Reklama

Reklama

Love Story

Trailer

Obsahy(1)

Snímek Love Story z roku 1970 proslavila u nás nejprve jeho ústřední hudební melodie. Až teprve dvacet let po svém vzniku byl tento filmový bestseller poprvé nabídnut i našim televizním divákům. Podle původního scénáře Ericha Segala, knižně vydaného až po jeho zfilmování, jej natočil režisér Arthur Hiller. Za hudbu, která obletěla celý svět, obdržel Francis Lai Oscara. V rolích zamilované dvojice studentů, později milenců a manželů, uvidíme dvě zajímavé postavy amerického filmu: Ali MacGrawovou v roli Jenny a Ryana O'Neala v roli Olivera. Oliver studuje práva na Harvardu (jako jeho úctyhodní předkové) a Jenny zase hudbu na sousední Radcliffe College. Milenci procházejí těžkým obdobím, neboť vztah mladíka z prestižní rodiny a prosté italoamerické dívky se nesetkává s pochopením Oliverova přísného otce. Oba raději volí život bez peněz, ale ještě netuší, že přijde další zkouška v podobě Jennyiny nemoci. O několik let později bylo natočeno volné pokračování filmu s názvem Oliverův příběh. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Úžasně dojemná věc, jedna z těch, u kterých od začátku víte, jak musí skončit, ale tak nějak se s tím stejně nedokážete smířit. Silná a sarkastická Jennifer a odvážný a milující Oliver, každý z naprosto odlišných poměrů, se potkají na univerzitě, bláznivě se do sebe zamilují, ale jejich láska ma samozřejmě hodně nástrah... Po chvíli s nimi začnete cítit každý jejich problém, radovat se z každé maličkosti a nakonec i truchlit pro stejnou věc. Natočit romantický film tak, aby to nebyl kýč, aby to nebylo trapné a dalo se tomu věřit musí dát strašně moc práce. Arthur Hiller to za pomoci zdatného scénáristy, skvělých herců a nádherné hudby dokázal u mě jednoznačně nejlíp. Opravdu nádhera, snad ještě nikdy mě žádný film takhle nevzal a nedojal... ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Kultovní romantické drama, které nestárne ani po padesáti letech. Konečně jsem se k němu dostal a patřičně si jej vychutnal, jakož i jednu z nejkrásnějších filmových melodií, kterou si pouštím i při psaní tohoto komentáře. Musím zase vyrukovat s astrologií jako správný blázen do znamení. Ta obrovská chemie, jež lze mezi Olieverem a Jennifer cítit z každé společné scény, vyplývá z toho, že oba herci jsou narozeni ve znamení Berana a které jiné znamení dokáže tak vroucně, bezmezně, šíleně a divoce milovat, než Beran :-D Tím raději končím, protože to má i své odvrácené stránky... Krásný film, jenž si zaslouží své místo na piedestalu romantických příběhů. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Obrovský hit, pri ktorom si diváčky po celom svete takmer vyplakali oči. Arthur Hiller vynikajúco natočil tendenčný scenár a Ryan O´Neall s Ally MacGraw stelesnili nadmieru sympatický pár, ktorému sa dalo fandiť a prežívať s nimi ich príbeh . Oscar za nádhernú hudbu Francisa Laia a šesť ďalších nominácií rozhodne neboli výsledkom nesmierneho diváckeho dopadu tohto diela, ale reálnym odzrkadlením kvalít. Svoj debut na plátnach si tu absolvoval Tommy Lee Jones. ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Na 1. máje je takřka povinností pro filmového maniaka mého formátu se podívat na nějaký dobrý romantický film. Dle všeobecného hodnocení snímek Love Story vypadal na tu správnou směsici hezkých i smutných okamžiků. V tom rozhodně nezklamal, v jednotlivých scénách spolu o místo na výsluní bojují jadrné laškování, vtipné komentáře a téměř památné věty obou hlavních protagonistů. Ali MacGraw svýma šibalskýma očima a širokým úsměvem okouzluje ze všech filmových záběrů. V závěrečných minutách je to ale trošku kontraproduktivní, protože to, v jakém by měla být stavu, s jejím vzezřením moc nekorespondovalo. Ryan O’Neal v roli sympatického mladíka s blonďatou hřívou neposlušných vlasů je zkrátka nevinnost sama. A tak se mu jen těžko věří role bouřliváka a „černé ovce“ rodiny, kterého už ho nebaví poslouchat otcovy příkazy. I tak mě ale víc zajímal právě vztah mezi těmito dvěma titány, než až trošku kýčovitá láska mezi dvěma rozdílnými sociálními třídami. Celkově jsem měla problém najít si cestu k zamilovanému páru. Ani v poslední třetině snímku jsem neměla pocit, že s nimi soucítím jako s jinými. Minimálně mé oko zůstalo suché, což už něco znamená. Možná tomu dám ještě někdy v budoucnu druhou šanci a najdu správné propojení, ale momentálně mě film minul docela zásadním obloukem. Průměr pak hodně napravuje hudba (Francis Lai), která je naprosto famózní a právem byla oceněna u odborné veřejnosti (rozuměj, dostala Oscara za "Original Score"). ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší romantické drama, jaké jsem kdy viděl. Dokonce u mě tento film trumfl i snímek Podzim v New Yorku, který jsem dosud měl za nejlepší romantické drama. Film Love Story mne velmi příjemně překvapil. Tohle je čistá a nezkalená romantika v pravém slova smyslu. On student Harvardu, ona studentka Radcliffu. On bohatý přidrzlý frajírek, ona řízná svéhlavá holka. Dva různé charaktery, a přesto láska na celý život. Láska, která však nemá dlouhého trvání a která, ač statečně vzdoruje nepřízni osudu, nakonec stejně prohraje. Celý film je prostě úžasný. Ani chvilku jsem se nenudil, celý příběh jsem velmi emotivně prožíval a užíval jsem si po celou dobu skvostné filmové podívané. Úchvatné a snadno uvěřitelné herecké výkony, po dějové stránce naprosto dokonalý film, perfektně zvolené scenérie, prostě takhle si představuji dokonalý film. A ještě jednu věc musím zmínit. A to je hudba. Když si projdete všechny mé komentáře, tak v žádném z nich nezmiňuji hudbu. Což svědčí buď o tom, že ji beru jako samozřejmost, nebo o tom, že mne nedokáže dostatečně nadchnout. Tenhle film je však něco jiného. Tak excelentní hudbu jsem v žádném filmu dosud neslyšel. Prostě se mi vryla do srdce a už se nepustila. Takovou úžasnou hudbou se může pochlubit jen málokterý film, pokud vůbec nějaký. Ta hudba má v sobě velkou výpovědní hodnotu a perfektně doplňuje děj, má v sobě jak romantické, tak stísňující a mrazivé motivy, a orchestrální provedení je prostě perfektní. Takže za hudbu tleskám a musím říct, že tady je Oscar za hudbu opravdu na místě! Jen škoda, že tento Oscar zůstal osamocen a další tyto pozlacené sošky si film nepřipsal, protože by si to jistě zasloužil. Tenhle film je prostě geniální a nemohu jinak než dát pět hvězdiček. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (16)

  • Režisér musel producentům přísahat, že s náklady nepůjde nad dva miliony dolarů. (Jirka_Šč)
  • Stejnojmenná kniha vyšla ještě před uvedením filmu do kin. Není však jeho předlohou. Studio si jí objednalo u autora scénáře Ericha Segala, aby se snímek dostal do všeobecného povědomí ještě před kinopremiérou na Valentýna. To se povedlo na výbornou. Z knihy se totiž stal okamžitý bestseller. (DaViD´82)

Související novinky

Zemřel herec Ryan O'Neal

Zemřel herec Ryan O'Neal

09.12.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel americký tvůrce nominovaný na Oscara a dva Zlaté glóby, známý díky legendárním snímkům jako Barry Lyndon, Love Story a Papírový měsíc, herec Ryan O'Neal. Smutnou… (více)

Reklama

Reklama