Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třicátnice Šarlota se vrací do rodné vesnice hluboko ve slovenských horách. Před mnoha lety odsud za nejasných okolností utekla. Její návrat v místních vzbuzuje podezření, po celou dobu ji považovali za mrtvou. Bojí se, že svým příchodem probudí čarodějnici, která podle legend straší v okolních lesích. (Forum Film CZ)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (188)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Slováci zase zkoušejí šťourat do šuplíků s horory a po tragické Trhlině tu máme další ambiciózní projekt, co se do nominací na České lvy dostal snad jen kvůli nahotě Natalie Germani. Ono mysteriózno tradice čarodějnictví by se v kulisách slovenských lesů dalo vyždímat na maximum, neměl jsem ale ani trochu dávat naději v to, že by snad za našimi hranicemi mohl vzniknout mix Blair Witch a Eggersovy Čarodějnice. [viděno na Netflixu 21.7.2023] ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Když už někdo najde odvahu zabrousit do žánru, který v našich končinách nemá tradici, tak si zaslouží respekt. Nvotová na slovenské dědině vykouzlila hodně nepříjemnou atmosférou plnou strachu, nejistoty a buranů. Pravda, čarodějnice už byly trošku navíc, ovšem pozitiva v čele s božskou Germani převládají. ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Světlonoc je natočena na velmi vysoké produkční úrovni a nabízí poutavou mysteriózní zápletku, jejíž některé dějové segmenty jsou sice dost předvídatelné, ale pod váhou zajímavého vizuálu to vůbec nijak nevadí. Je to sice více takové temné rodinné melodrama než horor, za který se to snaží marketing primárně vydávat, což zřejmě mnoho diváků zklame, ale za mě jde stále o velmi solidní vykročení mimo komfortní zónu českých/slovenských filmů a svým způsobem velmi zajímavou žánrovou podívanou, jež dobře pracuje s tématy, jako jsou nebezpečná pověrčivost, zakořeněné předsudky a misogynie. [Finále Plzeň 2022] ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Na mystický etno thriller je tam na mňa viac šedivej slovenskej reality, než by bolo vhodné. Možno to tak Nvotová chcela, ale mne to prekáža. Pre tento typ príbehu sa hodí dedina, kde líšky (alebo čo) dávajú dobrú noc, nie Stankovany, cez ktoré ide diaľnica a hlavná železničná tepna krajiny. Prekáža mi aj feministický šovinizmus, ktorý je vo filme cítiť. Celý ten koncept bosoráctva a novopohanstva v kontexte Slovenska pôsobí nevierohodne, Slováci sú síce pobožní, ale nie príliš poverčiví, tak ako je to v  Írsku. Možno ak by sa to odohrávalo v Poľsku, kde vládne katolícky fundamentalizmus, bolo by to aspoň šokujúce. Citeľným nedostatkom je aj nezrozumiteľnosť dialógov - postavy si mumlajú popod nos a Slovák sa diví, že nerozumie po slovensky, aj keď mal zo slovenčiny samé jednotky. Keďže nie som nedoslýchavý, apelujem na režisérov, aby to s efektom "prirodzenej vravy" nepreháňali. Nvotovej ale ďakujem za to, že nenatočila ďalší politický thriller, pretože na Slovensku od istého času, zdá sa, nevzniká nič iného. Pre slovenských režisérov je angažovaný politický thriller absolútny kinematografický Olymp. A možno ho točia iba preto, že nevedia komédie, horory a mystiku. Nech žije Nvotová! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Slovenský vidiek s peknou prírodou a menej peknými ľuďmi, ktorí si vytvoria také predsudky, ako práve potrebujú. Filmu som väčšinou nerozumel, aj pre zlú zrozumiteľnosť replík, a to najmä tých dôležitých. Akoby si zvukár dával záležať na tom, aby dôležité veci boli povedané potichu a prehlušené zbytočnými ruchmi. A ak sa mi zdalo, že prichádzam deju na kĺb, tak nastupujú divožienky, avatarovské žiariace telá, alebo nezmyselné násilie a som znovu v prdeli. Takto si nepredstavujem dobrý film a zároveň chápem, že na festivaloch jeho nejednoznačnosť a nezrozumiteľnosť ocenia. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (5)

  • Film podpořil Státní fond kinematografie částkou 10 milionů korun. (SONY_)
  • Natáčelo se v obci Stankovany a v lesích Velké Fatry. (Forum Film CZ)
  • Tereza Nvotová a Barbora Námerová vycházely při tvorbě scénáře mimo jiné z knihy Tatiany Bužekové „Nepriateľ zvnútra: Nadprirodzená hrozba v ľudskej podobe“. (Forum Film CZ)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

9. ročník festivalu 3Kinofest již 9. listopadu

07.11.2022

Slavnostní zahájení mezinárodního filmového festivalu 3KinoFest proběhne 9. listopadu v 18:30 hodin ve Velkém sále Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí. Promítán bude polský film Tata… (více)

Reklama

Reklama