Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Až na dno. Smutný epitaf plný ľudskosti a veľmi tvrdá ukazka samotného ľudského úpadku. Neovplyvnené žiadným filmom, ale skutočnosťou. Nie je to žiadne morálne posolstvo, ktoré vám na začiatku povie "neberte fet", žiadne také sračky...len príbeh chlapcov, ktorý na to doplatili. DiCaprio v tejto roli legendárny. Vysaje vám to z vás dušu.. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Klasický film o smažkách s jasnou teen-age cílovkou. Kromě hereckého výkonu LDC, který se dnes už dá zařadit mezi jeho pozitivně nestandardní, nemám bohužel potřebu označit tento filmek za něčím nadprůměrný. V pětadevadesátým možná jo, ale po Trainspottingu, Requiem za sen a konenckonců třeba i dobrém Willovi ani náhodou. 69% ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Basketbalový deník je svým způsobem legendární ,,drogový" film, na kterém se ale mírně podepsala doba jeho vzniku a tak trochu i záměrná stylizace, kterou tvůrci ve svém díle zvolili. Filmu by prospělo víc syrovosti, autentičnosti, jeho umělecké ambice občas ruší, navíc scénář odráží charakter deníkových záznamů, takže působí trochu jako slepenec nahodilých historek a scén. Vše ovšem přebíjí naprosto šťastný tah režiséra Scotta Kalverta, totiž obsadit do hlavní role fenomenálního Leonarda DiCapria - ten chlapec byl už od raného mládí naprostý herecký talent a dá se mu věřit úplně všechno, jeho herecké kreace jsou úchvatné... Basketbalový deník stojí a padá s DiCapriovým herectvím a hlavně kvůli němu stojí za to se na tenhle (v druhé půli dost ponurý) snímek dívat... ()

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

U podobnych filmu bych v prve rade zakazal dabing. Sec se Michal Dlouhy snazil, stalo to za velky pendrek. Dale nechapu, co porad reziseri vidi na Marku Wahlbergovi, jeho herecky um je naprosto mizerny a za ty drahne dlouha leta se nezmenil, cely film spis kazil...no a nakonec, DiCaprio by za svou roli mel dostat metal, bez nej by tento film byl zapomenut v propadlisti filmovych sracek, takto cely snimek tahne od pocatku az do konce, je proste vynikajici... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

DiCaprio byl tehdy snesitelnější než dnes.Točil nenápadné filmy a tento je jedním z nich. Určitě to není film, který vtiskne divákovi hlubokou myšlenku, a ačkoliv si na to hraje, není filmem, který má tak propracovanou vnitřní kostru, ale má celkem pevný obal, kterému celistvost dodává výborně hrající DiCaprio. Téma drog mě nikdy moc nezajímalo a celkem lidmi, kteří je berou pohrdám, ale rád se podívám na trosky, kteří si ten fet dopřávají, ačkoliv v tomto filmu nejde tolik o realistické podání, jako spíš o filmový, a tak trochu excesivní prožitek. 70% ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Ve filmu zazní písně "Catholic Boy" a "People Who Died", jejichž autorem i interpretem je autor literární předlohy filmu Jim Carroll. (Iggy)
  • Jim Carrol si zpočátku neuvědomoval, kdo byl Leonardo DiCaprio. „Když mi poprvé řekli, že to bude Leo, nevěděl jsem, kdo to je,“ řekl Carroll The Los Angeles Times. „Kdyby řekli, že dítě z Growing Pains (od r. 1985), tak bych to věděl. (Delock)
  • Basketbalové scény byly natočeny na Forest Hills High School, bývalé střední škole Scotta Kalverta, která se nachází v Queensu v New Yorku. (Delock)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno