nemocnicích jako „ajťák“, takže se k seriálům z nemocničního prostředí stavím dosti rezervovaně. V mých očích jich uspěje jen naprosté minimum. „Tohle bude bolet“ bylo ale od začátku do konce jiné - syrové, drsné, místy možná maličko nechutné a cynické. Ale značně realistické! Alespoň co mohu soudit. Postavy sice nejsou úplně sympatické, navíc je v mnoha případech do očí bijící, že jsou některé role obsazené kvůli vyváženosti. Velmi dobře to ale vyrovnává britský humor, který je místy lehce načernalý, což mám rád. Pochvalu si rozhodně zaslouží i velmi věrohodně působící hlavní hrdina Adam. Příběh příjemně utíká, dočkal jsem se i zvratu, který mě překvapil, a také spousty situací, které znám i z našeho zdravotnictví (např. školení vhodných/nevhodných výrazů). Po zhlédnutí všech sedmi dílů musím konstatovat, že to je jeden z mála seriálů, na který asi časem nezapomenu. Byl to zážitek ve všech smyslech tohoto slovního spojení.

plakát

K zemi hleď! (2021) 

Musím říci, že tady jsem po recenzích, které jsem si přečetl očekával hodně. Možná víc, než film mohl nabídnout. No, a když i Mirka Spáčilová hodnotila na ní až neobvykle kladně, věděl jsem, že tohle musíme vidět. Začnu obsazením, ze kterého mi asi nejvíc seděl Leonardo DiCaprio. Jak jsem tohoto cápka v dobách jeho mládí neměl rád, tak musím říci, že z něj vyrostl Pan Herec. A tady to opět potvrdil. Naopak Jennifer Lawrence mi příliš nesedla a ostatní herci působili vedle hlavního hrdiny spíše epizodně. Námět filmu je jasný - k Zemi se řítí kometa, která zničí vše živé. Americká prezidentka se ovšem po sdělení této informace rozhodně upřednostnit řešení politických záležitostí. Jako bych to už někdy někde viděl.... Asi nejvíce mě pobavilo, když média informovala, že „23 % lidí na kometu nevěří.“ No, zase - jako bych to už někdy někde viděl. I když jsem tušil, že to nemůže dopadnout dobře, někde v koutku duše jsem přesto doufal v opak. Hodně pobavil ředitel firmy vyrábějící mobilní telefony. Samotný závěr je pak maličko přitažený za vlasy, ale co - je to sci-fi, ne? Tak se to dalo zkousnout. Nebudu dělat hluboké analýzy, ale pro mne, jako pro technického redaktora, byl tento film hlavně o tom, jak lidstvo kašle na vědecké poznatky a dělá jen  to, co je pro něj aktuálně výhodné. Žije okamžikem, nikoli budoucností. Dělají to obyčejní lidé, zástupci velkých firem i politici. A film K zemi hleď tomu nastavil moc pěkné zrcadlo. Čtyři hvězdičky letí - na pět by to bylo asi jen tehdy, kdyby film naplnil má původní očekávání, což se tak úplně nestalo.

plakát

Jedině Tereza (2021) 

„Vezmeme několik klišé ze zahraničních komedií a naroubujeme to na české prostředí!“ To si asi řekli autoři tohoto filmu, když psali námět. A světe, div se! Ono to docela vyšlo. Veronika Khek Kubařová a Igor Orozovič to odehráli na jedničku. Na Emmu Smetanu jsem negativně vysazený, nicméně i ona nakonec tu mrchu zvládla, musím uznat, docela solidně. Ano, je to klasická česká komedie, kde divák už od začátku ví, jak to dopadne, Nechybí série neúspěchů, velkolepé gesto a velké, šťastné finále. Nicméně tady je navíc něco, co v českých komediích posledních let moc často nenacházím - humor, který mě rozesmál. A bavil jsem se opravdu dobře. Ano, možná mi stačí málo, ale nečekám od komedie nic víc, než se si u ní oddechnu a třeba se i pobavím. A to se tady podařilo. Dávám tři hvězdičky.

plakát

Malý princ (2015) 

Moc pěkně udělaná pohádka pro děti i dospělé, ve které se přirozeně prolíná několik typů animací. Líbilo se mi zejména to, jak autoři spojili stařičkého autora knihy (byť skutečný autor se stáří nedožil) s příběhem, Malého prince, kterého napsal. A ač u filmů nebrečím, závěr mě přeci jen celkem dojal. Dávám čtyři hvězdy,

plakát

Muž se zaječíma ušima (2020) 

Miroslav Krobot je vynikající herec. Možná ani tak nehraje - často mám pocit, že prostě takový je. Bohužel v tomto filmu jeho talent poněkud zaniká. Když nad tím tak zpětně přemýšlím, marně hledám, o čem to vlastně jako mělo být. Možná jsem jen nebyl naladěný na tu správnou vlnu, ale po tomto filmu zůstane bohužel dost prázdno. Dvě hvězdičky musí stačit.