Reklama

Reklama

Rváčův deník

  • Česko Basketbalový zápisník (více)

Obsahy(1)

Pravdivý příběh o skonu nevinnosti a zrodu umělce... Filmová adaptace memoáru newyorského básníka a punkového hudebníka Jima Carrolla se zapsala do povědomí filmových příznivců především díky fenomenálnímu hereckému výkonu Leonarda DiCapria, kterému v době natáčení bylo dvacet let. Vyprávění zachycuje osud mladého Jima Carrolla coby nadějného hráče basketbalu na katolické střední škole a citlivého mladíka s básnickým talentem, který prostřednictvím přátel sklouzne do drogové závislosti. Ve vedlejších rolích se objevily další tehdy mladé a vycházející herecké talenty jako Juliette Lewisová, Mark Wahlberg a James Madio. Jim Carroll nejen že k filmu dodal předlohu, ale také se podílel na soundtracku, pro který napsal několik písní a instrumentálních skladeb, které zhudebnil ve spolupráci se skladatelem Graemem Revellem i kapelou Pearl Jam. Film, známý též pod názvem Basketbalový zápisník, se stal terčem kontroverze a protestů kvůli snové scéně, v níž si frustrovaný hrdina představuje, že postřílí některé své spolužáky a tyranského učitele. Kvůli podobnosti scény s reálnými incidenty střelby studentů na středních školách Heath v prosinci 1997 a Columbine v únoru 1999 byl film osočován jako návodné dílo mající dané události přímo na svědomí. Ve všech případech byla taková tvrzení soudem zamítnuta. (Česká televize)

(více)

Recenze (402)

zlabus 

všechny recenze uživatele

Hodně působivé a silné. DiCaprio opět dokazuje, že byl talent už od mládí. Čím dál tím víc si sypu popet na hlavu za to, že jsem si o něm myslel, že je jen "angelface". Ten člověk má dar jako málokdo. Přesto všechno na plný počet jít nemůžu, už jen proto, že mě z hlavy napadají hned tři podstatně silnější snímky s podobnou tématikou. ()

Reklama

Happens 

všechny recenze uživatele

Film o pouti mladých, nadějných kluků, kteří studují na střední škole, jsou elitou basketballového týmu a mají před sebou slibnou budoucnost, což je pouze jedna strana mince, druhá je o jejich rvačkách, výtržnostech a postupnému navykání na drogy, což se jim stane usoudným, film o typickém úpadku lidské duše, kde cesta zpátky je velice hrbolatá... ()

hellstruck

všechny recenze uživatele

Tohle na mě zapůsobilo asi jako kdyby mi někdo místo heroinu podstrčil trochu mouky. (Obrazně řečeno samozřejmě). Čekala jsem nadprůměrné drama a místo toho se mi dostalo dalšího příběhu o další trosce, která si vlastním přičiněním zničí život. Je tu pěkně vidět, jak se z inteligentního a ohleduplného kluka může stát nula, které je všechno u zadku a záleží mu jen na tom, kdy si šlehne. Já to ale nedokázala dokoukat do konce, nebylo tam nic, co by mě dokázalo upoutat a na hlavních hrdinech mi záleželo asi tak jako jim na tom, že je vyhodili ze školy. Tedy lidově řečeno mi jejich osud byl u pr*ele. A to u filmu asi není dobře.. Lidem se asi dobře kouká na to, jak se někdo dobrovolně ničí, mě to spíše otravovalo. ()

LV.Helter 

všechny recenze uživatele

Až na dno. Smutný epitaf plný ľudskosti a veľmi tvrdá ukazka samotného ľudského úpadku. Neovplyvnené žiadným filmom, ale skutočnosťou. Nie je to žiadne morálne posolstvo, ktoré vám na začiatku povie "neberte fet", žiadne také sračky...len príbeh chlapcov, ktorý na to doplatili. DiCaprio v tejto roli legendárny. Vysaje vám to z vás dušu.. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (15)

  • Předobraz hlavního hrdiny filmu Jim Carroll zemřel v roce 2009 na infarkt ve věku 60 let. (Investman)
  • Ve filmu zazní písně "Catholic Boy" a "People Who Died", jejichž autorem i interpretem je autor literární předlohy filmu Jim Carroll. (Iggy)

Reklama

Reklama