Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po dvaceti letech se dozvídá o svém skutečném původu i o vraždě otce - krále Aesona. Aby se pomstil, vrací se do rodného království, avšak zde je proradným strýcem Peliasem, jenž zde nyní vládne, odsouzen k smrti. Přesto má naději na záchranu života - pokud strýci přiveze Zlaté rouno, nejdrahocennější dar Bohů... (oficiální text distributora)

Recenze (59)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Nebylo to tak špatné. Narozdíl od svých velkoprodukčních sourozenců se tahle dvoudílná záležitost snaží držet legendy a ačkoliv tam z pochopitelných důvodů řada věcí chybí, tak se z tohoto pohledu jedná o příjemné překvapení. A neměl jsem nic ani proti hercům. Zejména Olivia Williams byla Héra, kterou bych měl rád. :D Jistě. Nejedná se o kdovíco a trpí to řadou neduhů charakteristických pro podobné produkce, ale upřímně řečeno, bylo to pro mě lepší pokoukání, než všechny ty Hněvy Titánů a podobné blockbustery prznící antickou mytologii. 60% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Film nakrútený ešte v zlatej sláve Hallmarku nedopadol až tak zle. Na pôvodnú verziu z roku 1963 patriacu medzi klasiku síce ani zďaleka nemá, rovnako tak aj Harryhausenove triky vyznievajú omnoho lepšie ako neveľmi vydarená počítačová animácia (drak strážiaci rúno vyzerá skôr ako prerastená jašterica), na druhej strane sa nová verzia pomerne snaží držať predlohy, darí sa jej to pomerne dobre, len s tou Médeou a Jásonom to nedopadlo tak šťastne ako je to v závere filmu ukázané. Celkom som sa bavil na niektorých pasážach, keď niekto zakričí: ,,Míľu od nás sú jazdci!" a Jáson si tam s niekým ešte 5 minút veselo o niečom štebotá, rovnako je to aj s posledným Herkulovým zápasom. S hercom mi najlepší prišiel Dennis Hopper, keďže sa mu však nedostáva toľko priestoru je dosť nevyužitý. Film som videl niekoľko krát ale nikdy som sa neprinútil ho ohodnotiť až teraz, musím povedať, že aj keď nijak neohromí, vždy si nájdem nejaký dôvod sa doň zapozerať. ()

Reklama

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Já se nemůžu dočkat až jednou někdo chytne řeckou báji a vykašle se na McDonaldem a Coca-Colou nasáklé publikum a pustí se do toho možná s nějakýma úpravama ale tak aby to bylo přesné. Existují dva filmy o argonautech, a i když ani v jednom nemá Iáson tu spravnou povahu (podle bájí by to měl být ziskuchtivý a mocichtivý bastard) upřednostňuju spíš verzi z roku 1963. Sice taky není umělecky nejhodnotnější ale je tam vidět krásná práce Raye Harryhausena. V tomhle novém filmu není nic. Směšné herecké výkony, směšné triky (kterým právě postavičky z roku 1963 dávají pěkně na prdel), hallmarkovská režie, divné kostýmy a navíc v zájmu zachování rasové vyváženosti je tu černý Orfeus (nejsem rasista,ale Orfeus byl z Řecka, to je takový malý poloostrov dost vysoko nad afrikou) a spousta chyb a přečinů proti předloze....do prčic s tebou Hallmarku ()

M.A.N.E. 

všechny recenze uživatele

Proč všechny americké filmy na motivy řecké mytologie musí skončit takovým fiaskem? Odpověď je jednoduchá - Amíci se snaží mýty upravit, asi jim ještě nedošlo, že je to nesmysl - mytologie je svým způsobem dokonalá. Tento film není výjimkou. Fakt je ten, že mi zde velmi chybí dobrodružství ze zpáteční cesty argonautů - to, že propluli kolem Scylly a Charibdy je asi vedlejší - stejně jako když Kirké očistila Iásona a Médeu od prolité krve a dala jim rady na cestu nebo to, jak Orfeus překonal zpěv sirén. Zpáteční cesta zkrátka vypadla... Když jsem viděl pojetí býka, musel jsem se smát. Už dlouho jsem takto špatnou animaci neviděl (pokud to vůbec byla animace). A na konci samozřejmě všichni šťastní, o tom, že Euripides napsal dílo Medea, ve kterém je líčen tragický konec poté, co Médea za zradu Iásona zabije své děti, pravděpodobně režisér nemá ani ponětí. Dávám jednu hvězdičku za některé povedeně natočené scény. ()

fisus odpad!

všechny recenze uživatele

Když jsem měl náběh na zápal plic,ležel jsem doma v horečkách a koukal na filmy,který mi pustila moje sestra.Bohužel měla v oblibě kanál Hallmark.V tý době jsem miloval řeckou mytologii a tak jsem se na film docela těšil.Jenže výsledek byl katastrofální.Už je to sice 10 let,ale pořád jsem nenašel odvahu si film pustit znovu a zkusit ho přehodnotit.Myslím,že by to ani nemělo cenu. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

  • V Brazílii byl název filmu přeložen jako A Vingança do Gladiador (v češtině Gladiátorova pomsta), což bylo pravděpodobně ovlivněno tehdejším úspěchem Scottova Gladiátora (2000). Ve filmu se však žádná postava gladiátora neobjevila. (Stanislaus)
  • Kolchida, odkud pochází Zlaté rouno, je historickou oblastí západní části Gruzie, která se rozprostírala na břehu Černého moře. (Stanislaus)

Související novinky

Návrat do Země-Nezemě

Návrat do Země-Nezemě

06.09.2010

Britský scenárista a režisér Nick Willing je uznávaným televizním veteránem. U nás jsme od něj viděli minisérie Alenka v říši divů či Iásón a Argonauti, mnohem vstřícněji ale byly přijaty jeho… (více)

Reklama

Reklama