Reklama

Reklama

Harry Potter a vězeň z Azkabanu

  • Velká Británie Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Třetí školní rok nezačíná pro Harryho nejlépe. Nejprve poruší zákaz kouzlení mimo školu, když se nechá vyprovokovat urážkami strýcovy sestry Marge na adresu svých rodičů. Když pak odejde od Dursleyových a záchranným autobusem se dopraví do hostince Děravý kotel, setká se sice s Hermionou a Ronem, také se však dozví, že z azkabanského vězení uprchl nebezpečný Sirius Black a že to má něco společného s ním. Co, to mu však nikdo nechce říci. Nakonec se málem stane obětí azkabanských strážců mozkomorů, kteří prohledávají bradavický vlak. Zachrání ho muž podřimující v kupé, který se představí jako profesor Lupin. Jak se ukáže, je novým učitelem obrany proti černé magii. Další změnou je jmenování Hagrida učitelem péče o kouzelné tvory. Školní rok probíhá v napjaté atmosféře, protože kolem školy krouží mozkomoři, kteří ji mají chránit a pátrat po Blackovi. Po značných komplikacích Harry zjistí, že Black byl přítelem jeho rodičů a je jeho kmotr, údajně to však byl on, kdo jeho rodiče vydal Voldemortovi a zabil kouzelníka Petera Petigrewa, který se je pokusil chránit. Situace se dramaticky vyhrotí, když se velký černý pes zmocní Rona a odvleče ho tajnou chodbou do Chroptící chýše. Když se však Harrymu a Herminoně podaří proniknout za nimi, čeká je nejedno šokující překvapení. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 303)

choze 

všechny recenze uživatele

K Potterovské sérii mám stejný vztah jako k Pánovi Prstenů - krásně natočená ale poněkud rozvleklá oddechovka...trojka je krásně temná, nabitá energií, má skvělou kameru a zatím nejpropracovanější scénář...škoda jen těch archetypálně plochých postav bez výraznějšího vývoje, ale koneckonců je to pohádka...scéna s mozkomorem v bradavickém expresu je opravdu mrazivá a není jediná... ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Ze všech tří "Potterů", které jsem dosud viděla, mohu o tomto s čistým svědomím prohlásit, že JE to skvělý film. Děkuji z celého srdce tomu, koho napadlo vykopnout z režisérské sesle rutinéra rodinných komedií Chrise Columbuse a nahradit jej talentovaným Mexikáncem Cuarónem. Pod jeho vedením má "Potter" doopravdy temnější atmosféru, Mozkomoři a vůbec celá vizuální stánka věci se vyvedla úžasně, děcka možná i trochu hrají. Stále ještě se považuji za odpůrce potterovské série (ani ne tak kvůli knihám, nečetla jsem je, ale podle ohlasů by to mohla být i kvalitní četba a alespoň je tu někdo, kdo donutí dnešní generaci odkojenou televizí a PC hrami trochu číst; vadí mi ovšem ta komerce a humbuk okolo), přesto jsem ochotna ji akceptovat a pokud bude úroveň i nadále stoupat, třeba změním i názor, mám už k této cestě jednou nohou nakročeno. Především proto, že závěrečná pointa byla docela překvapivá a já se tak na poslední chvíli přestala obávat klišovitosti ve stylu "učitel obrany proti černé magii = záporák". Představitel Draca Malfoye je k sežrání čím dál tím více a vyvažuje tak mé znechucení nad některými postavami profesorů, kteří jsou snad až moc střelení. Roztomilá byla parafráze Titanicu (Potter na Klofanovi letící těsně nad vodou). Nakonec musím jen dodat, že tradičně nejlepší postavou zůstává profesor Snape, i když na paty mu možná šlape i profesor Lupin. ()

Reklama

Lateef 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na třetí díl Potterovské série kvůli režisérovi - Potomky lidí jsem viděl dříve než kouzelnická dobrodružství z Bradavic a proto jsem byl zvědavý a natěšený, jak si Alfonso Cuarón poradil s Azkabanským Vězněm... triky jsou špičkové, Cuarónova kamera parádní, ale neoslnil mě tolik celý zamotaný příběh, který je tu nadále rozplétán. Nedýchla na mě taková atmosféra, jako u Tajemné komnaty, neříkám ale, že některé scény nebyly zpracované kouzelně a s pořádným fantasy nádechem - Azkabanští mozkomoři nahánějí víc než husí kůži a myšlenka i uskutečnění časoprostorové cesty do minulosti je určitě zamyšlění hodná a svým způsobem jedinečná. Herecké výkony v rámci série standartní, hudba moc pěkná. 70%. 130 miliónů dolarů(rozpočet)/790 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Nie zle...Vobec nie. Ale posudzujem to hlavne z hladiska kniznej predlohy. Kniha posobi veselo, najdete sa v nej, pobavite sa a hlavne zapojite fantaziu na plne obratky. Film vsak vo mne zanechal pochmurnu naladu, tak ako vsetky Cuaronove filmy. A este jedna dolezite vec...Harry Potter je hlavne pre mladsiu generaciu. A na Vazna z Azkabanu by som svoje dieta nezobrala.... ()

ripo 

všechny recenze uživatele

V prvom rade treba poznamenať, že je to všetko iné, len nie rozprávka. Do popredia sa viac dostáva tajomno a mystično a to posúva tento film všade inam, len nie do sféry rozprávok pre deti. V tejto časti sa všetky pôvodné postavy dostali z detských liet do tínedžerských časov. Začiatok filmu dáva možnosť tým, ktorí nedávno videli predchádzajúce diely porovnávať zmeny vizuálu hlavných postáv. Harry je dospelejší, Hermiona čím ďalej , tým viac príťažlivejšia .... Takisto ma prekvapil úvod i nečakanou dávkou suchého, ba niekedy až čierneho humoru, ktorý bol soľou filmu a v niektorých okamihoch slúžil na odľahčenie napätej atmosféry. Hudba bola oproti predchádzajúcim dvom dielom prepracovanejšia, temnejšia, sýtejšia a , pravdupovediac hudobný HP-motív mi dokonca už vadil. Lenže to už je značka a preto si ju Cuarón nemohol dovoliť vynechať. Viac začínajú prežívať svoje postavy aj všetci hlavní predstavitelia, je vidieť, že na sebe pracujú. Trošku ma sklamal Gary Oldman, resp. jeho postava, ktorú by zahral hociktorý z klasických filmových záporákov. Naopak , veľmi príjemne ma prekvapil výborný David Thewlis v role profesora Lupina. Podotýkam, že knihu som nečítal..... ()

Galerie (282)

Zajímavosti (151)

  • Prof. Lupin (David Thewlis) jí čokoládu. Ač má na lidi účinek, tak větší účinek má na psy, pro které je silně toxická dílky theobrominu, což je hořký alkaloid příbuzný kofeinu. Lupin se tak snaží zabít psa v sobě. (Maulincio)
  • Hlavní úlohou patrona je bránit kouzelníka před temnými bytostmi jako např. mozkomoři. Nicméně Albus Brumbál (Michael Gambon) vymyslel další využití: doručování zpráv na velkou vzdálenost po dobu soustředění kouzelníka, jak můžeme vidět v obou dílech Relikvií smrti. (Kinofil)

Související novinky

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

Fantastická zvířata od Alfonsa Cuaróna?

19.05.2014

Filmy s Harrym Potterem vydělaly v kinech 7,7 miliardy dolarů. Případné další díly jsou zatím v nedohlednu, u Warner Bros. ale vymysleli, jak se do kouzelnického světa vrátit jinak. 18. listopadu… (více)

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

Abrams: SW VII, robopoldové a magie s Cuarónem?

29.01.2013

J.J. Abrams se oficiálně stal nejvytíženějším filmovým a televizním tvůrcem na planetě. Především: studio Disney oficiálně potvrdilo, že DžejDžej opravdu podepsal smlouvu na režii Star Wars: Epizody… (více)

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

Oscaroví tvůrci míří do Prahy

15.10.2011

Praha se už brzy zařadí po bok dalších světových měst, která mají štěstí na velké kulturní akce s účastí zajímavých hostů. V pondělí 21. listopadu 2011 totiž Rudolfinum hostí benefiční Concert for… (více)

Reklama

Reklama